Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 12. 2021,
8.52

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,19

72

Natisni članek

komunizem SD Slovenija ESČP Evropsko sodišče za človekove pravice

Sreda, 22. 12. 2021, 8.52

2 leti, 4 mesece

ESČP: Države lahko ukinejo stranke, ki se ne distancirajo od nekdanjih komunističnih strank

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,19

72

ESČP | Foto Reuters

Foto: Reuters

Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je v primeru Romunije odločilo, da imajo države pravico razpustiti ali zavrniti registracijo strank, ki se ne distancirajo od nekdanjih komunističnih strank. Odločitev je bila nujna za demokratično družbo, je presodilo sodišče. V Sloveniji se za pravne naslednike Zveze komunistov Jugoslavije razglašajo Socialni demokrati (SD).

Komunistična partija Romunije (RCP) je leta 2015 tožila romunsko državo, ker je ta zavrnila registracijo organizacije na seznamu političnih strank v državi. Njen dolgoletni generalni sekretar je bil v prejšnjem stoletju komunistični diktator Nicolae Ceausescu.

Stranka RCP je v tožbi trdila, da je Romunija kršila pravico do svobode izražanja ter svobode zbiranja in združevanja, ki jo opredeljuje konvencija o varstvu človekovih pravic.

Sodišče meni, da RCP lahko spodkoplje demokratične vrednote

Sodišče ESČP je zahtevo zavrnilo in odločilo v korist romunskim oblastem, ki so zavrnile registracijo RCP z utemeljitvijo, da je njena platforma v nasprotju z zakonom o političnih strankah. Romunija je tudi trdila, "da obstaja resnična nevarnost, da RCP spodkoplje demokratične vrednote", saj se ni hotela distancirati od nekdanje romunske komunistične stranke.

Sodišče je podprlo odločitev romunskih oblasti v korist zaščite nacionalne varnosti ter pravic in svoboščin drugih. Odločitev RCP, da se ne distancira od nekdanje komunistične stranke, je namreč po mnenju države predstavljala potencialne možnost resnih zlorab v prihodnosti.

Josip Broz Tito pionirčki
Novice Pred ESČP Tito, Čeferin, Thompson in tudi pijani vozniki

Po mnenju ESČP je Romunija ukrepala v skladu s tem, da reši pereča družbena vprašanja in zavrne registracijo RCP, kar je nujno za demokratično družbo.

Socialni demokrati ponosni nasledniki zveze komunistov

Odločitev ESČP bi lahko imela posledice po vsej vzhodni Evropi. V Sloveniji se za pravne naslednike Zveze komunistov Jugoslavije razglašajo Socialni demokrati (SD). Da so njeni ponosni nasledniki, je v državnem zboru leta 2019 zatrdil tudi njihov poslanec Marko Koprivc. Ob tem je sicer opozoril, da obsojajo povojne poboje, ki so bili zločin.

Jurij Toplak, Slavko Vesenjak
Novice Toplakove besede odmevajo na Otoku: Ta poteza ESČP je protipravna

Težave z omenjeno razsodbo bi lahko doletele tudi stranko Levica. Ta sicer ni naslednica komunistične stranke iz prejšnjega režima, ima pa v svojem programu zapisano ukinitev z ustavo zajamčene svoboščine ljudi do zasebne lastnine in podjetništva. Kot so to po drugi svetovni vojni že počeli komunisti v Jugoslaviji in o čemer smo pisali tukaj.

Albanska komunistična partija se ni opravičila za zločine

V Albaniji albanska komunistična partija redno obeležuje rojstni dan Enverja Hoxhe, razvpitega diktatorja v državi. Poleg tega se Socialistična stranka, neposredna naslednica komunistične partije, nikoli ni uradno opravičila za zločine, storjene v času režima.

Nedavno je socialistični poslanec Bujar Çela celo praznoval dan narodne neodvisnosti s Hoxhevo fotografijo v rokah. Premier Edi Rama pa je lani v parlamentu dejal, da je "moj oče bil komunist, ki je bil na pravi strani zgodovine".

ESČP
Novice "To je velika klofuta za Slovenijo"
Ne spreglejte