Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 4. 2019,
12.51

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,57

47

Natisni članek

ministrstvo za zunanje zadeve Madžarska Viktor Orban Janez Janša Janez Janša

Petek, 5. 4. 2019, 12.51

5 let

DNS: Madžarska diplomatska nota zaradi Mladinine naslovnice dokaz resnosti razmer v Evropi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,57

47

Naslovnica tednika Mladina | Foto STA

Foto: STA

V Društvu novinarjev Slovenije (DNS) se pridružujejo uredništvu Mladine v ugotovitvah, da je diplomatska nota madžarskega veleposlaništva, "v kateri se je to opredelilo do naslovnice tednika in od slovenskega zunanjega ministrstva celo pričakovalo posege v uredniško avtonomijo medija, dokaz resnosti razmer v tako imenovani demokratični Evropi".

Madžarsko veleposlaništvo v Ljubljani je s tako imenovano verbalno noto pri ministrstvu za zunanje zadeve (MZZ) protestiralo zaradi "politično neodgovorne naslovnice Mladine" z 22. marca in ministrstvo prosilo "za pomoč pri preprečevanju podobnih incidentov v prihodnosti". Z MZZ so jim odgovorili, da v uredniško politiko medijev ne posegajo.

Madžarsko je razburila naslovnica Mladine, na kateri se prvak SDS Janez Janša, poslanec SDS Branko Grims in evropski poslanec SDS/EPP Milan Zver stiskajo k madžarskemu predsedniku vlade Viktorju Orbanu, ki medtem drži roko v fašističnem pozdravu.

Distracted boyfriend
Novice Prizor iz Madžarske zabava internet: ali sploh vedo, koga so dali na panoje?

Poteza madžarskega veleposlaništva je ne le popolnoma nesprejemljiv, temveč skrajno nezaslišan izraz predstave o popolnem oblastnem nadzoru, discipliniranju in obvladovanju medijev, je združenje novinarjev poudarilo v sporočilu za javnost.

Nedopusten pritisk na medije

V DNS so prepričani, da gre za nedopustne pritiske, ki po načinu, retoriki in ostrini spominjajo na čase in družbenopolitične sisteme, ki naj bi jih države srednje in vzhodne Evrope pustile za seboj že pred 30 leti. "Pismo madžarske veleposlanice je hkrati še en plastični prikaz, kako vlada uradno demokratične države, članice EU in Nata, vidi vlogo medijev v družbi," so zapisali.

Madžarska vlada je po navedbah DNS v zadnjem desetletju sistematično kršila vsa načela medijske svobode, ki je eden temeljev demokratične družbe, pomagala pri zapiranju neposlušnih medijev in z drugimi metodami pritiska kritične novinarje pregnala ali iz poklica ali na sam rob medijskega prostora.

Jean-Claude Juncker in George Soros
Novice Madžarska vlada bo umaknila sporne plakate proti Junckerju

"Poudarjamo, da novinarji in mediji v Sloveniji nismo potencialna tarča oblastnih podrejanj. Prav nasprotno, delujemo avtonomno in svobodno ter skladno s profesionalnimi in etičnimi standardi in merili, ki so edino vodilo pri našem delu," so poudarili v DNS. Od države kvečjemu pričakujejo, da bo, kot je po njihovem mnenju pravilno ravnala v primeru madžarske note, dosledno zagotavljala in ščitila medijsko svobodo ter svobodo izražanja nasploh.

Madžarska veleposlanica: Mladina zaničuje Madžare

STA je Edit Szilagyine Batorfi, madžarsko veleposlanico v Ljubljani, zaprosila za pojasnila, kako naj bi naslovnica Mladine kršila načela svobode tiska in svobode izražanja, kot je navedla v verbalni noti. Poleg tega jo je prosila za pojasnilo, kako lahko naslovnica tednika "škodi sicer odličnemu sodelovanju" Slovenije in Madžarske, kaj konkretno bi moralo slovensko zunanje ministrstvo po njihovem mnenju storiti, pa tudi, kako odgovarja na kritike, da je poskušala vplivati na avtonomijo slovenskih medijev.

Veleposlanica pa je zapisala le: "Viktorja Orbana so Madžari tretjič zapored z dvotretjinsko večino izvolili za predsednika vlade. Kar počne Mladina, je omalovaževanje odločitve madžarskega ljudstva, zaničevanje Madžarov. Judovska skupnost na Madžarskem živi v miru, njenih pripadnikov ne napadajo na ulicah, ne vlamljajo v njihova stanovanja, kot se dogaja v nekaterih drugih evropskih državah."

V SMC zahtevajo sklic skupne seje odborov za kulturo in za zunanjo politiko

Poslanec SMC Gregor Perič pozdravlja odločen odziv MZZ, ki ga vodi prvak SMC Miro Cerar, na poziv madžarskega veleposlaništva v zvezi z naslovnico Mladine. Obenem napoveduje, da bo zahteval sklic skupne seje parlamentarnih odborov za kulturo in za zunanjo politiko na to temo, so sporočili iz poslanske skupine SMC. Predsednik odbora za zunanjo politiko Matjaž Nemec je Peričevo pobudo že pozdravil in izrazil pričakovanje, da bo skupna seja v sodelovanju s predsednico odbora DZ za kulturo sklicana ob prvem možnem terminu.

"Odločen odziv našega ministrstva za zunanje zadeve, ki je zapisalo, da MZZ dosledno spoštuje načelo svobode medijev in svobode izražanja ter ne posega v uredniško politiko posameznih slovenskih medijev, niti je ne ocenjuje, je pravilen in ga pozdravljam," so Peričeve besede zapisali v poslanski skupini SMC.

Soros Juncker
Novice Madžarsko ustavno sodišče: Zakonski paket Stop Soros ni protiustaven

Poslanec je poziv madžarskega veleposlaništva, ki je v verbalni noti prosilo ministrstvo za "pomoč pri preprečevanju podobnih incidentov", označil za "popolnoma nesprejemljiv". "Kaže na velik odmik madžarskih oblasti od splošnega dojemanja svobode medijev, kot ga razumemo v velikem delu skupne evropske družine. Gre še za eno v nizu ravnanj vlade Viktorja Orbana, ki ga moramo vzeti kot resno opozorilo, da naše vrednote, ki jih živimo v EU, niso samoumevne," je poudaril poslanec, ki je član odbora za zadeve EU in nosilec kandidatne liste SMC na prihajajočih evropskih volitvah.

V luči tega je dodal, "da je zadnje ravnanje madžarskih oblasti, ki je neobičajno nediplomatsko in neposredno do Slovenije in njene vlade, tudi opomin vsem državljankam in državljanom, da gredo na evropske volitve in podprejo sile, ki zagovarjajo vrednote, na katerih je bila EU zgrajena: to niso nestrpnost in populizem, temveč svoboda, človekove pravice, enakopravnost in druge liberalne vrednote".

Nemec: Tovrstnim pritiskom se je treba najodločneje zoperstaviti

"Kot predsednik odbora za zunanjo politiko sem odgovoren slediti sicer tudi svojim trdnim prepričanjem, da se je treba tovrstnim nedopustnim (ne)diplomatskim pritiskom najodločneje zoperstaviti," je odločen Nemec. Medijska svoboda je po njegovih besedah ena od temeljnih vrednot naše družbe. Zoperstaviti se tovrstnim pritiskom, to "smo dolžni storiti vsi slovenski politiki v odgovornosti do našega ustavnega in evropskega pravnega reda in iz tega vseh izhajajočih svoboščin, pravic in obveznosti", je še poudaril Nemec.

drugi tir  Urad vlade za komuniciranje
Novice Madžarska pri drugem tiru očitno še ni rekla zadnje besede #video

Tudi predsednica odbora DZ za kulturo Violeta Tomić (Levica) je podprla obravnavo zadeve na skupni seji z OZP. "V Orbanovi Madžarski so kritični in svobodni mediji skoraj izginili. Tudi v Sloveniji Orban skupaj z SDS v medijih, ki jih lastniško obvladuje, uveljavlja isto načelo: mediji zanje niso nič več od trobil za širjenje laži in nestrpnosti," je za dejala Tomićeva. "Orbanovo razumevanje svobode medijev ne pozna meja. Na nas pa je, da mu postavimo meje," je dodala.

Odzval se je tudi predsednik Pahor

Predsednik Borut Pahor je sporočil, da je že avgusta lani na novinarska vprašanja v povezavi z naslovnico Demokracije, ki je razburila javnost, odgovoril, da se kot "predsednik republike vedno vzdrži komentiranja medijev, ker bi to lahko bilo razumljeno kot poseganje v svobodo tiska in govora".

Borut Pahor | Foto: STA , Foto: STA ,

Pri tem je tedaj dodal še, da so "njegova stališča o nujnosti medsebojnega spoštovanja splošno znana". "Enak odgovor velja tudi za naslovnico Mladine. Predsednik Pahor pričakuje, da bodo enako mero vzdržanosti glede komentarjev slovenskih medijev zavzele tudi vlade drugih držav," so sporočili iz predsednikovega urada.

Irena Joveva zgrožena nad ravnanjem Madžarske

Tudi evropska poslanka in nosilka liste SD za majske evropske volitve Tanja Fajon je danes menila, da je protestna nota Madžarske kaplja čez rob. "Žalostno je, da odraža realno medijsko sliko Orbanove trde roke in posmeh pravni državi," je navedla.

Na Twitterju se je odzvala tudi nosilka kandidatne liste LMŠ za evropske volitve Irena Joveva.

Njen tvit je delil predsednik LMŠ in premier Marjan Šarec, ki pa je na svojem profilu na Twitterju tudi navedel: "Kdor nosi Slovenijo v svojem srcu, ne potrebuje poveličevanja vprašljivih tujih praks." Spomnil je na svoj intervju v tej reviji, ko je menil: "Če bi se levi in desni poistovetili s Slovenijo, tako kot se znajo enkrat z Venezuelo, drugič pa s politikami Viktorja Orbana, bi bilo marsikaj lažje."

Ne spreglejte