Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 11. 2018,
11.56

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,22

14

Natisni članek

migranti vlada Karl Erjavec

Četrtek, 15. 11. 2018, 11.56

5 let, 5 mesecev

Slovenska vlada še naprej podpira globalni dogovor o migracijah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,22

14

migranti | Foto Reuters

Foto: Reuters

Slovenija bo decembra v Marakešu sodelovala pri sprejemanju dogovora ZN o migracijah, je danes po seji vlade sporočil zunanji minister Miro Cerar. Kot je poudaril, je to politični dokument, ki ne zahteva sprememb nacionalne zakonodaje in vsaki državi dovoljuje, da ohrani polno suverenost.

"Vlada še naprej podpira dogovor. Slovenija ostaja v skupini 150 držav, ki se zaveda, da lahko le s skupnimi močmi upravljamo migracije," je na novinarski konferenci dejal zunanji minister Miro Cerar.

Cerar je zavrnil kritike opozicije na račun dogovora in poudaril, da je ta pozitiven, ker prinaša več možnosti, da bomo skupaj z drugimi preprečevali množične migracije, kakršnim smo bili priča leta 2015.

Policija
Novice Slovenski policisti na južni meji spet prijeli nezakonite migrante

Dejal je, da dogovor ne vzpostavlja nobene nove kategorije migrantov in tudi pravice do migriranja ne opredeljuje kot temeljne človekove pravice. Poleg tega ločuje med legalnimi in nelegalnimi migracijami, je dodal.

Javnost je Cerar v luči napovedanih protestov opozicije še pozval, naj ne naseda zastraševanju, ki ne temelji na dejstvih.

Vlada imenovala delovno skupino za področje migracij
Vlada je na današnji seji imenovala medresorsko delovno skupino za pripravo in izvajanje strategije na področju migracij. Kot je pojasnil minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, bo strategija med drugim zajemala področje ekonomskih in ilegalnih migracij, mednarodno zaščito in integracijo, poudarek pa bo na medresorskem sodelovanju.

Pahor: Dogovor je sprejemljiv

Dogovor je kot sprejemljivega za Slovenijo podprl tudi predsednik republike Borut Pahor, češ da gre za prvi resen, sicer nezavezujoč poskus mednarodne skupnosti, da usklajeno ureja problem migracij. V skladu z določbo tega dogovora o polni suverenosti glede migracij pa naj Slovenija sporoči svoje zadržke ali dodatna pojasnila k dogovoru, je predlagal.

migranti
Novice V Bihaću aretirali migranta, osumljenega uboja petih ljudi

SDS, NSi in SNS dogovoru nasprotujejo

Jožef Horvat (NSi) je v sredo na seji OZP opozoril, da bi vlada odločitev lahko sprejela šele po petkovi nujni seji odbora in izredni seji DZ prihodnjo sredo, ki so jo sklicali na predlog opozicijskih SDS, NSi in SNS, ki dogovoru nasprotujejo.

meja
Novice Je primerno, da slovenski policisti v migrante merijo z orožjem?
Globalni dogovor o varnih, urejenih in zakonitih migracijah, kot je uradni naziv dokumenta, določa 23 ciljev za varnejši in bolj urejen pretok ljudi. Dogovor, katerega pripravo je Slovenija podprla, po navedbah slovenskega zunanjega ministrstva poudarja suvereno pravico držav, da same oblikujejo lastne migracijske politike. Je pravno nezavezujoč dokument in ne prinaša novih mednarodnopravnih obveznosti. V Marakešu bo sprejet z glasovanjem, ne s podpisom.
Ne spreglejte