Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 3. 2021,
14.09

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,53

44

Natisni članek

Slovenija mediji Evropski parlament Janez Janša Janez Janša

Četrtek, 4. 3. 2021, 14.09

3 leta, 1 mesec

Evroposlanci prihodnji teden o svobodi medijev v Sloveniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,53

44

Janez Janša | Evropski parlament bo prihodnji teden razpravljal tudi o svobodi medijev v Sloveniji. Na fotografiji premier Janez Janša. | Foto STA

Evropski parlament bo prihodnji teden razpravljal tudi o svobodi medijev v Sloveniji. Na fotografiji premier Janez Janša.

Foto: STA

Evropski parlament bo prihodnji teden na plenarnem zasedanju razpravljal tudi o svobodi medijev v Sloveniji. Načrtovano razpravo o vladnih poskusih utišanja svobodnih medijev na Poljskem in Madžarskem so namreč po neuradnih informacijah ob potrditvi dnevnega reda plenarnega zasedanja danes razširili tudi na Slovenijo. Pred plenarnim zasedanjem pa je jutri načrtovana razprava o Sloveniji v okviru skupine Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije, pravne države in temeljnih pravic (DRFMG). Premier Janez Janša in minister za kulturo Vasko Simoniti v razpravi ne bosta sodelovala.

Odločitev je sprejela konferenca predsednikov, ki vključuje predsednika parlamenta in vodje političnih skupin v parlamentu. Razprava bo predvidoma v sredo popoldne. Razširitev razprave na Slovenijo je predlagala druga največja skupina v parlamentu, in sicer socialisti in demokrati (S&D), poroča STA.

Janez Janša
Novice Janša in Simoniti sprejemata vabilo na pogovor o medijih, a fizično v Evropskem parlamentu

V petek popoldne razprava o Sloveniji v okviru odbora Evropskega parlamenta

Pred plenarnim zasedanjem prihodnji teden je v petek popoldne načrtovana razprava o Sloveniji v okviru skupine Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije, pravne države in temeljnih pravic (DRFMG), ki jo vodi evropska poslanka iz Nizozemske iz vrst liberalcev Sophie in 't Veld

Razprava bo virtualna in javna. Trajala bo od 13.30 do 16. ure. Skupina, ki jo pripravlja, deluje v okviru odbora Evropskega parlamenta za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (Libe). V njej ni članov iz Slovenije.

Janša in Simoniti se virtualne razprave ne bosta udeležila

Iz Evropskega parlamenta so sporočili, da premier Janez Janša in minister za kulturo Vasko Simoniti v razpravi ne bosta sodelovala.

Po neuradnih informacijah je Janša predlagal pogovor 26. marca po vrhu EU.

Med sodelujočimi v petkovi razpravi so po navedbah parlamenta predstavnik Evropske komisije Emmanuel Crabit, predvidoma varuh človekovih pravic Peter Svetina, direktor CNVOS Goran Forbici, predsednica DNS Petra Lesjak Tušek, predvidoma predsednik ZNP Matevž Tomšič, raziskovalni novinar Lenart J. Kučić in profesor na FDV Marko Milosavljević.

Janša in Simoniti sta sicer v sporočilu, ki so ga v torek objavili na spletni strani vlade, odgovorila, da bi izmenjavo mnenj morali organizirati v fizični obliki v prostorih Evropskega parlamenta, da bi morala biti javna in da bi morala omogočati celovito predstavitev vseh tem.

Blejski strateški forum 2020. Janša, Plenković, Orban, Vučić
Novice Orbanov Fidesz odhaja iz Evropske ljudske stranke

Obenem sta evropsko poslanko in 't Veldovo povabila, da se pridruži delovni skupini za ugotavljanje dejstev, ki jo je predsednik vlade Janša predlagal Evropski komisiji.

Janša je v pismu predsednici komisije Ursuli von der Leyen minuli petek predlagal, naj skupina predstavnikov komisije, ki lahko vključuje tudi predstavnike Evropskega sveta in Evropskega parlamenta, obišče Slovenijo ter se prepriča o stanju demokracije, svobode medijev in vladavine prava.

V komisiji so v odzivu na pismo poudarili, da položaj medijev ocenjujejo v okviru letnega poročila o vladavini prava in da so se priprave naslednjega poročila že začele.

Društvo državnih tožilcev Svet Evrope obvestilo o Janševih pritiskih

Društvo državnih tožilcev Slovenije (DDTS) je Svet Evrope obvestilo o "številnih nedopustnih pritiskih" na tožilce, ki jih premier Janša izvaja neposredno ali prek njemu podrejenih medijev. Neposredni povod za pismo je ustavitev imenovanj državnih tožilcev, so navedli v DDTS.

Pritiski in kršitve se po njihovih navedbah med drugim odražajo v ustavitvi imenovanj in napredovanj državnih tožilcev, žaljenju posameznih tožilcev s strani premierja Janše in drugih predstavnikov vlade ter 30-odstotnemu znižanju plač med epidemijo covid-19. Pismo, ki ga je podpisala predsednica DDTS, vrhovna državna tožilka Mirjam Kline, so poslali Posvetovalnemu svetu evropskih tožilcev (CCPE), ki deluje v okviru generalnega direktorata SE za človekove pravice in vladavino prava.

Ne spreglejte