Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Sreda,
17. 5. 2017,
15.59

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,70

1

Natisni članek

gasilci Joško Žvar David Švarc Sindikat poklicnega gasilstva Slovenije dodatki za pripravljenost

Sreda, 17. 5. 2017, 15.59

6 let, 6 mesecev

Direktor, ki sebi daje dodatek, gasilcem pa ne za malico, pogrnil na sodišču

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,70

1

Joško Žvar, Poklicna gasilska enota Krško | Foto A.K., arhiv DL

Foto: A.K., arhiv DL

Sodišče je pritrdilo gasilcu krške enote Antonu Dreniku, ki je svojega delodajalca tožil zaradi neizplačila dodatka za malico v nočnem času. Dodatek je predpisan v zakonu, a ga večina zavodov vse od leta 2006 ni izplačevala. Zdaj ga bodo verjetno morali izplačati več kot 600 gasilcem, kar bi pomenilo več kot pol milijona evrov dodatnih obveznosti.

O tožbi smo na Siol.net pisali oktobra lani, preden se je začela obravnava na krškem sodišču. Sedem mesecev pozneje je zgodba po poročanju STA dobila epilog. Delovno sodišče je razsodilo, da poklicnim gasilcem za čas nočnega dela pripada 50 odstotkov višje nadomestilo za prehrano, so pojasnili v Sindikatu poklicnega gasilstva Slovenije.

Pri tem poudarimo, da sodba še ni pravnomočna. S Poklicne gasilske enote Krško so nam sporočili, da so se na odločitev prvostopenjskega sodišča pritožili. "Ko bodo postopki na drugostopenjskem sodišču končani in bo sodba pravnomočna in izvršljiva, bomo spoštovali sodbo in ukrepali skladno z odločitvijo sodišča," pravijo.

Prepir za poldrugi evro "nočnega" dodatka

Zakaj tožba? Aprila 2006 so začele veljati spremembe zakona o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami, po katerih javnemu uslužbencu na področju zaščite in reševanja za nočno delo pripada 50 odstotkov višje nadomestilo za malico. Gasilci bi morali  prejemati 1,76 evra dodatka vsako nočno izmeno (do začetka leta 2015 so namreč za malico prejemali 3,52 evra na dan, od takrat pa 3,68 evra). 

Od 14 zavodov (eden je bil ustanovljen šele predlanskim, in sicer v Domžalah), je le trboveljski dodatek tudi izplačeval. Več zaposlenih v zavodih, ki dodatka ne izplačujejo, je lani sprožilo tožbe proti delodajalcem, prvi pa je na sodišče prišel primer v Krškem. Tu nam na vprašanje, zakaj dodatka ne izplačujejo, lani niso odgovorili, češ da se zadeva rešuje na sodišču in da jo bodo komentirali po pravnomočnosti. Kot navaja gasilec Anton Drenik v tožbi, pa naj bi se zavod (med drugim) skliceval na zakon o uravnoteženju javnih financ, ki je začel veljati šele leta 2012.  V sindikatu poklicnih gasilcev (na sliki sekretar David Švarc) so na podlagi sodbe ta teden k izplačevanju višjega nadomestila pozvali tudi preostale direktorje, da bi se tako izognili množičnemu vlaganju tožb. | Foto: STA , V sindikatu poklicnih gasilcev (na sliki sekretar David Švarc) so na podlagi sodbe ta teden k izplačevanju višjega nadomestila pozvali tudi preostale direktorje, da bi se tako izognili množičnemu vlaganju tožb. Foto: STA ,

Ugovor direktorja

Drenik, sicer tudi sindikalni predstavnik krških gasilcev, je v tožbi zahteval okrog 1.500 evrov (v nočni izmeni dela polovico delovnega časa). Sodišče mu je pritrdilo.

Po besedah sindikalista poklicnih gasilcev Davida Švarca, ki ga povzema STA, je gasilcu poklicna gasilska enota v 15 dneh dolžna poravnati zahtevek z zamudnimi obrestmi, a le za obdobje od leta 2010 do 2017.

Direktor krške enote Joško Žvar je namreč podal ugovor na zastaranje dolga med letoma 2006 in 2010. Ta Žvarova poteza jih je razžalostila, je dejal Švarc in dodal, da nikakor ni v skladu s tem, kar so zagotavljali direktorji, in sicer da bi gasilcem plačali vse, kar jim lahko, a da za izplačevanje višjega nadomestila za prehrano nimajo zakonske podlage.

Učinek domin?

V sindikatu so na podlagi sodbe Dreniku ta teden k izplačevanju višjega nadomestila pozvali tudi preostale direktorje, da bi se tako izognili množičnemu vlaganju tožb. Skupno je namreč oškodovanih več kot 600 poklicnih gasilcev.

V sindikatu pričakujejo, da bo višje nadomestilo gasilcem obračunano že pri naslednji plači in da jim do 30. junija poravnajo tudi obveznosti za nazaj. Kot  napisano, pa so se v Krškem pritožili na sodbo in bodo pred plačilom počakali na odločitev višjega sodišča.  Kako bo ravnalo preostalih 11 zavodov, še ni znano.

Kot je navedel Švarc, gre za 1,84 evra na noč boljšega plačila malice, kar na mesečni ravni za dobrih 600 gasilcev znese približno 7.500 evrov. Za obdobje od leta 2010 to pomeni 640 tisoč evrov.

Varčevanje pri malici, dodatek za direktorja

Ob tem spomnimo, da smo lani pisali o tem, da je direktor Joško Žvar eden od šestih direktorjev gasilskih zavodov, ki si po mnenju sindikata neupravičeno izplačujejo dodatek za stalno pripravljenost in stalnost ter prispevek za obvezno dodatno pokojninsko zavarovanje. V sindikatu menijo, da do dodatkov niso upravičeni, ker ne delujejo v operativni dejavnosti, torej kot gasilci. Lani so zato podali prijave inšpektoratu za javni sektor, protikorupcijski komisiji in računskemu sodišču.

Na PGE Krško so nam glede teh očitko odgovorili naslednje:  "Na pristojnih ministrstvih in inšpekcijskih službah še vedno potekajo postopki za ugotovitev morebitnih nepravilnosti, zato vam ne moremo posredovati želenih odgovorov. Ko bodo postopki končani in sprejete pravnomočne sodbe vas bomo obvestili."

Ne spreglejte