Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 10. 2020,
6.40

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,73

54

Natisni članek

COVID-19 Koronavirus peti protikoronski zakon

Četrtek, 15. 10. 2020, 6.40

3 leta, 6 mesecev

Poslanci SD in Levice udarjali z dlanmi ob poslanske klopi #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,73

54

Na današnji izredni seji državnega zbora, na kateri poslanci razpravljajo o petem protikoronskem zakonu, se je zgodil nenavaden dogodek. Ker je predsedujoči seji Jože Tanko (SDS) po dveh izrečenih opominih Matjažu Nemcu (SD) vzel besedo, so poslanci SD in Levice začeli protestirati. To so izrazili z udarjanjem z dlanmi ob poslanske klopi, nato pa iz protesta zapustili dvorano državnega zbora.

Nemec je Tanku med  drugim očital, da ni sposoben voditi tega državnega zbora. "To dokazujete vsakič, z vsako sejo posebej. Vi nimate kompetenc, ker nimate empatije in ste nestrpni," mu je zabrusil.

Nemec si je prislužil prvi opomin in še naprej govoril. Sledil je drugi opomin, na katerega se Nemec ni oziral ter Tanku celo očital nekompetentnost in nesposobnost. Predsedujoči mu je nato odvzel besedo in dal besedo poslanki Tadeji Šuštar (NSi). Ta je želela predstaviti stališče njihove poslanske skupine, a ji zaradi hrupa v dvorani ni uspelo.

Cigler Kralj: Peti paket nujen in še kako potreben

Minister za delo Janez Cigler Kralj je uvodoma dejal, da zakon prinaša rešitve in odzive na stiske in potrebe, ki izhajajo iz posledic širjenja bolezni covid-19. Ukrepi so nujni in še kako potrebni, je pozval k podpori.

Vlada je v peti protikoronski zakon vgradila podaljšanje nekaterih dosedanjih ukrepov za blažitev posledic covid-19 in dodala nove. Predlogi segajo na številna področja, minister je izpostavil zdravstvo, trg dela, gospodarstvo, socialno varstvo, izobraževanje, infrastrukturo.

Med drugim se podaljšujeta subvencioniranje čakanja na delo na domu in izplačila nadomestil plač za delavce v karanteni. "Doslej smo ohranili skoraj 300.000 delovnih mest in omogočili gospodarstvu, da so imeli zaposlene na voljo takoj po preklicu epidemije in so lahko takoj zagnali svoje dejavnosti, kjer je bilo to mogoče," je dejal Cigler Kralj.

Kot novost je izpostavil povračilo plače tudi za tiste, ki ne prihajajo na delo, ker je bila karantena odrejena otroku. Ukrep bo veljal že od 1. septembra.

Ponovna uvedba mesečnega temeljnega dohodka

Napovedal je tudi ponovno uvedbo mesečnega temeljnega dohodka, do katerega so bili samozaposleni in družbeniki upravičeni spomladi v času razglašene epidemije. Pogoj bo upad prihodkov v letu 2020 zaradi posledic epidemije za več kot 20 odstotkov glede na leto 2019, ukrep pa bo veljal do konca leta.

Med ukrepi s področja socialnega varstva je izpostavil zagotavljanje denarja za kadrovske okrepitve, domove za starejše bodo tudi finančno razbremenili. Ob tem je zagotovil, da imajo domovi in drugi socialnovarstveni zavodi na voljo dovolj zaščitne opreme.

Za skrajšanje čakalnih dob v zdravstvu je predvidena objava nacionalnega razpisa za izboljšanje dostopnosti do zdravstvenih storitev. Vsem zaposlenim bo zakon ponudil možnost koriščenja treh dni odsotnosti z dela brez potrdila osebnega zdravnika, vsi vključeni v zdravstveno zavarovanje pa se bodo lahko brezplačno cepili proti sezonski gripi.

Država bo zavodom s področja javnega zdravstva in socialnega varstva financirala nakup zaščitne in druge opreme za potrebe obvladovanja covid-19, krila bo tudi izpad prihodkov zaradi neizvajanja programov oz. nezasedenih zmogljivosti. Za tam zaposlene so predvideni tudi novi dodatki k plači.

Obeta se podaljšanje veljavnosti turističnih bonov

Ob napovedi zaostrovanja ukrepov in omejitve prehajanja med problematičnimi regijami je premier Janez Janša v sredo zvečer povedal, da bodo danes v zakon zapisali tudi podaljšanje veljavnosti turističnih bonov. Kako daleč v leto 2021, ni znano.

Ljubljana danes
Novice Gostinci na kolenih: Promet jim je strmoglavil, pričakujejo še hujše
Janez Janša
Novice Janša: V rdečih regijah maske obvezne tudi na prostem #video
Čopova ulica
Novice Koliko je trenutno okuženih v vaši občini #seznam
Ne spreglejte