Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Ponedeljek,
18. 5. 2015,
14.12

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 18. 5. 2015, 14.12

7 let, 12 mesecev

Detektivi vas ne opazujejo le na bolniškem dopustu, lahko vas priključijo tudi na detektor laži

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Medtem ko detektivi v Sloveniji že več kot desetletje preverjajo zlorabe bolniškega dopusta, je na Hrvaškem izbruhnila afera o preverjanju zaposlenih z detektorjem laži. A to se dogaja tudi pri nas.

Hrvaško podjetje za predelavo perutnine Valipile za zasliševanje svojih zaposlenih uporablja detektor laži oziroma poligrafsko testiranje. Delavcem so, če se niso želeli testirati, celo grozili z odpovedjo delovnega razmerja.

"Delodajalec, podjetje Valipile, je v družbo 16. aprila letos prinesel detektor laži, s katerim po našem mnenju protizakonito izvaja zasliševanja delavcev, kar pri delavcih povzroča strah, pritisk, stres in mobing," so se s pismom na sindikat obrnili ogorčeni delavci iz obrata v bližini Pazina v Istri.

Sindikat početje vodstva že preučuje in se bo po pomoč obrnil na mednarodne institucije, saj hrvaška zakonodaja uporabe poligrafa za preverjanje lojalnosti delavcev niti ne dovoljuje niti ne predvideva. Ni pa prepovedana. Po pisanju hrvaških medijev so enake metode uporabljali tudi v založniški družbi Profil, s čimer so hoteli preprečiti kraje knjig iz skladišča in odkriti nepridiprave. Po medijskem razkritju njihovega početja je družba uporabo poligrafskega testiranja zaposlenih opustila.

Poligrafska testiranja pogosta tudi v Sloveniji "Gre za najlažji in najhitrejši način, kako delavce spraviti v red. Če se poligrafsko testiranje delavcev zgodi brez vzroka, gre za nezakonito prakso. Če pa podjetje utrpi poslovno škodo, ima na voljo vse možnosti raziskati in dokazati krivdo zaposlenega. Gre za povsem zakonit postopek. Vse je torej odvisno od faze samega postopka," hrvaško prakso komentira predsednik Detektivske zbornice Slovenije Janko Trivunović. Pojasnjuje, da imajo detektivi po naročilu vodstva podjetja tudi v Sloveniji pristojnost preverjanja verodostojnosti izjav zaposlenih.

"Takšna preverjanja so tudi v Sloveniji pogosta. Poligrafsko zaslišanje vsekakor ne šteje kot dokazno gradivo na sodišču, temveč je bolj pripomoček za iskanje krivcev," pove detektiv Trivunović. Zatrjuje, da se v zadnjem času podjetja za poligrafska testiranja odločijo takrat, ko se zgodi dogodek, v katerem je bila storjena škoda podjetju.

Delavec mora prostovoljno soglašati s testiranjem Poligrafsko testiranje zaposlenih izvaja sodno zapriseženi poligrafist v prisotnosti detektiva, ki na ta način pridobiva dokazno gradivo. Za to ni potrebna nobena odredba sodišča, mora pa delavec prostovoljno privoliti v takšno zaslišanje. Zaslišana oseba mora izpolnjevati naslednje pogoje: ne sme biti duševno bolna, biti mora v dobri psihofizični kondiciji, ne sme biti astmatik in biti mora polnoletna.

Trivunović načeloma ne zaznava nesodelovanja zaposlenih pri poligrafskih testiranjih, saj večina hoče poiskati krivca za nastalo škodo. Če nekdo pri tem ne želi sodelovati, mora povedati utemeljen razlog. Običajno v raziskavi ne želijo sodelovati zaposleni, ki nimajo nič opraviti z raziskavo, a jih prav zaradi nevtralnosti in kontrolnih testov vključimo v raziskavo. "Iz izkušenj lahko povem, da oseba, ki odkloni testiranje, običajno nekaj ve in je vpletena v preiskovan dogodek. Poštena oseba, ki govori resnico, se nima česa bati," doda Trivunović.

Poligrafe uporabljajo podjetja iz različnih sektorjev "Trenutno z detektorjem laži iščemo krivca v enem izmed podjetij v Sloveniji, kjer je bil ponarejen in prirejen dokument. Z dokumentom se je srečalo pet oseb, vsi vpleteni pa zanikajo spreminjanje dokumenta. Naša raziskava zajema tudi njihovega vodjo. Ko bomo odkrili krivca za ponarejanje listin, bomo primer predali policiji in vložili kazensko ovadbo," konkreten primer uporabe detektorja laži opisuje Trivunović, ki imena podjetja ne more razkriti. A kot pravi, poligrafska testiranja uporabljajo številna podjetja iz različnih sektorjev gospodarstva.

Na vprašanje, pri katerem profilu zaposlenih se poligrafsko testiranje najpogosteje izvaja, odgovori, da je to povsem odvisno od primera do primera. "Najpreprostejši način iskanja krivcev je od vodje navzdol, za kar se najpogosteje odločamo," pove in doda, da se poligrafsko testiranje uporablja tudi v delovnopravnih postopkih oziroma disciplinskih postopkih, ko podjetje utrpi škodo. "Ne gre za dokaz, temveč indic, iz katerega je nato treba delavcu dokazati krivdo."

Poligraf tudi pri izboru vodstvenih kadrov Pred desetletjem so s poligrafom preverjali kandidate za zaposlitev, tudi za najvišje vodilne funkcije v podjetju. "Gre za osnovni signal zaupanja," je prepričan.

"V Sloveniji še nisem zasledil podjetja, ki bi uporabljajo poligrafska testiranja zaposlenih. Vsekakor pa gre za nezakonit poseg, ki nima nobene pravne podlage in se v delovnopravnih postopkih ne sme uporabljati. Delavec mora takšno početje delodajalcev nemudoma prijaviti pristojnim inšpekcijskim službam," je jasen Andrej Zorko, izvršni sekretar za trg dela in delovno pravo pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS).

Javnih uslužbencev na bolniškem dopustu detektivi ne smejo preverjati Trivunović pritrjuje, da so detektivske storitev za iskanje kršitev bolniškega dopusta in prevoza na delo že ustaljena praksa podjetij. Zaradi zakona o javnih uslužbencih so iz preverjanja kršitev bolniške odsotnosti izvzeti javni uslužbenci, ki jih brez predhodnega opozorila detektivi ne morejo nadzirati. "V realnem sektorju nadzor delavcev na bolniškem dopustu izvajamo že več kot desetletje in gre za normalno prakso. Prav tako nadzor prevoza na delo," sklene predsednik detektivske zbornice.

Varuhinja človekovih pravic pa meni, da je uporaba poligrafskih testiranj čezmeren in nesorazmeren poseg v zasebnost, osebnostne pravice in dostojanstvo zaposlenih, zato se ne bi smel uporabljati na področju delovnih razmerij brez izrecne zakonske podlage, še posebej ne v javnem sektorju.

Varuh sicer ni pristojen za zasebni sektor, tako da ne more preiskovati kršitev, ki jih povzročijo osebe zasebnega prava. Preiskuje lahko zgolj primere nezakonitega ali nepravilnega dela državnih organov, organov lokalnih skupnosti in nosilcev javnih pooblastil.

"Menimo, da se poligrafsko testiranje na področju delovnih razmerij ne bi smelo uporabljati niti ob soglasju zaposlenih, saj to soglasje v večini primerov ne bi bilo izraz prave in svobodne volje zaposlenega, ki ni v enakopravnem odnosu s svojim delodajalcem," so še zapisali.

Ne spreglejte