Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Sreda,
22. 3. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,80

10

Natisni članek

računalnik informacijska tehnologija Zvonko Fišer tožilstvo Specializirano tožilstvo

Sreda, 22. 3. 2017, 4.00

6 let, 7 mesecev

Elitna tožilska enota dela na računalnikih brez delujočega CD-pogona

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,80

10

Harij Furlan | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Del računalnikov na specializiranem tožilstvu nima delujočega CD- ali DVD-pogona, tudi sicer so delovni pogoji slabi, tožilstvo opozarja v letnem poročilu. Zdaj se je minister za pravosodje Goran Klemenčič tožilcev, vsaj kar zadeva računalnike, le usmilil.

Ministrstvo za pravosodje namreč kupuje računalnike, s katerimi bodo opremili tožilstva. Na javnem naročilu je bilo izbrano ljubljansko podjetje Unistar, ki bo za 148 tisoč evrov z DDV dobavilo 130 prenosnih računalnikov znamke Lenovo ThinkPad T560. Večino denarja, 80 odstotkov vse vrednosti, bo ministrstvo črpalo iz sredstev evropskega socialnega sklada. 

"Cena enega računalnika, skupaj s priklopno postajo, priloženo zunanjo tipkovnico in miško, priloženim zunanjim DVD-zapisovalnikom, varnostno ključavnico, priključnim kablom ethernet in torbo znaša 1.140,7 evra," so nam povedali na ministrstvu, kjer pravijo še, da je pogodba v podpisu pri izbranem dobavitelju, ta bo imel po podpisu mesec dni časa za dobavo.


Preberite še:

Kriminalisti zaprli dosje Stožice, koliko ovadb so našteli Jankoviću in kaj se z njimi dogaja?

Politiki na radarju organov pregona: veliko hrupa, jalov izkupiček


Za tožilce odpisani računalniki s sodišč

Pravosodni minister Goran Klemenčič pričakuje, da bodo tožilci z novo opremo delali hitreje. | Foto: Matej Leskovšek Pravosodni minister Goran Klemenčič pričakuje, da bodo tožilci z novo opremo delali hitreje. Foto: Matej Leskovšek Na specializiranem tožilstvu, ki ga vodi Harij Furlan in preganja prioritetne zadeve korupcijske ter gospodarske kriminalitete, na slabe delovne pogoje opozarjajo že več let. Kot kaže arhiv medijskih objav, vsaj od leta 2014. Problematiko navajajo tudi v zadnjem letnem poročilu, ki ga je februarja obravnaval Državni zbor (DZ). V njem med drugim pišejo, da potrebujejo dodatna vozila, nove računalnike.

Tožilci, ki so se lani udeležili nekaj več kot tisoč narokov, opravljajo pa tudi dežurno službo, imajo štiri službena vozila. Ker to pogosto ne zadostuje, uporabljajo vozila posebnega oddelka, ki pa so dotrajana. Stroški vzdrževanja teh vozil so tako visoki, varnost vprašljiva, pravijo.

"Na SDT predkazenski postopki velikokrat potekajo z uporabo prikritih preiskovalnih ukrepov, predloge v zvezi z ukrepi pa je zaradi varovanja tajnosti treba dostaviti na sodišča na območju vse Slovenije neposredno z uporabo službenega vozila. Iz navedenega izhaja, da je potreba po vozilih na SDT res velika."

Ob kadrovski okrepitvi leta 2014 so novim tožilcem dali rabljene računalnike vrhovnega sodišča, ki jih je to že odpisalo. Velik del tožilcev in osebje ima "zastarele računalnike, ki večinoma nimajo niti delujočega CD-pogona oziroma optičnega pogona DVD, s katerim bi bilo mogoče pregledovati dokazno gradivo v elektronski obliki". 

Prostorska stiska

Ob okrepitvi SDT jeseni 2014, ko je v enoti začelo delati 11 novih tožilcev, so se na tožilstvu znašli tudi v prostorski stiski, ki so jo lani rešili s selitvijo posebnega oddelka (ta deluje v okviru in je zadolžen za preiskovanje sumov kaznivih dejanj uradnih oseb, na primer policistov) na drugo lokacijo v Ljubljani.

A z lanskimi dodatnimi okrepitvami so pisarne na Trgu osvobodilne fronte v Ljubljani znova postale premajhne. "Večje število pisarn si delijo po trije zaposleni, zaradi povečanja števila prejetih zadev pa zmanjkuje prostora za hrambo tekočih kazenskih zadev in za tožilske arhive," so zapisali v poročilu.

Opozarjajo tudi na tveganja dodatnih težav kot posledico nameravanih sprememb  zakona o kazenskem postopku, ki ukinja sodno preiskavo in predvideva možnost zaslišanja osumljenca pri državnem tožilcu. Na SDT menijo, da nimajo ne prostorov ne tehnične opreme za izvedbo tega ukrepa.

Brez klimatske naprave

Ker nimajo klimatskih naprav, se poleti temperatura v pisarnah dvigne prek 30 stopinj. "Zavod za varstvo pri delu je 7. 8. 2015 v prostorih SDT (...) izvedel meritve delovnih pogojev (toplotnega udobja) in (...) ugotovil potrebo po urgentnem ukrepanju in izboljšanju delovnih pogojev."

Na podlagi teh meritev je pravosodno ministrstvo tožilstvu lani sicer odobrilo nakup dveh klimatskih naprav za prostore vpisnika in strojepisnice, v pisarnah tožilcev pa jih še vedno ni.

Hitrejši pregon

Na ministrstvu menijo, da bo že nakup računalnikov izboljšal delovne pogoje tožilcev. "S pomočjo kupljene strojne opreme bo pripravljena ustrezna tehnološka platforma za delo mobilnih državnih tožilcev, ki svoje delo opravljajo na več lokacijah državnih tožilstev in zunaj lokacij državnih tožilstev," so na ministrstvu zapisali v javnem naročilu.

"Državnim tožilcem bo s tem v vsakem trenutku in z vsake lokacije omogočen dostop do ključnih aplikacijskih rešitev državnih tožilstev (vpisniki, analitska služba, elektronska pošta, dokumentni sistem) ter do ustreznih podatkov, s tem se bo bistveno skrajšal čas odločitev in bo omogočena podlaga za ustrezno in kakovostno odločitev državnih tožilcev zoper pregon kriminala," menijo.

Specializirani tožilci dosegli 80-odstotno obsodilnost

sodišče Iustitia | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Specializirano državno tožilstvo je lani vložilo obtožnice proti 138 polnoletnim in 13 pravnim osebam. Tožilci specializiranega državnega tožilstva so lani vložili manj obtožnic kot leto prej, kar je posledica manjšega števila končanih sodnih preiskav, navajajo v poročilu.

Na sodiščih so bile od 129 sprejetih sodnih odločitev zoper polnoletne storilce 104 obsodilne. Od tega je bilo izrečenih 58 zapornih kazni. S 45 osebami pa so dosegli sporazum o priznanju krivde. V postopkih so sodišča izrekla skupno 615 tisoč evrov denarnih kazni, 32 polnoletnim storilcem pa odvzela premoženje oziroma naložila v plačilo znesek v skupni vrednosti 36,3 milijona evrov.

Na drugi strani so lani prejeli novih 519 kazenskih ovadb zoper 845 polnoletnih oseb, 31 pravnih oseb in tri mladoletnike. Skupaj pa so z zadevami iz prejšnjih let reševali 1.206 kazenskih ovadb, je razvidno iz letnega poročila.

STA

Ne spreglejte