Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 7. 2012,
20.26

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 5. 7. 2012, 20.26

7 let, 12 mesecev

DZ poslancem ne bo več financiral udeležbe na športnih dogodkih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pred začetkom parlamentarnih počitnic se bodo poslanci prihodnji teden sestali še na zadnji redni seji, kolegij predsednika DZ pa je določil njen časovni potek.

Predstavniki poslanskih skupin so tudi sklenili, da DZ odslej parlamentarcem ne bo več financiral udeležbe na različnih športnih dogodkih v tujini.

Spremenili pravilnik o mednarodni dejavnosti DZ Člani kolegija so namreč spremenili pravilnik o mednarodni dejavnosti DZ, tako da državni zbor ne bo nosil nobenih stroškov za udeležbo poslancev na športnih in podobnih dogodkih. Takšno udeležbo bi odobrili le, če jih ne bi bilo treba financirati iz javnih sredstev.

Kolegij je sicer določil časovni potek redne julijske seje, ki se bo začela v ponedeljek in trajala od srede, 11. julija.

Državni zbor bo ob začetku seje na zahtevo poslancev Pozitivne Slovenije ponovno odločil o vrsti postopka obravnave devetih zakonov iz paketa za spodbujanje gospodarstva. Kolegij predsednika DZ je namreč sklenil, da se omenjeni predlogi obravnavajo po nujnem postopku, v opoziciji pa so temu nasprotovali in vladi očitali, da predlogov ni uskladila s stroko. Prav tako bodo poslanci na zahtevo opozicije znova odločali, ali naj se novela zakona o pravilih cestnega prometa, ki niža globe za lažje prometne prekrške, obravnava po nujnem postopku.

Če bo DZ potrdil, da se ti zakoni obravnavajo po nujnem oz. skrajšanem postopku, bodo poslanci o njih odločali na izredni seji, ki se bo začela 17. ali 18. julija.

Po potrditvi dnevnega reda poslanska vprašanja predsedniku vlade Po potrditvi dnevnega reda se bo seja nadaljevala s poslanskimi vprašanji predsedniku vlade Janezu Janši in ministrom.

V torek pa se bodo poslanci med drugim lotili novele zakona o policiji, o kateri bodo opravili splošno razpravo. Novelo so predlagali poslanci Pozitivne Slovenije s prvopodpisanim Petrom Vilfanom, opredeljuje pa dve novi policijski pooblastili za zagotavljanje večje varnosti na športnih prireditvah.

Isti dan bodo obravnavali še novelo zakona o poroštvih za financiranje investicij gospodarskih družb, ki naj bi omogočila večje izkoriščanje poroštev za posojila za investicije in za obratna sredstva, ter novelo zakona o investicijskih skladih. Z novelo zakona o trgu finančnih instrumentov, o kateri bo DZ ravno tako odločal v torek, pa bi v zakonodajo prenesli evropsko direktivo o prospektu, objavljenem ob javni ponudbi ali sprejemu vrednostnih papirjev v trgovanje.

Šest ur za novelo zakona o kmetijskih zemljiščih Seja bo trajala do srede, ko bodo poslanci šest ur razpravljali o noveli zakona o kmetijskih zemljiščih, ki sedaj predvideva ohranitev odškodnin za spremembo namembnosti najboljših kmetijskih zemljišč, a znižuje njihovo višino. Skoraj peturna razprava pa se v sredo obeta o noveli zakona o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije, ki posega v delovanje Fundacije za šport.

Na redni seji pa poslanci predvidoma ne bodo obravnavali novele zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno, čeprav je bila že uvrščena na dnevni red. Kot je pojasnil predsednik Državnega zbora Gregor Virant, se namreč šele prihodnji petek izteče rok, do katerega zaradi zavrnitve zakona na referendumu DZ ne sme sprejeti zakona z enako vsebino. Tako bo DZ to novelo najverjetneje obravnaval na izredni seji.

Kolegij predsednika DZ je danes tudi sklenil, da bodo poslanci po skrajšanem postopku obravnavali novelo zakona o spodbujanju tujih neposrednih investicij, novelo zakona o spodbujanju razvoja turizma ter novelo zakona o podpornem okolju za podjetništvo.

Temu so ostro nasprotovali poslanci opozicijskih Pozitivne Slovenije in SD, ki vladi očitajo, da zakone pripravlja brez razmisleka in razprave z zainteresirano javnostjo.

Ne spreglejte