Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 10. 2021,
12.16

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,04

79

Natisni članek

Slovenija COVID-19 Koronavirus Mario Fafangel

Četrtek, 28. 10. 2021, 12.16

2 leti, 6 mesecev

Fafangel: Ob naraščanju okužb bodo odločevalci posegli po zasilni zavori

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,04

79

Mario Fafangel | Foto STA

Foto: STA

"Nas epidemiologe skrbi, da gremo v neko prekuževanje, da je to edina pot in da se bo epidemija končala s tem, da se bomo vsi okužili. A odločevalci bodo posegli po zasilni zavori. Vsak odločevalec v katerikoli državi bo v danem trenutku, ko zdravstveni sistem ne bo zmogel več, posegel po zasilni zavori," je v izjavi za medije povedal predstojnik Centra za nalezljive bolezni na NIJZ Mario Fafangel. 

"Ta zasilna zavora je, če ji damo ime, lockdown. A je le zasilna zavora in ne rešitev. Če bodo odločevalci posegali po tem, naj bo to za vse in naj ne bo selekcionirana, drugače je nesmiselna," je še pojasnil Fafangel. 

Fafangel je komentiral epidemiološko stanje v državi, ki se, tako kot drugod po Evropi, slabša: "To je bilo do neke mere pričakovano, slika ni tako črna, kot je bila lani, a to ne pomeni, da nas ne skrbi. Že od začetka opozarjamo, da ima obvladovanje epidemije s strahom določen rok. Strah, ki smo ga imeli na začetku, je zdaj izginil. Ostali pa so ukrepi."

Ob tem je znova pozval k upoštevanju ukrepov in navodil za karanteno ali izolacijo, tudi prek mobilne aplikacije  #OstaniZdrav. 

Bolnišnice po dogovoru z ministrstvom v povečanje kapacitet za covidne bolnike in zmanjševanje nekaterih nenujnih programov
Bolnišnice bodo po današnjem sestanku z ministrstvom za zdravje začele večati kapacitete za oskrbo hospitaliziranih covidnih bolnikov, hkrati pa bodo omejevale tudi nenujne zdravstvene dejavnosti. Kot gre razbrati iz prvih sporočil bolnišnic po srečanju, jih za zdaj ne bodo ukinjali v celoti, sicer pa čakajo še na točna navodila ministrstva.

Minister za zdravje Janez Poklukar je ob slabšanju epidemiološkega stanja v državi že v sredo napovedal omejevanje izvajanja vseh nenujnih programov v bolnišnicah, poleg tega pa sta se 13 covidnim bolnišnicam pridružili še Topolšica in Sežana.

covid
Novice Nove številke: toliko jih je bilo potrjenih v sredo
Zdravko Počivalšek
Novice Počivalšek naročil strožji nadzor preverjanja pogoja PCT v lokalih

"Prvi rezultati bodo vidni že čez dva dni"

Najkrajša inkubacija covida je dva dni. "Če bomo danes ravnali drugače, bomo čez dva dni videli prve rezultate, to pa gre naprej kot plaz. Danes lahko spremenimo zadeve, a za to se moramo odločiti," je bil jasen prvi epidemiolog v državi. 

"Sedaj imamo podatke, na začetku epidemije jih nismo imeli. Poslanstvo epidemiologov je, da povemo, kaj ti podatki pomenijo in kako ukrepati. Podatki pravijo, da potrebujemo PCT. Cepljenje je najbolj varen ukrep za zaustavitev epidemije, za posameznika, za družbo. Že od začetka smo opozarjali, da se del populacije pač ne bo cepil, in to moramo razumeti, moramo sprejeti. Zato potrebujemo dostopno testiranje in druge ukrepe," je dejal Fafangel. 

Novice Trdil je, da covid-19 ne obstaja. V UKC Ljubljana so ga nato komaj rešili.

Številke znova visoke

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so v sredo v Sloveniji potrdili 2.631 novih okužb s koronavirusom. Opravili so 7.315 testov, med katerimi je bilo pozitivnih 36 odstotkov. Dan pred tem so potrdili čez tri tisoč okužb, in sicer 3.166. Pred tem so čez tri tisoč okužb potrdili le enkrat, in sicer 5. januarja letos. Na ta dan je bilo pozitivnih 3.428 PCR-testov.

Janez Poklukar
Novice Poklukar: Smo na prelomni točki, lahko se nam zgodi scenarij iz Bergama #video

 

 

 

 

 

 

 

 

Ne spreglejte