Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 7. 2017,
17.53

Osveženo pred

6 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,05

4

Natisni članek

Karel Erjavec arbitraža Slovenija Hrvaška schengenski sistem

Ponedeljek, 17. 7. 2017, 17.53

6 let, 9 mesecev

Erjavec: Hrvaška z incidenti v Piranskem zalivu posega v suverenost schengna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,05

4

Karl Erjavec | Foto Jani Božič

Foto: Jani Božič

Zunanji minister Karl Erjavec je danes v Bruslju pozval k resni razpravi vlade ta teden o enostranskih dejanjih Hrvaške v Piranskem zalivu, ki so po njegovih besedah neposreden poseg v suverenost Slovenije in schengna. "To pa ni več šala," je poudaril minister, ki pričakuje, da bo Slovenija v povezavi s tem poslala pismo Evropski komisiji.

Minister je obžaloval incidente v Piranskem zalivu in opozoril, da je Hrvaška ves čas želela, da ne bi bilo enostranskih dejanj, zdaj pa jih izvaja sama. "Po izdaji arbitražne odločbe je bilo 52 incidentov, ki so enostranske narave, ker gre za kršitve meje, določene na podlagi arbitražne odločbe," je poudaril.

Ob tem je opozoril na dejstvo "izjemnega pomena": da je slovenska južna meja tudi zunanja schengenska meja, tako pa ne gre več zgolj za kršitev meje med Slovenijo in Hrvaško, ampak tudi za kršitev schengenske meje in pravnega reda EU.

Poseg v suverenost Slovenije in suverenost schengna

Erjavec meni, da bo treba ta teden v okviru vlade, s predsednikom vlade in tudi v okviru koalicije opraviti resno razpravo o tem, kaj pomenijo ta enostranska ravnanja hrvaške strani. "Takšna enostranska dejanja so neposreden poseg v suverenost Slovenije in suverenost schengna. To pa ni več šala," je dejal.

Minister pričakuje, da se bo Evropska komisija odzvala, ko jo bo Slovenija obvestila o vseh teh zadevah. Meni tudi, da bi bilo treba napisati pismo komisiji, ker na vsak incident nima smisla opozarjati z diplomatsko noto.

"Gre za državo, ki preprosto ignorira pravo EU, mednarodno pravo in odločbe sodišč"

Erjavec je tudi v razpravi zunanjih ministrov EU v Bruslju opozoril na pomen spoštovanja mednarodnega prava in dejal, da ni mogoče uspešno izvajati evropskih politik, če članice ne spoštujejo mednarodnih odločb.

Komisija po njegovih besedah glasno kritizira nekatere države zaradi mešanja pristojnosti treh vej oblasti in zaradi odnosa do medijev, v tem primeru pa gre za državo, ki preprosto ignorira pravo EU, mednarodno pravo in odločbe sodišč.

Pri tem ne gre le za arbitražno odločbo o meji, temveč še za niz podobnih primerov: arbitražno odločbo v povezavi z madžarsko naftno družbo Mol, memorandum v povezavi s prenesenimi deviznimi vlogami in sporazum Drnovšek-Račan, ki se je tragično končal na hrvaški strani, je naštel minister.

"Pričakujem, da bo Evropska komisija prej ali slej uvidela, da se takšno ravnanje, vedenje ne spodobi za članico EU," je poudaril Erjavec.

"Ne vidim posebnega smisla, da se pogovarjava, če stojiva na različnih bregovih"

S hrvaško kolegico Marijo Pejčinović Burić se po ministrovih besedah danes nista pogovarjala, saj se je zelo težko pogovarjati, ko pa Hrvaška vztraja pri stališču, da arbitražna odločba zanjo ne obstaja in ne velja. "Ne vidim posebnega smisla, da se pogovarjava, če stojiva na različnih bregovih," je dodal.

"Me pa veseli to, da članice EU podpirajo spoštovanje mednarodnega prava in arbitražnih odločb in sploh odločb sodišč," je še poudaril Erjavec po koncu zasedanja zunanjih ministrov EU v Bruslju.

Ne spreglejte