Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 1. 2021,
12.53

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41

5

Natisni članek

Evropska komisija Slovenska tiskovna agencija

Torek, 12. 1. 2021, 12.53

3 leta, 3 mesece

Evropska komisija o STA: Evropska pravila ne morejo biti izgovor za ustavitev financiranja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41

5

STA | Foto STA

Foto: STA

Evropska pravila ne morejo biti izgovor za ustavitev financiranja tiskovnih agencij po EU, so danes poudarili v Evropski komisiji v povezavi z vprašanjem financiranja STA. Kot kaže, se financiranje STA lahko izvede brez predhodne odobritve Evropske komisije, je povedala govorka komisije za področje konkurence Arianna Podesta.

V komisiji so danes najprej spomnili na to, kar so v odzivu na vprašanja v povezavi s financiranjem STA povedali že v ponedeljek: "Na splošno pravila o državnih pomočeh državam članicam omogočajo, da dodelijo pomoč tiskovnim agencijam kot nadomestilo za storitve splošnega gospodarskega pomena."

"Naj bom jasna - evropska pravila ne morejo biti izgovor za ustavitev financiranja tiskovnih agencij po EU. To je jasno," je nato poudarila govorka komisije za področje konkurence Arianna Podesta, piše STA.

Na podlagi razpoložljivih informacij so v primeru STA zneski financiranja po njenih besedah v okviru, ki ga določa evropska zakonodaja.

Ta prag je določen pri 15 milijonih evrov na leto, piše v delovnem dokumentu komisije, ki opredeljuje navodila za uporabo pravil EU o državni pomoči, javnih naročilih in notranjem trgu za storitve splošnega gospodarskega pomena.

"Slovenija ni navedla, da katerikoli drugi pogoj ne bi bil izpolnjen"

Poleg tega Slovenija ni navedla, da katerikoli drugi pogoj, opredeljen v pravilih o državnih pomočeh za nadomestilo za storitve splošnega gospodarskega pomena, ne bi bil izpolnjen.

"Zato se zdi, da je pomoč mogoče dodeliti brez potrebe po predhodni notifikaciji in odobritvi komisije," je še dejala govorka komisije.

V komisiji so tako danes potrdili neuradne informacije, pridobljene v ponedeljek, da bi po prvih analizah nadomestilo STA lahko izpolnilo pogoje za dodelitev nadomestila brez predhodne notifikacije in odobritve komisije, še piše STA.

Janja Sluga | Foto: STA , Foto: STA ,

Sluga upa, da bo vlada začela spoštovati zakonodajo

Vodja poslanske skupine SMC Janja Sluga je vesela, da se je Evropska komisija hitro in zelo jasno odzvala glede vprašanja o financiranju STA. "Če še komu kaj do zdaj ni bilo jasno, upam, da zdaj je. In upam, da bo zdaj končno tudi vlada začela spoštovati zakonodajo," je dejala v izjavi v DZ. Ob tem jo skrbijo tudi morebitni zavlačevalni manevri.

STA
Novice Kaj o financiranju STA pravi Evropska komisija
STA
Novice STA ostaja brez plačila, vlada čaka na Evropsko komisijo
Ne spreglejte