Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 9. 2021,
11.00

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,80

50

Natisni članek

epidemija okužba cepivo COVID-19 Slovenija Koronavirus

Ponedeljek, 27. 9. 2021, 11.00

2 leti, 7 mesecev

Epidemiologinja pojasnjuje, kaj nas čaka #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,80

50

"Evropa se spoprijema s počasnim padcem stopnje okužb. Ti trendi se bodo nadaljevali v prihodnjih dveh tednih. Stanje je 'nizko' skrb vzbujajoče za celo Evropo, a izstopata dve državi, ki sta označeni kot zelo skrb vzbujajoči. Med njima je žal tudi Slovenija," je opozorila Irena Grmek Košnik, epidemiologinja z območne enote NIJZ v Kranju. 

Slika na ravni držav članic EU se precej razlikuje. "Stopnje okužb naraščajo v vzhodnih delih Evrope, več držav poroča o povečanju kazalnikov resnosti. Po oceni Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) ​​​​​sta bili dve državi razvrščeni kot zelo skrb vzbujajoči. Najbolj kritično je trenutno stanje v Litvi, sledi Slovenija," je pojasnila Grmek Košnikova. 

Po besedah epidemiologinje naj bi trendi hospitalizacij na navadnih in intenzivnih oddelkih ostali stabilni: "Stopnje okužb se stabilizirajo v vseh starostnih skupinah. Okužbe v starostni skupini od 15 do 24 let se zmanjšujejo, prav tako pri otrocih. Spodbudna informacija je, da smo v tem obdobju že uporabili 5,8 milijarde cepiva."

Število hospitaliziranih raste

Število oseb, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo, je iz dneva v dan višje. V bolnišnicah zdravijo 426 bolnikov, kar je 19 več kot dan pred tem. Intenzivno oskrbo potrebuje 108 covidnih bolnikov. Zaradi bolezni covid-19 so v bolnišnice sprejeli 81 oseb. Razmere v bolnišnicah so podobne tistim, ki smo jih imeli meseca maja, je na novinarski konferenci pojasnila vladna govorka Maja Bratuša.

Zahodna Evropa dobro precepljena, vzhodna slabše

Cepljenje v Evropi večino dobro napreduje. Slovenija glede cepljenja ne sledi najboljšim državam, temveč zaostaja, je dejala epidemiologinja: "Od 13. septembra je cepljenje zelo naraslo, prejšnji teden se je zanimanje nekoliko umirilo. Lepo napredujemo, a malo prepočasi," je poudarila Grmek Košnikova.

"Z enim odmerkom cepiva proti covid-19 je po podatkih NIJZ v Sloveniji cepljenih 1.115.416 ljudi, z vsemi odmerki cepiva pa 988.860.

Kaj nas čaka?

"Zadnji teden tudi v Sloveniji epidemija upada. Virus se bo v nekem trenutku pridružil peščici človeških koronavirusov, ki povzročajo prehlad, predvsem pozimi, ko razmere pospešujejo njihov prenos. Pandemije se vedno končajo. Moramo pa v tej zadnji fazi še naprej temeljito upoštevati ukrepe in se cepiti," je ocenila Grmek Košnikova. 

V nedeljo so ob opravljenih 1.440 PCR-testih potrdili 285 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov znaša 19,8 odstotka in je višji kot dan pred tem, ko je ta znašal 19,2 odstotka.

Covid-19. Koronavirus. Vizir.
Novice Kaj se dogaja v Sloveniji? To so zadnje številke. #video
Mitja Okorn
Novice Presunljive zgodbe prebolevnikov covid-19, ki jih je posnel Mitja Okorn #video
Ne spreglejte