Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 3. 2017,
15.45

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

gasilci požar

Torek, 28. 3. 2017, 15.45

6 let, 7 mesecev

V Sloveniji številni požari v naravi, enega zanetila tudi Slovenska vojska #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05
Pivka, požar | Foto Siol.net

Foto: Siol.net

Zaradi daljšega obdobja suhega in toplejšega vremena so v večjem delu države domala idealne razmere za nastanek požarov v naravnem okolju. Danes je tako zagorelo v Pivki, Ilirski Bistrici, Šoštanju, Dupleku, Kobaridu, Mariboru, Prevaljah, Ljubljani …

Na upravi za zaščito in reševanje opozarjajo, da bodo takšne razmere vztrajale do prvih obilnejših padavin, ob tem pa poudarjajo, da je požiganje v naravnem okolju prepovedano.

Previdno pri uporabi ognja v naravnem okolju!

V zadnjih dneh je število požarov v naravnem okolju zaradi spomladanskega čiščenja kmetijskih površin ter kurjenja in požiganja naravnih nenevarnih materialov višje predvsem na območju osrednje Slovenije, so še opozorili na upravi za zaščito in reševanje.

Zaradi trenutnih razmer svetujejo previdnost pri morebitni uporabi ognja v naravnem okolju in pri aktivnostih, ki lahko v naravnem okolju povzročijo požar.

Gasilci po Sloveniji imajo danes veliko dela

Kljub opozorilom je danes zagorelo na številnih mestih, v Pivki denimo ob železniški progi, kar je tudi precej običajno ob takšnih suhih dneh.

Gasilci po Sloveniji imajo danes veliko dela z gašenjem požarov na travniških in grmovnih površinah, gozdovih, v Lukovici so gasili čebelnjak, v Novi Gorici zabojnik za smeti … Kje vse je danes zagorelo, lahko preverite na tej povezavi.

Požar zanetili tudi vojaki

Na strelišču Slovenske vojske (SV) na območju Bača v Ilirski Bistrici je popoldan izbruhnil požar, ki se je razširil na približno 100 hektarjev. Požar je okoli 140 gasilcev s 40 gasilskimi vozili že pogasilo. Pri gašenju pa je sodeloval tudi helikopter SV, je povedal vodja intervencije Denis Slavec.

Kot je še pojasnil Slavec, je požar izbruhnil zaradi streljanja med vajami pripadnikov SV. Gorela je predvsem trava in tudi nekaj borovcev, je še dejal.

Požarna straža je bila med vajami na lokaciji, vendar pa je veter oteževal gašenje, pri katerem so sodelovali člani gasilskih zvez Ilirska Bistrica in Postojna ter Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana. Pomagal jim je tudi helikopter SV, je dodal vodja intervencije.

Oceno škode bodo po Slavčevih besedah opravili gozdarji.

Ne spreglejte