Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Torek,
13. 9. 2016,
13.53

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,40

13

Natisni članek

Sindikat delavcev migrantov Slovenije samomor FURS

Torek, 13. 9. 2016, 13.53

6 let, 6 mesecev

Furs zavrača obtožbe, da so krivi za samomor delavke

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,40

13

Finančna uprava Republike Slovenije | Foto STA

Foto: STA

"Omenjeni informativni izračun dohodnine sploh ni vseboval nobene položnice. Nasprotno. Na podlagi informativnega izračuna za leto 2015 zavezanki pripada celo vračilo dohodnine," so se na finančni upravi odzvali na obtožbe Sindikata delavcev migrantov Slovenije, da so krivi za smrt delavke.

Sindikat delavcev migrantov Slovenije (SDMS) je v soboto, 10. septembra, na svetovni dan preprečevanja samomorov, pred stavbo Fursa v Mariboru polagal cvetje v spomin na davčno zavezanko, ki je storila samomor. Ta naj bi od Fursa dobila položnico za plačilo pet tisoč evrov, kar naj bi bil povod za samomor.

Na Fursu menijo, da je očitek presegel mejo dobrega okusa, zato so se odločili javno pojasniti zadevo. Sindikat jim odgovarja, da so meje dobrega okusa presegle "njihove astronomske odločbe s položnicami, ki nekatere krepko presegajo pet tisoč evrov."

"Polaganje cvetja pred vrata finančnega urada v njen spomin nedvomno nakazuje, koga SDMS krivi za njeno smrt. Od SDMS smo želeli pridobiti ime osebe, ki naj bi zaradi Fursa naredila samomor, vendar nam njene identitete niso želeli razkriti. Kljub temu nam je na podlagi številnih neformalnih virov, tudi nekaterih medijev, uspelo ugotovili, za katero osebo gre. Zavezanka je v začetku aprila prejela informativni izračun dohodnine za leto 2015. Sestavni del tega informativnega izračuna, na osnovi katerega naj bi po mnenju SDMS naredila samomor, pa ni bila položnica v višini 5.000 evrov. Omenjeni informativni izračun dohodnine sploh ni vseboval nobene položnice. Nasprotno. Na podlagi informativnega izračuna za leto 2015 zavezanki pripada celo vračilo dohodnine," so se odzvali pri Fursu.

"Na Fursu ne moremo in ne želimo soditi, zakaj so se v SDMS odločili za tako neutemeljene očitke zoper Furs. Upamo zgolj, da v prihodnje v svojem boju za pravice ne bodo več uporabljali takšnih in podobnih metod, ki neutemeljeno in brez konkretnih podatkov diskreditirajo Furs," so še sporočili.

Sindikat sprenevedanja dacarjev ne presenečajo

Iz sindikata so v sporočilu za javnost zapisali, da jih obtožbe in sprenevedanja Fursa sploh ne presenečajo. "Pričakovati, da bomo govorili o imenih je prav za lase privlečeno, saj vsak zavezanec za plačilo davka ve, da na vrhu vsake davčne odločbe na veliko piše davčna tajnost," pravijo.

V sindikatu dodajajo, do so jih svojci pokojne prosili, naj ne operirajo več z imenom, "ker so baje bili šikanirani s strani uradnih organov, baje tudi s strani Fursovih inšpektorjev. Očitkov Fursa, da gre za zlorabo žrtev za doseganje ciljev, sploh ne bomo komentirali. Zelo pa smo veseli, da na Fursu zadevo raziskujejo, ker do sedaj so se vedno izključno izgovarjali na zakonodajo in okrožnice, torej so posredno priznali, da delajo napake," pojasnjujejo v SDMS.

V sindikatu opozarjajo, da se na Fursu vedno izgovarjajo, da so samo izvajalci veljavne zakonodaje. "Očitno temu ni tako, saj vemo, da delavke na Fursu pišejo odločbe na osnovi okrožnic, ki nimajo nobene pravne podlage," ponazorijo.

V odgovor na Fursovo izjavo so v SDMS še dodali, da:

- je pri vsakem informativnem izračunu zraven položnica,

- navedba, da naj bi zavezanki po informativnem izračunu pripadalo celo vračilo dohodnine v nobenem primeru ne drži, saj pri informativnih izračunih niso upoštevane še nobene olajšave.

- v izjavi navajajo, da spoštujejo naš boj za svoje pravice, kar ne drži. Mi se borimo tudi proti njihovem protizakonitem delu, ki pa je zagotovo posledica slabe slovenske davčne zakonodaje.

Ne spreglejte