Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 3. 2008,
14.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 26. 3. 2008, 14.23

8 let

Erjavec obiskal Jorasa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Predsednik DeSUSa Karl Erjavec je danes obiskal Joška Jorasa, blizu Zagreba pa sta se sestala sopredsedujoča slovensko-hrvaški komisiji za ugotovitev stanja na meji med državama.

Erjavec se je pri Jorasu ustavil med zasebno potjo na Hrvaško. Erjavec meni, da so težave, s katerimi se ubada Joras, resne in hude. Joras pa je za omenjeni portal povedal, da je Erjavca, ki naj bi se s tem želel pripraviti na četrtkov sestanek predsednikov parlamentarnih strank pri premieru Janezu Janši, gostil približno 30 minut.

Joras: Erjavec ima hrbtenico "Erjavec ima hrbtenico. Ne želi v parlamentu delovati le kot statist, temveč dejavno sodelovati v razpravi. Do zdaj je le Podobnik kaj povedal, drugi so le tiščali glavo v pesek. Od jutrišnjega sestanka pričakujem, da bo ta vlada dojela resnost mandata, ki so ji ga podelili slovenski državljani, in bo storila nekaj v obrambo slovenskih interesov in ozemlja," je po navedbah 24ur.com dejal Joras.

Erjavec: Pomembno se mi zdi, da sem s problemi seznanjen iz prve roke

Erjavec je nato v Ljubljani potrdil, da se je za obisk pri Jorasu odločil zaradi omenjenega četrtkovega sestanka. Kot je dejal, se mu "zdi zelo pomembno, da je iz prve roke seznanjen s problemi" Joška Jorasa, še zlasti zato, ker bodo v četrtek gotovo govorili tudi o vprašanju prodaje slovenskih zemljišč na levem bregu Dragonje. Ob tem je poudaril, da je na podlagi dokumentacije, tako zemljiškoknjižnih izpiskov kot zgodovinske dokumentacije, ugotovil, da gre za slovenska zemljišča.

Erjavec: S takšnim postopanjem bomo počasi res izgubljali zemljišča Za Radio Slovenija pa je Erjavec izrazil bojazen, da bi se zadeva lahko še bolj zapletala in da "bomo morda s takšnim postopanjem počasi res izgubljali zemljišča, ki so bila ves čas zemljiškoknjižno v lasti slovenske države". Erjavec vidi izhod v sestanku predsednikov obeh vlad in v dogovoru. Po poročanju radia je še dodal, da bo "treba storiti vse potrebno, da bo lahko Joško Joras užival vse pravice kot doslej, zlasti z vidika brionske izjave o izogibanju incidentom".

Prvič sta se sestala vodji slovensko-hrvaške komisije o meji

V hrvaškem Zaboku blizu Zagreba sta se danes prvič sestala sopredsedujoča slovensko-hrvaški komisiji za ugotovitev stanja na meji med državama, Dušan Fatur in Željko Bačić, piše na spletni strani slovenskega zunanjega ministrstva. Govorila sta o načinu dela komisije in njenih nadaljnjih korakih, še piše, drugih podrobnosti pa niso navedli.

Naloga te mešane komisije, ki se doslej še ni sestala, je določitev seznama spornih točk na meji. To komisijo in skupino mednarodnopravnih strokovnjakov, ki naj bi pripravila pravni okvir za reševanje vprašanja meje, sta ustanovili slovenska in hrvaška vlada lansko jesen na podlagi dogovora premierov obe držav, Janeza Janše in Iva Sanaderja 26. avgusta 2007 na Bledu.

Jelinčič: Hrvaška je izdelala zemljevid, ki legalizira priključitev slovenskega ozemlja

Prvak SNS Zmago Jelinčič je medtem na vlado naslovil poslansko vprašanje v zvezi s slovensko-hrvaško mejo na reki Muri. Po njegovih trditvah je hrvaška geodetska uprava izdelala zemljevid na podlagi katastrske dokumentacije, ki legalizira hrvaško priključitev slovenskega ozemlja pri Murski šumi.

Hrvaška si uradno prilašča več kot 300.000 kvadratnih metrov slovenskega ozemlja Kot navaja Jelinčič, je Hrvaška vrisala novo mejno črto in z njo posegla daleč v notranjost Slovenije. Po njegovih trditvah zemljevid spreminja mejo v več kot tridesetih kilometrih, Hrvaška pa si na ta način uradno prilašča več kot 300.000 kvadratnih metrov slovenskega ozemlja od Hotize do tromeje med Slovenijo, Hrvaško in Madžarsko, na območju, kjer so Hrvati tudi označili mejne kamne s kraticami RH. "Gre za spreminjanje državne meje, ki je bila po sredini reke Mure vrisana že leta 1845," trdi Jelinčič.

Jelinčič zahteva od vlade dokumentacijo o vseh dogovorih mes slovenskimi in hrvaškimi organi

Jelinčič se sprašuje, kje so vzroki za neodzivnost slovenskih organov v tem primeru? Sprašuje tudi, ali držijo navedbe notranjega ministrstva, da so dejavnosti Hrvaške na območju Murske šume povsem zakonite, kar po Jelinčičevem mnenju pomeni, da so nekateri politiki prepustili slovensko ozemlje Hrvatom. Prvak SNS od slovenske vlade zahteva, naj mu posreduje dokumentacijo o vseh dogovorih med slovenskimi in hrvaškimi organi.

Ne spreglejte