Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksandar Mićić

Sreda,
1. 10. 2014,
15.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 1. 10. 2014, 15.13

8 let

Gašpar Gašpar Mišič: Ko bom župan Ankarana, brezposelnih v Ankaranu ne bo

Aleksandar Mićić

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Gašpar Gašpar Mišič se poteguje za prvega župana Ankarana. Še ena funkcija, ki se v zadnjem času kar lepijo nanj. Zase pravi, da je to zato, ker so dobri kadri vedno iskani.

Po razgovoru z Gašparjem Gašparjem Mišičem je človek hitro utrujen, saj Gašpar Mišič govori veliko in govori hitro. Anekdota pravi, da je na prvem sestanku za srednje menedžerje v Luki Koper govoril sedem ur. Kdor je imel priložnost govoriti oziroma poslušati Gašparja Mišiča, tej zgodbi z lahkoto verjame. Ob tako hitrem tempu govorjenja ne more skriti, da je lojalen svojemu šefu. Slovenska javnost si ga je zapomnila po izjavi v državnem zboru, da bi Zoranu Jankoviću tudi s pingvini uspelo. Tudi zdaj ne more skriti svojega navdušenja nad Borisom Popovičem, za katerega pravi, da rojen 100 let prezgodaj, in ga postavlja ob bok Nikoli Tesli. Mišič celo prizna, da ima Popovič več energije kot on. Ker ima Popovič menda pritisk 140/200, menda ni nikoli utrujen. Skupaj pa naj bi poskrbela, da se bo Ankaran rešil iz "ujetništva spirale stihije preteklosti".

Ali ste res vi organizirali avtobuse podpornikov za zmago Zorana Jankovića na kongresu PS? Ne. Organizirala jih je stranka Pozitivna Slovenija, katere predsednica je bila Alenka Bratušek. Ona je bila podpisana pod naročilom za avtobuse, ki so bili organizirani ob vsakokratnem kongresu. Bratuškova je računala, da bo zmagala in je celo prestavila kongres iz Ljubljane na Brdo pri Kranju, tako da bi čim bolj zmanjšali število morebitnih podpornikov Zorana Jankovića.

V medijih in tudi v sosednjem baru piše, da se je v Ankaranu pojavilo več novih prijav stalnega prebivališča. To so namigovanja nasprotne strani, ki že ves čas drži Ankaran v nekem ujetništvu spirale stihije. Potencirajo vse, kjer se da popačiti dejansko sliko. Krivca iščejo drugje, ne da bi pokazali sami nase. Tisti, ki je nesposoben, ne bo nikoli rekel, da je nesposoben. Vedno bo obtoževal sposobnega. V naši državi, kar je primer tudi v Ankaranu, nesposobni imajo sposobnost, da onesposobijo sposobne. To se nam dogaja že 24 let. Zato smo tam, kjer smo. Lahko sami preverite prijave. Razlika med volilnimi upravičenci na državnozborskih volitvah in na lokalnih volitvah je, ker na lokalnih volitvah lahko volijo tudi tisti, ki so začasno prijavljeni in imajo stalno delovno dovoljenje. Drugače pa se jih je v Ankaran v zadnjih dveh letih priselilo 13 ali 14. Zagotovim vam lahko, da jaz nisem organiziral nobenega prijavljanja.

Razen sebe niste prijavili nikogar drugega. Vi ste postali Ankarančan šele avgusta, kar namiguje na to, da samo za potrebe volitev. Prihajam neobremenjeno v Ankaran, in to je moja prednost. Mene v Ankaranu ne zanimajo nikakršne zdrahe. Ljudje pa se morajo odločiti, ali so za razvoj ali pa za stagnacijo in za to, da ostanejo v ujetništvu spirale stihije preteklosti.

Kdo je boljši župan, Boris Popovič ali Zoran Janković? Oba sta odlična župana. Lahko sta vzor vsem preostalim županom po Sloveniji. Težko bi se odločil za enega. Je pa meni po dinamiki, po razmišljanju, po realnosti, po daljnosežnosti, videnju, po viziji Boris Popovič bližje. Je zelo napreden in neustavljiv. Ima pa pritisk 140/200. To težko verjameš, ampak so mu ga izmerili vpričo mene. Zato jemlje zdravila. Zato je stalno živ. On ni nikoli utrujen. Mi se včasih ob 2. uri zjutraj vozimo po Kopru in gledamo, kje luč ne dela, kje so odpadki. Zvečer se vse vidi. Tako smo ugotovili, da v Markovcu ljudje ne parkirajo v garažnih hišah, ampak na zelenicah in pločnikih. Ker se narkomani zbirajo v garažah in potem kradejo, vlamljajo v avtomobile, ljudje nočejo tam puščati svojih avtomobilov. Zdaj smo pa vpeljali fizično varovanje čez vso noč v vse tri garažne hiše. To pa lahko ugotoviš samo, če si na terenu. Mene so novinarji spraševali, kako bom hodil v službo, če bom izvoljen za župana. Pravi župan je v službi 24 ur na dan. Služba župana ni v občinski stavbi. V kratkem času ste opravljali več vlog, državni sekretar, predsednik uprave Luke Koper, direktor koprske komunale, zdaj bi bili pa še župan Ankarana – obvladate! Zakaj je nekdo iskan? Niso vsi umetniki enaki. Niso vsi avtomehaniki Akrapoviči. Niso vsi Joci Pečečniki ali Japci Jakopini. Določeni ljudje štrlijo. Določeni ljudje imajo kakovost, zato smo iskani. Določeni pa niso iskani. Vsak lahko o sebi naklada, kar hoče, jaz pa samo pogledam vaša dela in bom videl, s kom imam opravka. Mi lahko govorimo, kar hočemo, ko Slovenijo nekdo pogleda od zunaj, vidi, da imamo toliko gozda, prodajamo pa hlodovino. Ne znamo deske narediti.

Saj ste vi bili državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo, zakaj niste tega uredili? Državni sekretar je samo navadni "potrčko". Lahko se trudiš, rezultat tvojega truda pa je, da si utrujen. Ti in tisti, ki te obdajajo. Celotna država je utrujena od teh, ki se trudijo. Zato tudi vsak minister, ki pride, pade v klešče birokratov v drugi in tretji vrsti. Če minister ni dovolj močan in nima energije, predvsem pa znanja in izkušenj, ga posesa spirala stihije in postane samo podpisnik dokumentov. Jaz sem na ministrstvu naletel na človeka, ki je igral tetris. Ko sem ga vprašal, kaj dela, kaj je njegova naloga tistega dne, mi je odgovoril, da so jih pozabili, ko so združevali ministrstvo. Drugi, ki je bil zadolžen za reševanje podjetij, mi na vprašanje, kaj dela tisti dan, ni znal odgovoriti. Potem sem ga vprašal, kaj pa boste delali jutri. Pa mi odgovori: "Gospod državni, dobili ste me nepripravljenega."

Če vi niste tega mogli urediti, kdo nam lahko pomaga? Človeka se gleda po njegovem preteklem delu. Jaz nisem bil nikoli večni politik. Mene zanima kreativnost. Vi ste tam videli probleme, pravite, da ste človek, ki ima energijo in znanje, pa vam ni uspelo. Predsednik uprave Cimosa Jerko Bartolič je rekel, da sem jaz rešitelj Cimosa. Takrat so potekali maratonski sestanki. Tudi do polnoči. Karmen Rebesco, odvetnica ene od bank, je med sestankom povedala, da ima karto za gledališče ob 20. uri in je hotela domov. Razložil sem ji, da je država v krizi ter da mi rešujemo delovna mesta in banke. Nato smo delali naprej. Dobili so vodo in sok ter na koncu šampanjec, ko smo se zmenili. Ampak na koncu smo dosegli dogovor. Vprašajte za MLM, za Sveo Zagorje, za Peko, kjer sem odkril rop stoletja.

Recimo Svea je šla v stečaj? Svee smo se lotili prepozno. Tam so zaposlili krizno menedžerko, ki je s svojo skupino imela zelo ozke interese. Tam ni bil interes, da se podjetje reši. Pohlep posameznih menedžerjev je uničil marsikatero podjetje, ker se niso mogli upreti skušnjavi.

Menda boste neprofesionalni župan, zakaj? Ne moreš biti profesionalni župan tako majhne občine. Ne zdi se mi pošteno, da bi vlekel občinski denar, naj se rajši ta sredstva namenijo za kaj bolj pomembnega. Ne bom rekel za socialne pomoči, ker zame socialna država ne pomeni deljenja socialnih pomoči. Socialna država je tista, ki ustvarja pogoje za delovna mesta, kjer vsak človek, ki hoče delati, ima delo in za to dobi pravično plačilo. Verjemite mi, da ko bom župan Ankarana, brezposelnih v Ankaranu ne bo. Vsi bodo imeli delo.

Torej boste še vedno v službi v koprski komunali? Če me bodo obdržali, ampak moji rezultati govorijo zase. Ko sem prišel v Komunalo Koper, sem nekaj vodilnih zamenjal, nekaj sem jih degradiral, ker so mislili, da so od boga poslani. Mislili so, da so lastniki delovnega mesta. Tako sem naredil uslugo družbi in delavcem. Delavci so veseli in zdaj delajo več, vendar ne preveč, ker so bolje organizirani.

KPK vas obravnava, ker Komunala Koper, kjer ste vi direktor, v predvolilnem času preveč čisti Ankaran. To se lahko zgodi samo v Sloveniji. Pri nas se pridnost kaznuje. Ne ceni se niti znanje niti prizadevanje za boljše poslovne uspehe, za večje zadovoljstvo krajanov. Namesto da bi preganjali nekoga pred menoj in tiste, ki so delali malo manj. Lahko vprašate delavce, ali delajo samo v Ankaranu ali delajo po celotni občini. (pridejo mimo delavci Komunale Koper, ki povedo, da za vse opravljeno delo obstajajo dnevniki ter da so v Ankaranu delali zmeraj, ne samo zdaj, ko je predvolilni čas op. p.)

Kaj bodo pa Ankarančani delali, če ne bo brezposelnih? Povezali bomo središče Ankarana z Adrio Ankaran. Zgradili bomo kolesarsko stezo in pešpot od Ankarana do Kopra. Naredili bomo šest tematskih plaž, za mlade, za starejše, za družine … Območje tretjega pomola bo razvojno-tehnološko središče Ankarana. Pri delitveni bilanci bom poskušal doseči nekaj, kar bo za nasprotno stran skoraj nemogoče, da bi sredstva, ki so bila namenja Ankaranu in niso mogla biti porabljena, zaradi nasprotovanja vodstva KS Ankaran dobili nazaj. Kaj so glavne težave Ankarančanov, ki jih morate rešiti v naslednjih nekaj letih? Največja težava je vodstvo krajevne skupnosti, ki je odločno zavračala vse predloge za vlaganje in razvoj v to območje z namenom ustvarjanja umetnega pritiska, da bi jim uspel veliki met odcepitve. Določeni posamezniki imajo svoje apetite. To je zgodba, ki za Ankarančane ni dobra. Največji uspeh zame bo, da bom ljudi, ki niso bili zame, prepričal, da delamo dobro. Kar je zelo pomembno na naši listi, so tudi tisti ljudje, ki so bili za ustanovitev samostojne občine Ankaran in so bili proti županu Popoviču. Ugotovili so, da gre za parcialne interese posameznikov, ki mislijo, da je tole vse njihovo, njihova zasebna lastnina in ne, da je to skupno dobro.

Ne spreglejte