Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 8. 2008,
13.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Petek, 1. 8. 2008, 13.27

8 let

DOS: Več sto dijakov po novem brez Zoisove štipendije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Letošnjim maturantom zaradi nepravočasne izdaje neusklajenega Pravilnika o dodeljevanju Zoisovih štipendij grozi izguba štipendije za nadarjene.

Dijaška organizacija Slovenije (DOS) je predstavila rešitev zapletov, ki so nastali zaradi nepravočasne izdaje pravilnika o dodeljevanju Zoisovih štipendij, zaradi česar letošnjim maturantom po mnenju DOS grozi izguba štipendije za nadarjene. Novi pravilnik korenito posegel v sistem podeljevanja štipendij Novi pravilnik o dodeljevanju Zoisovih štipendij je skupaj z lani sprejetim zakonom o štipendiranju korenito posegel v sistem podeljevanja štipendij. Ob tem je predsednik DOS poudaril, "da jih novi pogoji niti ne motijo, problem se je pojavil pri letošnjih maturantih, ki o novih pogojih niso bili pravočasno obveščeni". Prepozno obveščeni o zahtevanem višjem povprečju Novi pravilnik je bil namreč v uradnem listu objavljen 23. maja letos, torej en teden po uradnem zaključku šolskega leta za letošnje zaključne letnike. Objavljen je bil tako pozno, da dijaki niso mogli več spreminjati oziroma popravljati svojih ocen za izpolnjevanje kriterija povprečne ocene 4,1. "Vse to bi lahko naredili, če bi za to izvedeli pravočasno," je bil kritičen predsednik dijaške organizacije Hodej. Po prejšnjem pravilniku je bil pogoj povprečne ocene izpolnjen, če je dijak dosegal povprečno oceno tri oziroma dober uspeh.

Ministrstvo: Zakon je bil sprejet več kot eno leto prej

Na očitke DOS v pristojnih inštitucijah v zvezi z nastalo situacijo odgovarjajo, da je bil zakon o štipendiranju sprejet več kot eno leto prej in da zaradi navedenega dejstva ne bi smelo biti težav z informiranjem, je povzel Hodej.

Po besedah predsednika DOS so bili letošnji maturanti prepričani, da bodo morali izpolnjevati pogoje skozi celotno obdobje srednjega šolanja skladno s prejšnjem pravilnikom in skladno s pogodbo o štipendiranju, ki so jo podpisali leta 2004. V tej situaciji pa v dijaški organizaciji menijo, da je to za letošnje maturante "skrajno nekorektno."

Po podatkih DOS, ki so jih na podlagi spletne ankete pridobili v zadnjih dveh tednih, obstaja 100 dijakov ali več, ki so imeli vsekakor nadpovprečne rezultate na maturi in v šoli in bodo brez težav prišli na želeno fakulteto, "hkrati pa niso dovolj dobri, da bi prejemali Zoisovo štipendijo, štipendijo za nadarjene, ki bi jim vsekakor predstavljala vzpodbudo za nadaljnji trud pri študiju," je še poudaril Hodej.

DOS predlog rešitve poslal ministrici za delo

Na DOS so v ta namen pripravili predlog rešitve za letošnje maturante, prejemnike Zoisove štipendije, ki so jo v tem tednu že poslali ministrici za delo, družino in socialne zadeve Marjeti Cotman. Pričakujejo, da se bo "postavila v kožo letošnjih maturantov in uvedla prehodne pogoje za letošnje štipendiste, ki so zaključili zadnji letnik srednje šole." Prehodni pogoji naj bi bili takšni, kot so zapisani v pogodbah o štipendiranju iz leta 2004 in pogoji pod katerimi so se šolali prva tri leta na stopnji srednjega izobraževanja, je še poudaril predsednik Dijaške organizacije Slovenije.

Ministrica za delo, družino in socialne zadeve Marjeta Cotman je dejala, da je bil zakon o štipendiranju, ki se je pripravljal skoraj eno leto, sprejet v skladu s študenti, ki so se z besedilom strinjali, vključene pa so bile tudi dijaške organizacije. "Zakon je sprejet in eno leto po njegovem sprejetju se ne moremo ponovno dogovarjati," je dejala Cotmanova.

Ne spreglejte