Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 11. 2012,
7.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 5. 11. 2012, 7.04

8 let

FOTO: Avstrijci dvignili zapornice, narasla Drava grozi Mariboru in okolici

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Napovedi so se uresničile, močne padavine povzročajo težave po vsej Sloveniji. Zaprte so številne ceste, voda zaliva kleti, nekatere reke pa še naraščajo.

Agencija RS za okolje (Arso) je za območje, kjer teče reka Drava, razglasila rdečo stopnjo nevarnosti, kar pomeni možnost obsežnih in silovitih poplav. Po besedah vodje oddelka za hidrološke napovedi Janeza Polajnarja bodo to poplave tehničnega značaja in ne naravne, saj bo avstrijska stran ob 12. uri v Slovenijo spustila veliko količino vode.

Pretok Drave bo štirikrat večji kot običajno Danes zgodaj zjutraj je avstrijska družba za upravljanje s hidroelektrarnami posredovala močno spremenjeno napoved pretoka Drave, je izpostavil Polajnar. Ob 12. uri so v Slovenijo spustili okoli 2000 kubičnih metrov vode na sekundo – običajen pretok je sicer med 400 in 500 kubičnimi metri na sekundo.

Zato na Arsu pričakujejo, da bi reka Drava v svojem srednjem in spodnjem toku lahko poplavljala. Pritoku, ki bo prišel iz Avstrije, se bo namreč pridružil tudi slovenski pritok, zlasti Meže, ki je po nekaterih podatkih že dosegla zelo veliko vrednost oziroma morda celo rekordni pretok. V porečju Meže so že evakuirali štiri kmetije.

Narasla voda bo Maribor dosegla med 14.30 in 15. uro Voda, ki jo bodo spustili z avstrijske strani, bo do Maribora potovala nekaj več kot dve uri. V njegovi okolici naj bi od okrog 14.30 do 15. ure bil pretok Drave od 2100 do 2300 kubičnih metrov na sekundo. Zato obstaja velika nevarnost poplavljanja nekaterih krajev od jeza Melj, je dejal Polajnar, po njegovih besedah pa so najbolj ogroženi Duplek, Dogoše in Malečnik.

Maribor z okolico v pripravljenosti Zaradi napovedanih obilnih padavin in obvestila Dravskih elektrarn Maribor, da je mogoče pričakovati velik pretok reke Drave, je župan Mestne občine Maribor Franc Kangler odredil pripravljenost gasilskih enot v Mariboru in aktiviral civilno zaščito. Ob tem pozivajo vse prebivalce, zlasti krajane Malečnika in Dogoš, k previdnosti in pripravljenosti na morebitne poplave, ob tem pa priporočajo zaščito materialnih dobrin v kletnih prostorih.

Kot je dejal poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan, so vojaki v vojašnici v Mariboru že v pripravljenosti. Aktivirane so vse razpoložljive sile, je dodal. "Zdaj se zaradi velikih izpustov vode iz sosednje Avstrije bojimo, da bo težave povzročila Drava," je dejal Šestan.

Ne spreglejte