Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 1. 2008,
17.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 11. 1. 2008, 17.05

8 let

Erjavec: Sredstva od lastninjenja Triglava za pokojninsko blagajno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Predsednik DeSUS Karl Erjavec je dejal, da je glede lastninjenja Zavarovalnice Triglav stališče stranke, da morajo delnice fizičnih oseb preiti na pokojninsko blagajno.

Predsednik vlade Janez Janša pa je dejal, da bodo skušali ugotoviti, ali je na podlagi sedaj nastalih predlogov možno oblikovati nek skupen predlog o ureditvi lastninskega položaja Zavarovalnice Triglav. "Prepričan sem, da bodod pravniki našli ustrezne rešitve" Podpredsednik SLS Janez Podobnik pa pravi, da je prav, da si je koalicija v tem primeru vzela nekaj časa za najboljše rešitve. o Erjavčevih ocenah je treba sredstva, ki jih bo država dobila iz prodaje državnega premoženja, nameniti za dolgoročno stabilnost pokojninske blagajne, "ker bo prav to eden od pomembnih izzivov v prihodnosti". Predsednik DeSUS računa, da se bodo o tem usklajevali na vladni ravni, ne ve pa kdaj, ker termin še ni predviden. "Tukaj so določene pravne težave zaradi referenduma in tudi zaradi statusa Zpiza," je Erjavec dejal v izjavi za medije in izrazil prepričanje, da bodo pravniki našli ustrezne rešitve.

V primeru, da njihovo stališče glede lastninjenja Zavarovalnice Triglav ne bo upoštevano, DeSUS ne bi takoj odšel iz koalicije, ampak bi se o tem še pogovorili v poslanski skupini in organih stranke, je še dejal Erjavec. Podobnik pa je v današnji izjavi za medije glede lastninjenja Zavarovalnice Triglav dejal, da je prav, da si je koalicija vzela nekaj časa za najboljše rešitve. Po njegovih besedah bo treba preučiti predlog državnega sveta, modifikacijo tega predloga, da bi z dokapitalizacijo lahko sodelovali državljani, in "seveda se bo še naprej preučevalo predlog, da se gre v neposredno prodajo fizičnim osebam".

"Treba je s tresočo roko prodajati premoženje" O prodaji Telekoma Slovenije je Podobnik povedal, da je treba oceniti, ali iti naprej s tem postopkom ali preprosto ugotoviti, če sam sistem res sedaj potrebuje novega lastnika in ali je cena, ki bi jo država dobila z njegovo prodajo, primerna. "To je ključno vprašanje," je poudaril in dodal, da glede tega pričakujejo dober razmislek vlade. "Stališče, da je treba s tresočo roko prodajati državne deleže, je staro in še vedno veljavno stališče SLS," je poudaril in dodal, da ga jasno zagovarja tudi predsednik SLS Bojan Šrot. "Res pa je, da so bili nekateri postopki za prodajo že sproženi," je dejal.

Janša za kompromisen predlog o lastninjenju Triglava

Janša meni, da bi predlog moral biti korekten do ustavne ureditve, zato ne bi smel biti v nasprotju z odločitvijo volivcev na referendumu. Premiera veseli, da je izhodišče pri vseh predlogih, "da se kapital, ki je velik, nameni za okrepitev kapitalske osnove pokojninskega zavarovanja". Dodal je, da so bili zapleti z referendumom o Zavarovalnici Triglav popolnoma nepotrebni. "Končno smo prišli do istega cilja, treba bo poiskati pot, ki je pravno korektna," je poudaril v izjavi za javnost.

Vlada kompromis poiskala v delovnem osnutku zakona Janša je tudi pojasnil, da je pri Zavarovalnici Triglav potreben kompromis. Po njegovih besedah ga je vlada poiskala v delovnem osnutku zakona, ki pa ga zaradi nasprotovanj SLS in DeSUS še ni sprejela.

Ob tem je opozoril, da je bil predlog zakona o Zavarovalnici Triglav, ki je bil umaknjen z dnevnega reda vlade, koalicijsko usklajen. Z njim se je SLS strinjala, edini, ki je imel pomisleke, je bil DeSUS, ki je to tudi javno povedal, je pojasnil. "Poslanska skupina SLS se je z zakonom načelno strinjala, kasneje pa je svoje stališče spremenila," je dodal.

Državni svet predlagal rešitev, ki je v nasprotju z ustavo Obenem je dejal, da so nekoliko "presenečeni, da državni svet, sicer v novi sestavi, predlaga neko rešitev, ki je bila zavrnjena na referendumu". Pri tem je še opozoril, da to ni v skladu s slovenskim ustavnim redom in zakonodajo.

Glede stališč DeSUS in SLS o nadaljnji prodaji državnega premoženja je premier dejal, da so o tem bile nekatere odločitve že sprejete. "In verjetno teh odločitev ne bomo spreminjali, razen če se spremenijo okoliščine," je dejal.

Vlada sledi sprejetim konceptom privatizacije Poudaril je tudi, da so bili koncepti privatizacije večinoma sprejeti na začetku mandata. "Sedaj vlada sledi tem konceptom," je dejal in dodal, da se "nekaj teh procesov zaključuje". Pri tem je omenil, da so nekatere koncepte deloma spremenili in enega, v primeru Nove Kreditne banke Maribor, tudi izvedli.

Ne spreglejte