Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 3. 2016,
15.35

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

rak telesna aktivnost

Petek, 4. 3. 2016, 15.35

6 let, 6 mesecev

Dobre novice za športno aktivne: gibanje zmanjšuje tveganje za razvoj raka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Telesno aktivni manj zbolevajo za rakom, kažejo raziskave. Zakaj? Ker imajo več zdravih navad: manj pijejo in kadijo ter bolj zdravo jedo, zato imajo na splošno bolj okrepljen imunski sistem.

Vesna Zadnik, epidemiologinja in specialistka javnega zdravja z Onkološkega inštituta Ljubljana, je potrdila, da vedno več raziskav dokazuje, da telesna aktivnost zmanjšuje tveganje za razvoj raka, a je težko postaviti točno določene ločnice.

V raziskavah je namreč zelo težko ločiti med vplivom aktivnosti in debelosti. "Dejstvo je, da veliko vrst rakavih obolenj povzroča čezmerna teža, in če težo zmanjšamo – običajno to storimo s pomočjo telesne aktivnosti –, se zmanjša tudi tveganje za razvoj raka. V takih primerih je zelo težko ugotoviti, kdo je bil glavni 'krivec' za to: sama aktivnost ali izguba kilogramov," pojasnjuje Zadnikova.

Telesna aktivnost zmanjšuje tveganje za razvoj raka dojk, maternice in debelega črevesa

Težava je tudi v tem, da imamo za zelo malo rakavih obolenj (beseda rak opredeljuje več kot 200 različnih bolezni) neposreden dokaz, ki pritrjuje tezi o tem, da je telesna vadba zaščitna. Povezava je potrjena na primer za raka dojk, maternice in debelega črevesa, pravi Zadnikova.

"Znano je, da pri vrstah raka, ki so povezani s hormoni, kot sta na primer rak dojk in maternice, telesna dejavnost zelo pomaga. Razlog je v tem, da imajo ženske zaradi telesne dejavnosti manj perifernega maščevja, kjer se sicer proizvajajo hormoni, ki pospešujejo rast tumorja," poudarja naša sogovornica.

Znano je tudi, da je telesna vadba tesno povezana z rakom na debelem črevesu. "S telesno aktivnostjo se namreč zmanjša čas, v katerem so škodljive snovi, ki so izločkih, v stiku s sluznico črevesja. Prebava je hitrejša, zato je sama sluznica izpostavljena krajši čas, kot bi bila sicer. Pri telesno aktivnih je zato manjše tveganje za nastanek raka na debelem črevesu," pravi Zadnikova.

In če imamo po eni strani za prej omenjene vrste raka več dokazov o povezavi s telesno aktivnostjo, so dokazi šibki za nekaj drugih vrst rakov, kot so rak prostate, želodca, pljuč in trebušne slinavke. "Razlikujejo se tudi rezultati različnih študij, prav tako pa nimamo jasne razlage, kakšni mehanizmi bi lahko pripeljali do zmanjšanega tveganja," razlaga Zadnikova.

Med aktivnimi manj rakavih obolenj

Če potegnemo črto, lahko zapišemo, da telesno aktivni ljudje manj zbolevajo za rakom. "Zato, ker imajo manj slabih navad, ki so same po sebi dejavniki tveganja za razvoj raka, kot sta na primer kajenje in pitje alkoholnih pijač.

Poleg tega bolj zdravo jedo (zdrava prehrana je tudi sama po sebi preventivni dejavnik za razvoj raka), s telesno aktivnostjo pa krepijo imunski sistem, kar pomaga pri zmanjšanju tveganja za razvoj raka vseh vrst," dodaja Zadnikova.

Dodatek k 12. točki: v Sloveniji imamo pri raku tri presejalne programe: Zora, Dora in Svit. Gre za državno organizirane zdravstvene programe, kjer med določeno skupino zdravega prebivalstva s preprostim testom iščejo morebitnega raka v začetni obliki, ko je zdravljenje bolj uspešno. Pri programu Zora povabijo žensko na ginekološki pregled, ji odvzamejo bris materničnega vratu in s pregledom celic v tem brisu ugotavljajo, ali ima ženska maligne spremembe.

Ne spreglejte