Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 7. 2016,
14.00

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča podjetje Zelen in partnerji

Foto: Zelen in partnerji, Thinkstock

Natisni članek

razpis za evropska sredstva Zelen in partnerji advertorial

Petek, 29. 7. 2016, 14.00

2 meseca, 1 teden

Na voljo so nova evropska sredstva za mednarodno sodelovanje in razvoj

Vsebino omogoča podjetje Zelen in partnerji

Foto: Zelen in partnerji, Thinkstock

Foto: Thinkstock

Z letošnjim letom so tudi naša ministrstva in agencije začele objavljati nove decentralizirane razpise za evropska sredstva za finančno perspektivo 2014–2020, še vedno pa so na voljo tudi centralizirana sredstva za razvojne projekte in za projekte transnacionalnega sodelovanja.

Razpis Eureka slovenska podjetja spodbuja, da ostanejo v koraku z najnovejšimi trendi

Javna agencija Spirit Slovenija je pravkar objavila razpis Eureka, katerega namen je spodbujati udeležbo slovenskih podjetij in javnih raziskovalnih organizacij na vseh tehnoloških področjih programa Eureka ter jim s sofinanciranjem za raziskovalno delo zagotoviti, da ostajajo v koraku tako z evropskimi raziskovalno-razvojnimi trendi kakor tudi s podjetniškimi trendi, ki nastajajo v evropskem prostoru.

Cilj je razvoj tržnih izdelkov, storitev in procesov

Projekti Eureka so nadnacionalni, tržno usmerjeni inovativni raziskovalni in razvojni projekti, ki jih podpirajo javne uprave in agencije javnega financiranja, ki predstavljajo Eureko v vsaki od več kot 40 državah članicah. Njihov cilj je razvoj tržnih izdelkov, storitev ali procesov. Sodelovanje v mednarodnih projektih Eureka podjetjem, raziskovalnim inštitutom in visokošolskim ustanovam ponuja številne prednosti.

Verjamete v svojo storitev in stremite k razvoju? Preverite nove razpise za evropska sredstva. | Foto: Thinkstock Verjamete v svojo storitev in stremite k razvoju? Preverite nove razpise za evropska sredstva. Foto: Thinkstock

Stopnja sofinanciranja do 50 odstotkov

Za vsak projekt Eureka morata biti vsaj dva partnerja iz dveh različnih držav Eureka. Partnerji so lahko katerekoli vrste: mala in srednja podjetja, velika podjetja, raziskovalne ustanove in univerze. V Sloveniji so v sklopu Eureke do sofinanciranja upravičena samo podjetja.

Stopnja sofinanciranja je do 50 odstotkov upravičenih stroškov za raziskovalno-razvojne aktivnosti. Projekt bo lahko prejel sredstva do višine, zaprošene v vlogi, vendar največ 100.000,00 EUR na leto za posameznega prijavitelja.

Tudi spodbujanje turizma, sejmov in tržnih raziskav

  • Turizem:

 | Foto: Za podjetja so zanimivi tudi nacionalni razpisi s področja turizma, kjer je trenutno aktualen razpis ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo za razvoj novih in inovativnih produktov ter storitev turističnega gospodarstva, kjer so upravičeni stroški zunanjih izvajalcev, stopnja sofinanciranja pa je do 70 odstotkov upravičenih stroškov.

  • Sejmi:

 | Foto: Javna agencija Spirit Slovenija je julija objavila tudi razpis za sofinanciranje individualnih nastopov podjetij na mednarodnih sejmih v tujini v letih 2016 in 2017, ki pa ga je pozneje razveljavila. V kratkem tako pričakujemo popravljen razpis, kjer se bo najverjetneje še vedno lahko uveljavljalo iste upravičene stroške – to so stroški najema razstavnega prostora za naveden mednarodni sejem v tujini ter stroški postavitve in ureditve razstavnega prostora. Stopnja sofinanciranja je do 50 odstotkov upravičenih stroškov oziroma največ 10.000,00 EUR.

  • Tržne raziskave:

 | Foto: V začetku julija je Javna agencija Spirit Slovenija objavila tudi razpis za sofinanciranje tržnih raziskav na tujih trgih v letih 2016 in 2017, ki je namenjen mikro, malim in srednjim podjetjem ter jim omogoča izdelavo tržnih raziskav, s ciljem prodora obstoječih izdelkov/storitev ali skupin izdelkov/storitev na nov tuj trg in prodora novih izdelkov na obstoječ tuj trg ali na nov tuj trg. Stopnja sofinanciranja je do 50 odstotkov upravičenih stroškov oziroma največ 4.500,00 EUR.

Financiranje projektov razvoja in inovacij – Horizon 2020

Še vedno je zelo aktualen program Horizon 2020 (Obzorja 2020), ki je največji program Evropske unije, namenjen raziskavam in inovacijam, do zdaj.

Sodelujejo lahko tako predstavniki zasebnega kot javnega sektorja, poseben del programa Horizon 2020 pa je namenjen malim in srednje velikim podjetjem ter izzivom, s katerimi se spoprijemajo pri razvoju novih proizvodov, storitev in tehnologij. Predvsem jim želijo s financiranjem projektov in z mentorstvom pri izvajanju razvojnih projektov v okviru SME instrument olajšati inovacijske procese in pomagati pri hitrejšem prodoru inovativnih rešitev na trg.

Podpora inovativnosti

Z razpisi želijo spodbuditi inovatovnost in poskrbeti, da bodo slovenska podjetja ostala konkurenčna tudi na svetovnem trgu. | Foto: Thinkstock Z razpisi želijo spodbuditi inovatovnost in poskrbeti, da bodo slovenska podjetja ostala konkurenčna tudi na svetovnem trgu. Foto: Thinkstock

V letih od 2014 do 2020 je v okviru programa na voljo kar 80 milijard evrov za raziskave in razvoj na zelo različnih tehnoloških in raziskovalnih področjih, od nanotehnologij, novih materialov, informacijsko-komunikacijskih tehnologij, energetike, transporta do izzivov na področju zdravja, varne hrane in spoprijemanja z demografskimi spremembami.

Projekti, ki se financirajo iz programa, morajo izkazovati znanstveno odličnost in inovativnost ter visoko evropsko dodano vrednost. Stopnje sofinanciranja upravičenih stroškov so od 70 do 100 odstotkov.

Pomoč pri iskanju virov financiranja, prijavi na razpise in vodenju projektov

Mirjana Zelen: "Tudi sredstva centraliziranih razpisov so za dobre projekte in s pravilnim pristopom dosegljiva, čeprav je konkurenca med prijavljenimi projekti huda."

Mirjana Zelen opozarja na veliko konkurenco med podjetji. | Foto: Mirjana Zelen opozarja na veliko konkurenco med podjetji.

V podjetju Zelen in partnerji imajo desetletne izkušnje s pripravo evropskih projektov. Več kot 170 strankam so pomagali pridobiti več kot 20 milijonov evrov nepovratnih sredstev in ugodnih kreditov. Prislužili so si zaupanje 18 občin, dveh univerz, šestih javnih zavodov in več kot 130 podjetij, s katerimi so ustvarili dolgoročen partnerski odnos. Vabijo vas, da preverite njihove reference.

Kakovostna podpora od zasnove do končne izvedbe projekta

V podjetju Zelen in partnerji:

  • svetujejo pri iskanju ustreznih virov sredstev, tako nepovratnih sredstev kot ugodnih kreditov;
  • pripravijo prijavno dokumentacijo, vključno s poslovnim načrtom, investicijskim programom ali drugo spremljajočo dokumentacijo, ki jo zahteva razpis;
  • pomagajo vam poiskati in identificirati prave partnerje ter svetujejo koordinatorju ali projektnim partnerjem pri oblikovanju konzorcija;
  • pri izvedbi projekta vam pomagajo tako, da lahko skrbijo za celovito vodenje projekta, od priprave poročil in zahtevkov, spremljanja denarnih tokov projekta, računovodskega in davčnega svetovanja do komunikacije s pristojnimi institucijami v postopkih kontrol in pri koordinaciji morebitnih odstopanj realiziranih aktivnosti od načrtovanih.

 

Za več informacij obiščite spletno stran Zelen in partnerji.

Ne spreglejte