Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 9. 2016,
9.34

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,85

3

Natisni članek

Nova Gorica samostan Francija

Sreda, 28. 9. 2016, 9.34

6 let, 6 mesecev

Francozi Slovencem: Vrnite nam posmrtne ostanke našega zadnjega kralja (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,85

3

Francozi si želijo vrnitve posmrtnih ostankov svojega zadnjega kralja Karla X., ki je pokopan v frančiškanskem samostanu Kostanjevica pri Novi Gorici. Vprašanje pa je, kdo bi o tem, če bo seveda podana uradna zahteva, sploh odločal.

Video: Tina Deu, Matej Leskovšek

V Franciji se je oblikovala iniciativa za vrnitev posmrtnih ostankov kralja Karla X. iz Slovenije v Francijo. Zgodovinarji, rojalisti in kraljevi potomci si prizadevajo, da bi Karla X. pokopali skupaj s preostalimi francoskimi kralji v pariški katedrali Saint-Denis. V iniciativi trdijo, da si želijo vrnitve njegovih ostankov v Francijo, čeprav je bil Karl X. nazadnjaški vladar, ki je bil po njihovih besedah slep za želje ljudstva, poroča Guardian. 

Preberite še:
Video: Kraljevska povezava Slovenije in Francije

Poudarjajo, da gre za načelno in simbolično dejanje, ki bo Francozom omogočilo, da dosežejo spravo s svojo preteklostjo. Kot so še dejali, bodo pobudo predstavili našemu veleposlaništvu v Parizu.

Slovenska stran z iniciativo še ni seznanjena

"O pobudi, o kateri sprašujete, smo prebrali v francoskih medijih, sicer pa slovenskega veleposlaništva v Parizu za zdaj o tem nihče ni uradno obvestil," so nam pojasnili na zunanjem ministrstvu.

"O tovrstnih aktivnostih smo izvedeli od vas in z nami še nihče uradno ni stopil v stik. Do tedaj se do tega vprašanja ne bomo opredeljevali," pravi pater Jernej Kurinčič iz samostana Kostanjevica, kjer so poleg Karla X. pokopani še nekateri drugi člani družine Karla X.

Končno besedo bodo imeli svojci

Vsi sogovorniki opozarjajo, da bi bilo reševanje te prošnje verjetno zahtevno vprašanje. Kdo bi, če bo vložena uradna zahteva, odločal o selitvi?

"Verjetno naše stališče v dogovorih med državama niti ne bi igralo posebne vloge," meni pater Kurinčič in dodaja, da bo po njihovem mnenju ključno vlogo igrala volja pokojnih oziroma njihovih svojcev. Tudi na ministrstvu za kulturo pravijo, da bi bila v teh postopkih gotovo ključnega pomena volja živečih svojcev, pomembno pa bi bilo poiskati tudi dokumente z jasno izraženo voljo samega pokojnika. 

Zapleteno vprašanje

Za ostanke, ki jih hrani Cerkev, država niti ni pristojna, menijo na ministrstvu, češ da gre za zasebno lastnino. "Verjetno bi bilo smiselno natančno opredeliti, kdo so pristojni sogovorniki v tem in primerljivih postopkih: Republika Slovenija verjetno sploh ni, morda pa tudi francoska Peta republika ne. Je morda Republika Avstrija kot naslednica tedanjega cesarstva, ki je med drugim med prvo svetovno vojno poskrbela za varnost sarkofagov s tem, da jih je prepeljala na Dunaj, po vojni pa jih vrnila na izvorno mesto, čeprav tedaj že v drugi državi?"

Zakaj je francoski kralj pokopan v Sloveniji?

Iz Francije pregnana kraljeva družina Burboni se je po julijski revoluciji leta 1830 zatekla najprej na Škotsko, nato v Prago, končno pa so leta 1836 našli zatočišče pri goriškem grofu Coroniniju. Prvi je 6. novembra, le 17 dni po prihodu, za kolero umrl 79-letni Karel X. Ko je iz svoje sobe v Coroninijevi, kjer je ležal bolan in umiral, gledal Kostanjevico, si je zaželel, da bi bil pokopan v tej cerkvi.

Zadnji francoski kralj tako počiva na tujem – v Sloveniji –, a kljub temu na domači zemlji. V sarkofag Karla X. so namreč nasuli prgišče francoske prsti. Na ministrstvu za kulturo pravijo, da je Slovenija že četrta država, ki skrbi za posmrtne ostanke Karla X. na Goriškem. 

Francoski rojalisti se sicer že leta trudijo, da bi njegove posmrtne ostanke prepeljali v Francijo, kjer ga čaka prazna grobnica. Za vrnitev kralja domov naj bi se zavzel tudi francoski predsednik Francois Mitterand, a tega tedanja jugoslovanska oblast ni dovolila.

 

Ne spreglejte