Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 4. 2016,
11.32

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

9

Natisni članek

Četrtek, 7. 4. 2016, 11.32

6 let, 6 mesecev

Dolga roka Sazasa seže tudi na policijo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

9

Nekateri indici kažejo, da ima združenje Sazas dobre zveze na policiji. To nakazuje zgodba detektiva, ki je sledil vodilnim na Sazasu.

Združenje Sazas, največja kolektivna organizacija za ščitenje avtorskih pravic v Sloveniji, je že več let tarča kritik zaradi domnevno nepregledne porabe denarja, ki ga dobi od radijskih postaj, televizijskih hiš, gostinskih lokalov, frizerskih salonov … Sume nepravilnosti pri poslovanju združenja, ki ga vodi Matjaž Zupan, že od leta 2013 preiskuje tudi policija. V začetku lanskega decembra je izvedla več hišnih preiskav, med drugim tudi v prostorih združenja.

Le tri tedne prej, 17. novembra, je Matjaž Zupan enega od policistov poklical kar sam. Z njegovo pomočjo se je želel rešiti detektiva, ki je sedel v svojem avtomobilu na parkirišču pred sedežem Sazasa v Trzinu. Po telefonu je tega začel klicati kriminalist Policijske uprave Kranj Danilo Šenk. O njegovih povezavah s Sazasom pišemo v nadaljevanju.

Sedež Sazasa v Trzinu

Ko slediš Zupanu, te pokliče kriminalist

Začetek zgodbe sega v popoldanske ure istega dne. Takrat naj bi Zupan posumil, da mu sledi detektiv Uroš Gracar. Z avtomobilom se je odpeljal na bencinski servis v Šentvid, pobral prijatelja v Šenčurju in se odpeljal v Škofjo Loko. Gracar naj bi mu do tja ves čas sledil.

A že kmalu zatem je detektiv doživel neprijetno presenečenje. Prejel je več Šenkovih klicev. "Klical me je vsaj sedemkrat. Ko sem se javil, se je predstavil kot kriminalist. Želel je pridobiti informacije o naročniku, ki me je pooblastil za izvajanje nalog v skladu z zakonom o detektivski dejavnosti v zadevi Sazas," nam je dejal Gracar.

Proti detektivu so nato sprožili postopek zaradi suma kršenja predpisov o javnem redu in miru. Na Policijski upravi Kranj so nam potrdili, da "so dogodek s 17. novembra lani obravnavali na podlagi prijave osebe". Obvestila so zbirali "v okviru pooblastil".

Za komentar smo se obrnili na šefa Sazasa Matjaža Zupana. Odgovore bomo objavili po prejemu. | Foto: Za komentar smo se obrnili na šefa Sazasa Matjaža Zupana. Odgovore bomo objavili po prejemu.

Kaj je v zgodbi nenavadno

Toda v zgodbi je mogoče zaslediti več podrobnosti, ki dokazujejo, da je bila ta policijska akcija vse prej kot običajna:

1. Policija se je v zadevi, v kateri niso bila ogrožena človeška življenja ali premoženje, izkazala z neverjetno hitrim reakcijskim časom. Kot nam je pojasnil Gracar, ga je Šenk prvič poklical slabo uro po tem, ko je Zupan zapustil prostore Sazasa. To je storil z zasebne telefonske številke. S službene (policijske) številke ga je klical šele naslednji dan.

2. Zupanova pot se je začela v Trzinu, ki spada pod Policijsko upravo Ljubljana, in končala v Škofji Loki, kjer je policijska postaja. Kljub temu je policijsko akcijo vodil policist s postaje v Kranju.

3. Na policiji so pojasnili, da so postopek začeli voditi na podlagi prijave ene od oseb. Po naših podatkih je šlo za Zupana.

Toda iz dopisa, ki so ga s Policijske uprave Kranj poslali državnemu inšpektoratu za notranje zadeve, je mogoče razbrati, da se je Zupan na policiji zglasil šele več tednov po akciji. V istem dokumentu prav tako ni nobenega podatka o tem, kdo je 17. novembra klical policije. Prav tako ne, na katero številko je Zupan sploh klical.

Če povzamemo: iz uradnih podatkov ni jasno, zakaj se je Šenk takrat sploh odločil klicati detektiva. Po naših podatkih je Šenk edini uslužbenec policije, ki se je ukvarjal z zadevo.

4. Prav tako ni jasno, zakaj je policija zaznala znake kršitve javnega reda in miru.

 

Gracar je detektiv z licenco, registrirano pri Detektivski zbornici Slovenije. "Opravljanje nadzora v okviru zakonite detektivske dejavnosti ni kršenje javnega reda in miru. Konkretnega primera pa ne morem komentirati," opozarja predsednik zbornice Janko Trivunović. Da Gracar ni počel stvari, ki bi bile nezdružljive z detektivsko dejavnostjo, je že konec marca potrdil tudi inšpektorat za notranje zadeve. Pod dokument je podpisana inšpektorica Lavra Bezovnik.

Gracar poudarja, da z Zupanom 17. novembra ni imel nobenega osebnega stika. "Ne vem, kako bi sploh lahko kršil javni red in mir. Poleg tega bi morala policija v postopku zaradi kršenja javnega reda in miru pridobiti tudi mojo izjavo. Tega ni storila," dodaja Gracar.

Združenje Sazas, največja kolektivna organizacija za ščitenje avtorskih pravic v Sloveniji, je že več let tarča kritik zaradi domnevno nepregledne porabe denarja, ki ga dobi od radijskih postaj, televizijskih hiš, gostinskih lokalov, frizerskih salonov …  | Foto: Združenje Sazas, največja kolektivna organizacija za ščitenje avtorskih pravic v Sloveniji, je že več let tarča kritik zaradi domnevno nepregledne porabe denarja, ki ga dobi od radijskih postaj, televizijskih hiš, gostinskih lokalov, frizerskih salonov …

Kriminalist in Sazas – poslovna partnerja

Zgornje dileme morda pomaga razvozlati podatek, da je Zupanu pomagal kriminalist, ki je s Sazasom tudi poslovno povezan. Šenk je namreč že več let lastnik podjetje Ads-Efekt, ki se ukvarja z organizacijo glasbenih prireditev. Za to je dolžan združenju plačevati nadomestila za avtorske pravice.

Gre za posel, ki po obsegu krepko presega okvire običajne popoldanske dejavnosti. Podjetje namreč letno ustvari okrog 300 tisoč evrov prihodkov, zastopa pa tudi več znanih imen s slovenske glasbene scene: Pop Design, nekdanjega pevca Čukov Marka Vozlja in njegovo skupino MOJS3, narodno-zabavni ansambel Veseli svatje …

To ni edina povezava med Šenkom in Sazasom. Šenkov dolgoletni partner na področju videoprodukcije je Boštjan Grabnar, ki je že več let član disciplinske komisije Sazasa, enega od štirih organov tega združenja.

Fankovi že preverjali Šenka

Očitke o Šenkovem domnevnem korupcijskem ravnanju je preverjala GPU, ki jo vodi Marjan Fank. Preverjali so sum nepooblaščenega preverjanja registrskih tablic na vozilu. | Foto: Bor Slana Očitke o Šenkovem domnevnem korupcijskem ravnanju je preverjala GPU, ki jo vodi Marjan Fank. Preverjali so sum nepooblaščenega preverjanja registrskih tablic na vozilu. Foto: Bor Slana

So na policiji že pred tem vedeli za Šenkove povezave s Sazasom? "Pri delu kriminalista do zdaj nismo zaznali nasprotja interesov ali ravnanj, ki bi vplivala na njegove službene odločitve," so pojasnili na PU Kranj.

Kljub temu je očitke o Šenkovem domnevnem koruptivnem ravnanju že preverjala Generalna policijska uprava (GPU), ki jo vodi Marjan Fank. Šlo naj bi za sume nepooblaščenega preverjanja registrskih tablic na vozilu.

Šenk za komentar ni bil dosegljiv. Na PU Kranj so nam namreč pojasnili, da se s policistom ni mogoče individualno pogovarjati in naj vprašanja naslovimo na njih. "Navedbe se niso potrdile," so nam pojasnili. "Ob sumih nepravilnosti oziroma ob naznanitvi takega suma v skladu z akti organa in drugimi predpisi izvedemo postopek notranjega preverjanja in glede na ugotovitve izvedemo ukrepe," so dodali na PU Kranj.

Za komentar smo se prek Sazasa obrnili na Zupana, odgovore bomo objavili po prejemu.

Iz SAZAS so nam pojasnili, da se vprašanja nanašajo na njihovega predsednika, ki je trenutno službeno odsoten. 

Ne spreglejte