Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 9. 2018,
8.28

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

4

Natisni članek

Iran sankcije Evropska unija ZDA

Torek, 25. 9. 2018, 8.28

5 let, 7 mesecev

EU bo poskušala zaobiti sankcije ZDA proti Iranu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

4

Evropska unija | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Evropska unija bo za rešitev mednarodnega sporazuma o iranskem jedrskem programu vzpostavila ustanovo, s katero bi zaobšli sankcije ZDA proti Iranu, je v ponedeljek zvečer po lokalnem času v New Yorku napovedala visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini. Namero EU podpirata Rusija in Kitajska, poroča Deutsche Welle.

Kot je še povedala Mogherinijeva po srečanju podpisnic omenjenega sporazuma iz leta 2015, naj bi ustanovili namensko družbo, t. i. Special Purpose Vehicle (SPV) za "zakonite finančne transakcije" z Iranom, ki bo evropskim podjetjem omogočala, da bodo lahko nadaljevala poslovanje z Iranom.

Borut Pahor Hasan Rohani Iran
Novice Ameriške sankcije proti Iranu začele veljati

Menijo, da Iran v celoti izpolnjuje svoje obveznosti

Udeleženci newyorškega sestanka, poleg Mogherinijeve še predstavniki Velike Britanije, Francije, Nemčije, Rusije in Kitajske ter Irana, so se ob robu zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov v New Yorku tudi strinjali, da Iran v celoti izpolnjuje svoje obveznosti iz sporazuma.

Prek SPV se bo poleg običajnih finančnih kanalov odvijal plačilni promet evropskih podjetij s Teheranom. Na tak način naj bi se izognili temu, da bi bile banke, prek katerih so se do zdaj odvijale tovrstne transakcije, same cilj ameriških sankcij.

Donald Trump
Novice Trump Turčiji grozi s sankcijami

Ameriški ukrepi veljajo tudi za podjetja tretjih držav

Kot je še dejala Mogherinijeva, bodo z ustanovitvijo namenske družbe za nadaljnje poslovanje z Iranom rešili mednarodni sporazum. "To je v mednarodnem interesu," je še dejala.

Predsednik ZDA je maja letos napovedal enostranski odstop ZDA od sporazuma in hkrati uvedel gospodarske sankcije proti Iranu. V začetku novembra naj bi sledil nov sklop sankcij, s katerimi naj bi ZDA zaustavile iranski izvoz nafte. Ameriški ukrepi veljajo tudi za podjetja tretjih držav, ki poslujejo z Iranom, med njimi so številna evropska podjetja.

Iranska zastava
Novice Iran obtožil ZDA, da želijo zadušiti iransko gospodarstvo
Ne spreglejte