Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 4. 2017,
8.39

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

1

Natisni članek

tehnologija zdravstvo zdravje

Ponedeljek, 10. 4. 2017, 8.39

6 let, 6 mesecev

Elektronska in papirnata napotnica sta izenačeni. Kaj to pomeni?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

1

Zdravje, internet | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Elektronska in papirnata napotnica sta od danes izenačeni. Razen v izjemnih primerih zato ne bo več papirnatega obrazca napotnice, še naprej pa bo poleg elektronskega mogoče tudi naročanje po telefonu in z osebnim obiskom. Za zdaj se lahko bolniki elektronsko naročijo le na 190 storitev - gre za preglede in diagnostiko, ne pa tudi za operacije.

Predstavniki ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje so pred dnevi napovedali, da bodo operacije v storitev eNaročanje morda vključili do konca letošnjega leta. Kot bistveno novost elektronskega naročanja so izpostavili možnost pregleda prvih prostih terminov ali okvirnih terminov pri vseh izvajalcih na enem mestu.

Postopek eNaročanja poteka na podlagi izdane elektronske napotnice, ki jo izda zdravnik z enakimi pravili in strokovnimi kriteriji, kot veljajo danes za izdane papirnate zelene napotnice. Na napoteno zdravstveno storitev se lahko pacient naroči sam prek spletnega portala zVem, lahko pa ga naroči tudi zdravnik ali medicinska sestra.

Ker eNaročanje omogoča sprotno zbiranje čakalnih seznamov vseh specialistov, pacient lahko izbira ponudnika kjerkoli v Sloveniji z v tistem trenutku najkrajšo čakalno vrsto. Vzpostavljeni bosta torej enotna lista naročanja in nadzorovana čakalna vrsta na nacionalni ravni.

Storitev eNaročanje vsakemu uporabniku spleta, ne le bolniku z napotnico omogoča spremljanje podatkov o čakalnih dobah za 1.132 storitev. Podatki se tako po novem zbirajo za bistveno več storitev neposredno iz informacijskih sistemov izvajalcev, stari pa so največ dve uri in se sproti osvežujejo.

Konec marca prispela milijonta elektronska napotnica

Uvajanje elektronskega naročanja je v okviru projekta eZdravje steklo že konec leta 2015. Storitev pokriva postopka napotovanja in naročanja na zdravstvene storitve na sekundarni in terciarni ravni z napotnico, ne pa tudi za osebnega zdravnika. Konec marca je prispela že milijonta elektronska napotnica.

Dozdajšnji strošek projekta eZdravje znaša okoli 22 milijonov evrov, od tega je bilo za storitev eNaročanje porabljenih 890 tisoč evrov.

Ne spreglejte