Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 5. 2011,
8.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Hrvaška Slovenija ribiči

Četrtek, 19. 5. 2011, 8.02

8 let

Drobnjak: Slovenski ribiči v hrvaškem morju šele po določitvi meje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Glavni hrvaški pogajalec z EU Vladimir Drobnjak je razložil, da bodo sporazumi o maloobmejnem prometu med državama (Sops) začeli uveljavljati, ko bo uveljavljena tudi morska meja med državama.

Ribiči so prejšnji teden zahtevali pojasnila glede pogajalskega poglavja o ribištvu.

"Veljava v skrajno omejenem obsegu in recipročno" Sops ni bil predmet pogajanj med Hrvaško in EU v poglavju o ribištvu, določene rešitve iz Sopsa glede ribištva pa bomo uveljavili v skrajno omejenem obsegu in recipročno šele, ko bo z arbitražo določena morska meja med Hrvaško in Slovenijo, je dejal Drobnjak po sredinem srečanju z ribiči na kmetijskem ministrstvu v Zagrebu.

Ena izmed teh možnosti je tudi vstop slovenskih ribiških ladij v hrvaško teritorialno morje in hrvaških v slovensko, sicer pa bodo ribiči lahko delo opravljali zgolj v skladu s predpisi in ob nadzoru države, v kateri bodo lovili, je pojasnil Drobnjak. Dodal je, da takšno prakso poznajo v EU, pri čemer je omenil primer Francije in Španije za morje pred Barcelono.

Zanikal je tudi ugibanja, da bo Hrvaška z vstopom v EU razveljavila svojo zaščitno ekološko-ribolovno cono (ERC). Dodal je, da bo cona ostala, je pa ne bodo uveljavili za članice EU.

Hrvaški ribiči se počutijo ogrožene Kmetijski minister Petar Čobanković je prejšnji teden napovedal srečanje z ribiči iz Istre, potem ko so ti napovedali proteste zaradi informacije, da je Hrvaška v pogajanjih z EU v poglavju o ribištvu sprejela tudi ribiški del sporazuma Sops, ki slovenskim ribičem dovoljuje ribolov ob zahodni obali hrvaške Istre do Vrsarja, hrvaškim ribičem pa v Piranskem zalivu.

Hrvaški ribiči so prejšnji teden dejali, da bodo njihovi interesi ogroženi, če bodo imeli njihovi slovenski kolegi pravico loviti ribe v hrvaškem morju. Med najbolj glasnimi je bil predsednik društva Mare Nostrum Daniele Kolec, ki je po sredinem srečanju z Drobnjakom izjavil, da so jim pojasnili vse in da so imeli ribiči napačne informacije, da je uveljavitev Sopsa vezana na zapiranje poglavja o ribištvu.

Drobnjak je dejal, da zaprtje poglavja pričakujejo čez nekaj tednov ter da so se med drugim dogovorili za prehodno obdobje za kočarjenje ob zahodni obali Istre. Dodal je, da bodo imeli hrvaški ribiči vsako leto na razpolago približno 30 milijonov evrov denarja iz EU.

Predstavniki ribičev v hrvaški obrtniški zbornici so sicer še opozorili, da zapiranje poglavja o ribištvu ne bo uredilo vseh težav v hrvaškem ribištvu, ki je po njihovi oceni pred kolapsom v vseh segmentih.

Ne spreglejte