Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Četrtek,
5. 1. 2017,
10.56

Osveženo pred

6 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,78

11

Natisni članek

Silvo Berdajs vlak Slovenske železnice

Četrtek, 5. 1. 2017, 10.56

6 let, 8 mesecev

Dokument razkriva napeto stanje na Slovenskih železnicah

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,78

11

Slovenske železnice.

Generalni direktor Slovenskih železnic Dušan Mes je zaradi prometnikov, ki so v torek dopoldan nenapovedano prekinili delo in odšli na malico ter posledično ustavili več vlakov, odpovedal dogovor, ki so ga decembra dosegli s sindikati.

Dogovor je med drugim urejal:

- dvig izhodiščne plače,

- izplačilo božičnice,

- izplačilo odpravnin in stimulacij,

- dvig prispevka za prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje,

- povračilo potnih stroškov in 

- dvig izplačila posebne stimulacije delavcem na proizvodnih in izvršilnih delovnih mestih.

Kot je razvidno iz dokumenta, ki ga objavljamo, je zaradi kršitev določb dogovora ta zdaj odpovedan.

Sindikalista pozvali k odstopu

Razlog za prekinitev dela nekaterih zaposlenih je bil ravno dogovor vodstva in sindikalistov, po katerem družba prometnikom ne bo več izplačevala posebnega nadomestila, ki so ga ti dobivali leta, ker jim narava dela onemogoča, da bi imeli odmor za malico. V prihodnje naj bi namesto tega dobivali višjo stimulacijo, poroča Dnevnik.

Vsi podpisniki so zaradi subjektivne in objektivne odgovornosti za nenapovedano prekinitev dela k odstopu pozvali predsednika Sindikata železniškega prometa Slovenije Matjaža Skutnika. 

"Deset let sem vozil vlake. Med vožnjo sem vzel sendvič in ga pojedel, nisem pa zato ustavljal vlakov," pravi sindikalist Silvo Berdajs. | Foto: Matjaž Rušt "Deset let sem vozil vlake. Med vožnjo sem vzel sendvič in ga pojedel, nisem pa zato ustavljal vlakov," pravi sindikalist Silvo Berdajs. Foto: Matjaž Rušt Je zaradi Skutnika propadel dogovor?

Predsednik sveta delavcev kapitalsko povezanih družb Silvo Berdajs nam je pojasnil, da so Skutnika pozvali k odstopu, ker je kljub decembrskemu dogovoru, da bodo delavci, ki ne morejo izkoristiti časa za malico, namesto nadomestila prejemali stimulacijo, delavce pozival, naj izkoristijo čas za malico, kar je povzročilo motnje v potniškem prometu.

"Omenjeni dogovor je podpisal tudi Skutnik, nato pa je spodbujal stvari, zaradi katerih je bil dogovor odpovedan. Deset let sem vozil vlake. Med vožnjo sem vzel sendvič in ga pojedel, nisem pa zato ustavljal vlakov," je še dejal Berdajs.

Skutnik: Odmor ni malica

"Zvišano stimulacijo prejmejo vsi zaposleni in ne samo prometniki," pa pravi Skutnik in dodaja, da prometniki dobro poznajo svoje pravice, "torej tudi to, da je odmor med delom njihova zakonska pravica in da odmor ni malica".

"Odmor med delom pripada zaposlenim zato, da v tem času vsaj malo obnovijo svoje psihofizično stanje in da lahko nadaljujejo s svojim delom, delodajalec je pa tisti, ki mora vzpostaviti tak proces dela, s katerim bo slehernemu zaposlenemu to tudi dejansko omogočil," je izpostavil.

Poudaril je še, da ga je za delavskega direktorja imenoval svet delavcev družbe SŽ Infrastruktura in da ga samo oni lahko tudi pozovejo k odstopu, če je storil karkoli narobe.

Ne spreglejte