Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 2. 2008,
22.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 4. 2. 2008, 22.48

8 let

Glavni aškenski rabin obisk Slovenije zaključil v Mariboru

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Glavni aškenaški rabin Izraela Jona Metzger je danes nadaljeval dvodnevni obisk v Sloveniji.

Dopoldne sta ga ločeno sprejela predsednik države Danilo Türk in premier Janez Janša, popoldne pa se je v Mariboru sestal še z županom Francem Kanglerjem in nadškofom metropolitom Francem Krambergerjem. Slovenski premier in predsedujoči Evropskemu svetu je ob srečanju z Metzgerjem poudaril pomen judovske kulture za Evropo in gosta seznanil, da bo slovenska vlada v kratkem uradno razglasila 27. januar za Dan spomina na žrtve holokavsta. Sogovornika sta posebno pozornost namenila medkulturnemu dialogu, Metzger pa je ob tej priložnosti podprl slovensko pobudo za projekt Evro-sredozemske univerze s sedežem v Sloveniji. Ob tem je izrazil željo, da bi bili v projekt dejavno vključeni tudi judovski akademiki. Janša in Metzger sta izmenjala tudi stališča o razmerah na Bližnjem vzhodu, pri čemer sta podprla mirovna prizadevanja mednarodne skupnosti, so zapisali na spletnih straneh premierovega kabineta.

Popoldne v mariborsko sinagogo

Popoldne je Metzger svoj obisk nadaljeval v Mariboru, kjer se je v tamkajšnji sinagogi udeležil večerne molitve, po njegovih besedah zgodovinske, ki se je v tem mestu zgodila po več kot 500 letih, potem ko je prav lani minilo 510 let od izgona Judov s Štajerske in Maribora. Rabin se je podrobneje seznanil z zgodovino omenjene sinagoge, ki je v primerjavi z drugimi materialnimi ostanki judovske dediščine na Slovenskem edinstven primer.

Mesto ob Dravi pomembnejše kot prestolnica Za skrb in ohranitev judovske dediščine se je Metzger zahvalil tudi mariborskemu županu Kanglerju in dodal, da je mesto ob Dravi za judovsko skupnost zato celo pomembnejše kot slovenska prestolnica. Kangler je izpostavil pomen zgodovine za njihovo mesto, pri tem pa omenil tudi sinagogo, saj odnos Maribora do nje še krepi medsebojni dialog med različnimi verstvi in kulturami. Ob tem je izraelskega gosta seznanil tudi s projektom Evropske prestolnice kulture v letu 2012, ko bo svoje mesto znotraj dogodkov dobila tudi sinagoga.

Metzger se je nato srečal še z nadškofom Krambergerjem, kar je prvi primer v zgodovini mariborske in lavantinske škofije ter Katoliške cerkve na Slovenskem sploh, da je katoliškega škofa obiskal judovski rabin. Kramberger je ob tem povedal, da je gosta seznanil s pastoralnimi dogodki njegove škofije v zadnjih letih in nedavni obisk škofov pri papežu Benediktu XVI., ki ga je septembra lani obiskal tudi glavni aškenski rabin.

Govorila sta tudi o odnosu med katoliško cerkvijo in judovstvom, ki mu je dal velik pečat tudi pokojni papež Janez Pavel II. Ta je po Krambergerjevih besedah Jude imenoval "naši ljubljeni bratje oz. naši najstarejši bratje", kot je dodal, pa je tudi sedanji papež preko komisije za judovska vprašanje povezan z vsemi dogajanji na tem področju.

Jona Metzger se je v Sloveniji sicer mudil na povabilo Judovske skupnosti Slovenije (JSS) in Mestne občine Maribor (MOM), njegovi uradni gostitelji pa so zunanji minister Dimitrij Rupel, župan Kangler in predstavnik JSS Zoran Ličen. Z Ruplom se je Metzger srečal že v nedeljo, ko je bil tudi gost nekdanjega predsednika republike Milana Kučana, predsednika opozicijske SD Boruta Pahorja in ljubljanskega župana Zorana Jankoviča.

Ne spreglejte