Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 5. 2016,
19.57

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,63

6

Natisni članek

Nova ljudska stranka Slovenije Maribor Franc Kangler

Četrtek, 12. 5. 2016, 19.57

6 let, 6 mesecev

Kanglerjeva Nova ljudska stranka tudi uradno zaživela (foto in video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,63

6

Franc kangler predstavitev nove stranke | Foto Matjaž Vertuš

Foto: Matjaž Vertuš

Županova lista nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja je na današnjem kongresu v Mariboru dobila novo ime in se tako podala na pot državne politike. Novo ljudsko stranko bo še naprej vodil dozdajšnji predsednik Željko Vogrin, Kangler, ki se že na prihodnjih volitvah želi vrniti v državni zbor, pa je prevzel vodenje programskega sveta.

Kot je povedal Vogrin, so se za preimenovanje odločili, ker so do zdaj delovali le na lokalni ravni, zdaj pa se nameravajo aktivno vključiti v slovensko politiko. Ob tem je dejal, da so se za preimenovanje prav na današnji dan odločili zato, ker je bila 12. maja pred štirimi leti ustanovljena Županova lista.

Poudarek na gospodarstvu, socialnih zadevah in davčni politiki

Izbrani datum je zato po njegovem zgolj naključje in nima nič opraviti z dejstvom, da SLS prav danes obeležuje 28 let od rojstva Slovenske kmečke zveze, predhodnice današnje SLS, stranke, iz katere so Kanglerja po dogajanju v Mariboru, ki ga je odneslo z županskega stolčka in ga preselilo v sodne dvorane, izključili v času predsednika Radovana Žerjava.

Stranka namerava po njegovih besedah dati poudarek predvsem na gospodarstvo, socialne zadeve, davčno politiko, saj država, kot je dejal Vogrin, gospodarsko tone, napredka pa ni videti. Ne strinjajo se niti z aktualno zavrnitvijo referendumskih pobud delavcev migrantov, ki po njegovem pravniškem mnenju ni najbolj modra odločitev predsednika državnega zbora.

Na predsedniškem mestu ostaja Željko Vogrin

Vogrin ostaja na predsedniškem položaju, saj danes ni potekal volilni kongres. Na tem mestu bo tako ostal vsaj do prihodnjega volilnega kongresa, ki bo šele leta 2018, potem pa bo volja članov stranke pokazala, kako naprej.

Kangler tudi na današnjem kongresu ni mogel mimo svojih sodnih zadev, zaradi katerih za zdaj tudi ni prevzel vodenja stranke. Spomnil je, da naj bi sodnik v medtem že razveljavljeni sodbi v zadevi Ježovita med drugim dejal, da je nevaren za slovensko politiko, zato ga je treba poslati v zapor.

S preimenovanjem stranke na državnozborske volitve

"Vendar se ne oziram nazaj, pač pa v prihodnost. Predvsem me skrbi prihodnost države in državljanov Slovenije," je dejal Kangler, ki v polni dvorani hotela City vidi tudi odziv ljudi na zdajšnje stanje. Predsedniku vlade Miru Cerarju, ki naj bi po njegovem zanemarjal malega človeka, je javno sporočil, da njegovo stranko zanima prav mali človek, torej tisti, ki je leta 1992 zagotovil, da se je Slovenija osamosvojila.

S preimenovanjem stranke se želijo angažirati na državni ravni ter se aktivno vključiti v državnozborske volitve, za zdaj pa še ostajajo odprti dogovori glede morebitnih nadaljnjih povezovanj v slovenskem političnem prostoru. Nikogar ne izključujejo, saj so za dialog, s katerim je treba v Sloveniji začeti reševati težave ter preseči delitev na leve in desne.

Prišla tudi Franc Pukšič in Sašo Peče

Na današnjem kongresu se je zbralo okoli 200 ljudi, med katerimi je bilo tudi nekaj znanih imen v glavnem iz preteklega političnega obdobja. Prišla sta nekdanja poslanca SLS Franc Pukšič, ki ni napovedal prestopa, pač pa je pozval k povezovanju z SLS, in Gvido Kres, nekdanji rektor mariborske univerze Ivan Rozman, pa tudi nekdanji poslanec Sašo Peče. Zadnji je prav tako prišel le podpret nekdanjega poslanskega kolega, sicer pa namerava ostati na čelu stranke Lipa.

 

Ne spreglejte