Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 11. 2016,
17.27

Osveženo pred

7 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,33

4

Natisni članek

vlada pogajanja zdravnik stavka Fides

Ponedeljek, 14. 11. 2016, 17.27

7 let, 5 mesecev

Stavka zdravnikov se nadaljuje, zaostritve še ne bo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,33

4

zdravniki zdravstvo stavka UKC KC | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Zdravniška stavka bo potekala v nespremenjeni obliki in je za zdaj ne bodo zaostrili, so povedali po nocojšnji seji glavnega stavkovnega odbora Fidesa. Ob tem so poudarili, da zdravniki in zobozdravniki stavkajo za boljši zdravstveni sistem. V Fidesu pričakujejo, da se bo vlada do četrtka opredelila do njihove zahteve po izstopu iz sistema plač v javnem sektorju. Nato se bodo v sindikatu odločali o morebitni zaostritvi stavke v prihodnjem tednu.

Z ministrstva za zdravje so po prekinitvi pogajanj sporočili, da vlada o zahtevi Fidesa po izstopu zdravnikov iz plačnega sistema javnega sektorja ne more odločiti v dveh urah. "Med današnjimi pogajanji o stavkovnih zahtevah, ki se nanašajo tudi na vprašanja plač zdravnikov znotraj plačnega sistema javnega sektorja, je Fides postavil ugotovitev, da njihovih zahtev znotraj enotnega plačnega sistema očitno ne bo mogoče realizirati. Zato so postavili zahtevo, da vlada pristane na izstop zdravnikov iz enotnega plačnega sistema. Na zagotovitev vlade, da bo predlagala spremembo zakona, s katero bi zdravniki izstopili iz enotnega plačnega sistema javnega sektorja, Fides veže preklic jutrišnje zaostritve stavke. Stavko so pripravljeni zamrzniti za dva mesece, če prejmejo sklep vlade o realizaciji njihovega predloga," so sporočili z ministrstva za zdravje.

Stavke jutri (še) ne bodo zaostrili

Iz Fidesa pa so javnosti sporočili, da razumejo, da je pred vlado težka dilema, ki je ne more razrešiti v dveh urah. "Tega prejšnje vlade v vseh teh letih niti poskušale niso. V dobro pogajalskega procesa in predvsem v dobro bolnikov jutri stavke še ne bomo zaostrili," zatrjujejo.

Fides: To ni nova zahteva

Podpredsednik Fidesa Damjan Polh je dejal, da to ni nova zahteva, kot je dejala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. "Če bi bila prisotna na vseh pogajanjih in če ne bi tolikokrat zapuščala pogajanj, potem bi točno vedela, o čem smo se pogovarjali na preteklih sestankih," je dodal. Pričakuje pa, da jim bo vlada do četrtka, ko ima redno sejo, sporočila, kako se opredeljujejo do Fidesove zahteve. "Načeloma bi stavko lahko zaostrili prihodnji teden, a vsi upamo, da bomo do razumne rešitve prišli v nekaj dneh in da bi lahko podpisali nek memorandum, ki bi stavko zamrznil," je dodal Polh.

Vlada je priznala standarde in normative iz modre knjižice

Povedal je, da je vlada priznala standarde in normative, kakršni so opredeljeni v modri knjižici. Ob tem so predlagali tudi variabilni del plače za tisti del zdravnikov, ki bi presegali te standarde. "Za to je potreben nek zakonodajni postopek, ki pa je bil pomaknjen globoko v pomlad prihodnjega leta," je pojasnil podpredsednik sindikata in dodal, da to ni bilo sprejemljivo.

"Če bi se vlada zavezala za izstop zdravnikov iz javnega sektorja, bi pomenilo, da bi se pogajali v miru, ne v času stavke in precej nam bi bilo olajšano," je dejal.

Ministrica za zdravje se bo o novi zahtevi Fidesa in predlogu sporazuma, s katerim bi po njenih besedah stavko prekinili za dva meseca, pogovarjala s premierjem Mirom Cerarjem in ministrom za javno upravo Borisom Koprivnikarjem.

Glavne stavkovne zahteve Fidesa so sprejem standardov in normativov, kakor jih je zdravništvo opredelilo v modri knjigi, in sprememba sistema plač v javnem sektorju, po katerem bi se lahko zdravniki (in tudi nekateri drugi v javnem sektorju) uvrstili nad 57. plačni razred. Prav tako zahtevajo, naj se dodatno nagradi tiste zdravnike, ki opravljajo terciarno dejavnost, ta presega vrednost najvišjega, 65. plačnega razreda.

Ne spreglejte