Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Črt Kaker

Torek,
5. 7. 2016,
10.48

Osveženo pred

6 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,43

5

Natisni članek

letalo Dolenjska

Torek, 5. 7. 2016, 10.48

6 let, 8 mesecev

Natova letala zaradi grožnje z bombo nad Slovenijo pospremila izraelsko letalo

Črt Kaker

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,43

5

vojaški lovec | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Nekaj pred 9. uro je Dolenjce prestrašilo močno bobnenje. Na PU Novo mesto so nam dejali, da je šlo za bobnenje, ki sta ga povzročila dva vojaška lovca, ko sta prebila zvočni zid. Iz Slovenske vojske pa so sporočili, da je šlo za posredovanje ob vstopu tujega letala v Natov zračni prostor. 

Prebivalce Dolenjske je malo po 9. uri prestrašilo silovito bobnenje. Na Policijski upravi Novo mesto so nam dejali, da sta bobnenje najverjetneje povzročila dva tuja vojaška lovca. Ko nadzvočno letalo prebije zvočni zid, namreč močno poči. 

Tuji vojaški letali naj bi neuradno kršili slovenski zračni prostor, a so iz Slovenske vojske sporočili, da ni šlo za kršitev slovenskega letalskega prostora, temveč za posredovanje ob vstopu tujega letala v Natov zračni prostor.

"Civilno plovilo boeing 747 izraelske registracije, za katerega je obstajal sum, da bi lahko v Sloveniji povzročil varnostni incident, se je ob vstopu v slovenski zračni prostor javilo civilni kontroli in letelo skladno z načrtom poleta. Zaradi potrebe po zavarovanju Slovenije je bil skladno s predpisi potreben takojšen odziv, zato je bilo zavezniškima lovcema dovoljeno letenje z nadzvočno hitrostjo, pri čemer sta prebila zvočni zid," so sporočili iz vojske. 

Radarski posnetek poleta izraelskega letala, ki je bilo na poti iz New Yorka v Tel Aviv.  | Foto: Radarski posnetek poleta izraelskega letala, ki je bilo na poti iz New Yorka v Tel Aviv.

Spremljano letalo je bilo v slovenskem zračnem prostoru deset minut in je slovenski zračni prostor zapustilo na območju Dobove. 

Kot poroča izraelski časnik Hareetz, so na potniškem letalu nacionalnega prevoznika El Al, ki je bilo na poti iz New Yorka v Tel Aviv, prejeli grožnjo z bombo. Letalo je bilo v tistem trenutku v švicarskem zračnem prostoru. Kljub grožnji je letalo nadaljevalo pot in varno pristalo v Izraelu. 

Ne spreglejte