Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 11. 2016,
13.32

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,65

8

Natisni članek

Tomaž Gantar Fides koalicija DeSUS

Torek, 29. 11. 2016, 13.32

6 let, 6 mesecev

DeSUS grozi z razpadom koalicije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,65

8

Tomaž Gantar | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Če se SMC odloči za preglasovanje ter v četrtek brez DeSUS in SD podpre sporazum vlade s Fidesom, bi to pomenilo neuspešen dogovor z drugimi sindikati javnega sektorja, je v izjavi za medije v DZ opozoril poslanec in podpredsednik DeSUS Tomaž Gantar. Če pride do preglasovanja in socialnega nemira, bo to pomenilo začetek konca te koalicije, je dodal.

Neuspešen dogovor z drugimi sindikati javnega sektorja bi pomenil odprt proračun, ki ga je DZ že sprejel. Tako Tomaž Gantar ne vidi mogočih rešitev za krpanje te vrzeli.

Kot država si po njegovih besedah ne morejo privoščiti, da bi v tem trenutku v proračunu namenili 200 ali več milijonov evrov za plače. Če je sporazum s Fidesom glavna ovira za podpis dogovora s sindikati javnega sektorja, bo po njegovih besedah treba najti rešitev.

Gantar: Odgovoren je Cerar

Z zdravniki bo treba ponovno sesti za pogajalsko mizo in najti tudi vzdržen dogovor s sindikati javnega sektorja. "Brez tega ni izhoda za to koalicijo," je dodal Gantar. Za to je po njegovih besedah odgovoren premier Miro Cerar, ki je ministrico Milojko Kolar Celarc zaščitil.

"Da je ministrica govorila o prilogi k sporazumu, so potrdili tudi drugi partnerji. Ali laže ona ali mi vsi," je pripomnil Gantar. Po njegovem mnenju se je ministrica zapletla do te mere, da upravičeno nima več zaupanja in bi to moral "sprevideti tudi predsednik vlade". Po njegovih besedah se zdaj ne ukvarjajo le s tem, ali bo nekdo minister in iz katere kvote bo, pač pa gre za bistveno zahtevnejša vprašanja, od katerih je odvisen obstoj te vlade.

Poslanska skupina SMC enotno podpira Kolar Celarčevo

Poslanska skupina SMC je danes enotno podprla ministrico v aktivnostih, ki se nanašajo na modernizacijo zdravstvenega sistema, kamor sodi zlasti skrajševanje čakalnih dob. Od nje pa pričakujejo, da bo do 12. decembra v postopek DZ vložila sveženj reformnih sprememb, je pojasnila vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer.

Na novinarski konferenci je orisala pomen parafiranega sporazuma vlade s Fidesom, ki je koalicijo postavil na resno preizkušnjo. Poudarila je, da v SMC podpirajo vse aktivnosti v tem procesu in ocenjujejo, da so bili dozdajšnji koraki ustrezni. Pričakujejo tudi nadaljevanje teh aktivnosti, ker je to po besedah Kustec Lipicerjeve edina prava pot k modernizaciji zdravstvenega sistema.

Poslanska skupina tako kot premier Cerar ob tem pričakuje nadaljevanje dialoga tudi z drugimi sindikati javnega sektorja, ki da naj se konča s sporazumom, ki bo omogočal nemoteno socialno in javnofinančno delovanje države.

Kustec Lipicerjeva se ni izrekla o tem, ali bodo ministri SMC v četrtek podprli sporazum, saj da je to stvar delovanja vlade. Ostra pa je bila do Gantarja, ki je ocenil, da bi preglasovanje pomenilo začetek konca te vlade. "Bilo bi protizakonito ter protiustavno, če bi lahko imeli mandat za komentiranje in dajanje navodil vladi za odločanje," je prepričana.

Cerar podprl ministrico

Sporazum vlade s Fidesom, ki že teden dni razdvaja koalicijo, je odmeval tudi na današnjih zasedanjih poslanskih skupin. Potem ko je Cerar podprl ministrico, se bliža četrtek, ko vladni partnerji pričakujejo njena podrobnejša pojasnila glede sporazuma, s čimer naj bi postala jasna tudi njegova usoda.

 

Ne spreglejte