Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 9. 2009,
15.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 1. 9. 2009, 15.36

8 let

Delo: Cekuta od Patrie dobil denar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
"Šestega februarja 2007 je bilo iz podjetja Riedl Handelsgeschäft (RHG) na Cekutov račun nakazanih 340.000 evrov," na podlagi zapisnika z zaslišanja Hans Wolfganga Riedla poroča Delo.

Riedla je v Liechtensteinu zaslišal preiskovalni sodnik tamkajšnjega deželnega sodišča Michael Jekle. "Doslej sem govoril, da nisem povezan z nobenim umazanim poslom, z nobenimi podkupninami. Tega glede nakazila pa ne bi komentiral. Bodo že policisti, ki to preiskujejo, povedali," pa je za Delo dejal slikar Cekuta." Na vprašanje, ali si je denar torej zaslužil, je Cekuta odgovoril: "Res ne bi komentiral tega." Riedl naj bi zahteval 30 odstotkov Iz dokumenta, ki ga je pridobilo Delo, je razvidno, da je pri poslu s patrijami za Slovenijo 30 odstotkov svojega deleža zahteval dunajski podjetnik Hans Wolfgang Riedl od Reija Niittynena, generalnega zastopnika Patrie za Slovenijo in Hrvaško (ter prvega med priprtimi na Finskem), in sicer 27. januarja 2007. Po poročanju Dela mu je poslal sporočilo SMS - na zahtevo liechtensteinskega podjetja International Cunstruction Business (ICB), za katero dela tudi Walter Wolf. To podjetje je od Riedla zahtevalo svoje provizije.

Niitynen je Riedlu odgovoril, da je "že Walter Wolf ponudil, da bi v primeru, če denarja ne bi bilo, lahko govoril s premierom Janšo. Predvidevam, da je Niitynen izhajal iz tega, da je Wolf v Sloveniji zelo poznan in vpliven. Ampak to le predvidevam," še navaja zapisnik Delo.

"Walter Wolf je imel dve nalogi" Glede Wolfove vloge pri "oklepniškem poslu stoletja" je Riedl po navedbah časnika Michaelu Jekleju povedal, da je imel Walter Wolf dve nalogi: poiskati partnerja, ki bi lahko prevzel posel, in pridobiti kontakte podjetij, ki bi sodelovala v protidobavah. "Ne morem reči, da je imel Wolf tudi kakšne politične kontakte, vem pa, da je v Sloveniji zelo znan," je Riedl odgovoril na vprašanje preiskovalnega sodnika, ali je Wolf informacije iskal tudi v slovenskih političnih krogih.

Nadaljeval je, da Wolfu "ti stiki, po mojem mnenju, niti niso bili potrebni, saj je Sistemska tehnika (Steyr) zaradi slabše ponudbe tako ali tako izpadla. Razpisnih pogojev namreč ni dosegla, Patria pa je imela boljšo ponudbo", še navaja Delo.

Ne spreglejte