Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 7. 2012,
8.39

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 1. 7. 2012, 8.39

7 let, 12 mesecev

EU za hrano najbolj ogroženim v Sloveniji 2,5 milijona evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
EU je Sloveniji za izvedbo letošnjega ukrepa pomoči v hrani najbolj socialno ogroženim odobrila 2,5 milijona evrov.

Na razpisu izbrana podjetja so tako že začela dostavljati prve pošiljke osnovnih živil v centralna skladišča humanitarnih organizacij, so sporočil z ministrstva za kmetijstvo in okolje.

Drugi del živil bodo dobavitelji dostavili v mesecu decembru V tem tednu je potekala dobava sončničnega olja, v juliju pa sledijo še dobave pšenične moke, testenin, riža, mleka in pšeničnega zdroba. Drugi del teh živil bodo dobavitelji dostavili v mesecu decembru, za mleko pa je predvidena še vmesna dobava v oktobru, so sporočili z ministrstva.

Za izvedbo letošnjega ukrepa je EU Sloveniji dodelila 288 ton posnetega mleka v prahu v vrednosti dobrega pol milijona evrov in dva milijona evrov finančnih sredstev za nakup osnovnih živil.

Pomoč v zadnjih letih prejme več kot 250.000 ljudi V centralna skladišča humanitarnih organizacij bo skupaj dobavljenih 552 ton pšenične moke, 882 ton testenin, 487 ton brušenega riža, 388 ton pšeničnega zdroba, 1.866.960 litrov mleka in 230.000 litrov jedilnega rafiniranega sončničnega olja. Vrednost dobavljene hrane v maloprodaji je ocenjena na okoli 6,7 milijonov evrov. Pomoč v hrani v zadnjih letih sicer prejme več kot 250.000 ljudi.

Sredstva za evropski ukrep pomoči v hrani se zagotavljajo v okviru sredstev za skupno kmetijsko politiko EU. Ukrep, ki se v Sloveniji izvaja od leta 2006, je skupni projekt ministrstva za kmetijstvo in okolje ter ministrstva za delo, družino in socialne zadeve.

Za razdeljevanje hrane sta zadolženi organizaciji Rdeči križ Slovenije in Slovenska Karitas Javne razpise za izbiro dobaviteljev hrane je tudi letos pripravila agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja, ki poleg priprave in izvedbe javnih razpisov skrbi tudi za spremljanje, organizacijo in nadzor razdeljevanja hrane ter poročanje. Za razdeljevanje hrane končnim prejemnikom pa sta zadolženi humanitarni organizaciji Rdeči križ Slovenije in Slovenska Karitas, so sporočili z ministrstva za kmetijstvo.

Sredstva za pomoč najbolj ogroženim v EU so se sicer letos povečala na 500 milijonov evrov. Slovenija pa jih je prejela skoraj petkrat toliko kot leto poprej. Lani je program Sloveniji namreč namenil 515.467 evrov sredstev.

Shema za razdeljevanje hrane je v veljavi od leta 1987 Shema za razdeljevanje hrane najbolj ogroženim Evropejcem je v veljavi od leta 1987, ko je Evropski svet sprejel pravila o razdelitvi javnih intervencijskih zalog kmetijskih proizvodov med države članice z namenom pomoči najbolj prikrajšanim.

Ne spreglejte