Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 1. 2008,
16.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 9. 1. 2008, 16.07

8 let

DS predlaga zakon o lastninjenju Zavarovalnice Triglav

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Državni svet je na seji z veliko večino sprejel pobudo, da v obravnavo v DZ pošlje predlog zakona o lastninskem preoblikovanju nenominiranega kapitala zavarovalnic.

Predlog zakona določa, da lastnik delnic iz nenominiranega kapitala Zavarovalnice Triglav s sprejetjem zakona postane ZPIZ, z njimi pa zanj upravlja Kad. Zakoniti imetnik delnic bi postal ZPIZ Po predlogu postane Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ) z dnem uveljavitve predlaganega zakona zakoniti imetnik delnic Zavarovalnice Triglav, ki bi morale v skladu z zakonom o lastninskem preoblikovanju zavarovalnic iz leta 2002 preiti v last upravičenih fizičnih oseb, zavarovancev te zavarovalnice iz leta 1990. S temi delnicami - gre za dobro tretjino zavarovalnice - naj v imenu in za račun ZPIZ upravlja Kapitalska družba (Kad).

Sredstva od razpolaganja z delnicami so lahko namenjena za nadaljnje upravljanje s premoženjem v imenu in za račun ZPIZ, ali za prenos na račun, v okviru katerega se vodijo sredstva za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, predvideva predlog zakona.

"Zakon lahko uredi tudi stare dolgove" Kot je uvodoma pojasnil pobudnik predloga zakona državni svetnik Branko Majes, so ga k pobudi za sprejem zakona vodili pravni, ekonomski in socialni interes. Pravni interes je po njegovem v tem, da je leta 2002 sprejeti zakon o lastninskem preoblikovanju zavarovalnic določil, da mora zakonodajalec v enem letu sprejeti predpis, s katerim bo nenominirani kapital Zavarovalnice Triglav razdelil med fizične osebe. Ker se slednje po njegovih besedah do danes tudi zaradi nedavnega referenduma ni zgodilo, lahko to zdaj uredi omenjeni zakon.

Ekonomski interes, ki narekuje sprejetje zakona, je po Majesovih besedah v tem, da je treba zagotoviti polnjenje pokojninske blagajne na dolgi rok, socialni pa v tem, da z njim ne bo pridobilo zgolj nekdanjih 700.000 zavarovancev Zavarovalnice Triglav, ampak bodo pridobili vsi državljani Slovenije.

Mencinger: Zakon je dober Svetnik Jože Mencinger je v razpravi ocenil predlog zakona za dober. Zlasti pomembno se mu zdi, da se z zakonom prepreči razprodaja deleža zavarovalnice po sistemu, kot je bil uporabljen pri prodaji delnic Nove Kreditne banke Maribor.

Rus: Pokojninska reforma potrebuje svež kapital

Predlog je dober tudi po mnenju svetnika Andreja Rusa. Po njegovih besedah namreč pokojninska blagajna potrebuje svež kapital, če želi država vzdrževati socialno naravnan sistem, kakršnega ima Slovenija. Prav slednje pa lahko zagotovi omenjeni zakon. Besedilo zakona po njegovem pomeni tudi preobrat v sedanjem razumevanju in ravnanju, "da je treba vse prodati."

Po prepričanju svetnika Janvita Goloba je državni svet prvi poklican, da razmišlja o tem, kaj narediti z državnim premoženjem. Pri tem mora svet po njegovem mnenju delovati po principu, da je državno premoženje dano vladi v "pametno razpolaganje ne pa v prodajo". Proti pobudi ni glasoval noben svetnik, trije pa so se glasovanja vzdržali.

Ne spreglejte