Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 8. 2016,
17.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

14

Natisni članek

Lenart Lentherm Ivan Vogrin

Petek, 5. 8. 2016, 17.30

6 let, 6 mesecev

Delavcem je prekipelo: nagnali so direktorja in nekdanjega poslanca Vogrina

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

14

Ivan Vogrin | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Potem ko je marca letos vodenje podjetja Lentherm v Lenartu prevzel nekdanji poslanec Ivan Vogrin, se je nezadovoljstvo delavcev stopnjevalo. Zdaj jim je dokončno prekipelo, zato so Vogrinu, ta ima v podjetju, ki se ukvarja s proizvodnjo toplotnih črpalk, tudi lastniški delež, prepovedalo vstop v podjetje, poroča sobotainfo.com.

"Vrata so zaprta za gospoda direktorja Vogrina, ki ga delavci ne želimo. Imamo podporo sindikata, delamo po sindikalnih navodilih, tega se držimo stoodstotno," besede vodje obrata Mirana Goloba navaja sobotainfo.com.

Vogrin je 58 zaposlenim v podjetju, ki se ukvarja s proizvodnjo izdelkov za ogrevanje sanitarne vode in podporo ogrevanju prostorov, plače znižal na minimalne, sindikat delavcev pa mu očita tudi mobing, izčrpavanje podjetja ter da si je na račun nižanja plač izplačal nagrado v višini deset tisoč evrov.

Vogrin: Jelenko in Dular manipulirata z delavci

"To je le delna resnica. Kot vselej," nam je pojasnil Ivan Vogrin in potrdil, da so mu delavci onemogočili vstop v podjetje. Ob tem je poudaril, da je podjetje finančno stabiliziral, z delavci pa po njegovem mnenju manipulirata večinski lastnik Damir Jelenko in sindikalist Martin Dular. "Delavcem ne zamerim ničesar, varilcev, ki so tam 30 let, ni težko zmanipulirati in jim natrositi raznih pravljic," pravi Vogrin. Dejal je še, da se je na podjetje po "izgonu" vrnil in z delavci tudi "povsem normalno komuniciral", a dodaja, da se zdaj tja niti ne želi vrniti. O vsem skupaj bo po Vogrinovih besedah odločalo sodišče, prepričan je, da bosta Jelenko in Dular "na koncu odgovarjala za svoja dejanja".   

Na sodišču že zaradi Interlesa, a oproščen vseh obtožb

Vogrina so delavci k odstopu pozivali že konec julija s stavko. Zdaj trdijo, da bi z ustavitvijo proizvodnje še bolj škodovali podjetju, ki je zaradi pomanjkanja naročil v težavah, zato so rešitev videli v izgonu osovraženega direktorja. Vogrin, nekdanji poslanec in župan občine Lenart, se je zaradi očitanih poslovnih goljufij v času, ko je vodil podjetje Interles, ki je končalo v stečaju, zagovarjal na sodišču, a je bil obtožb pravnomočno oproščen.

Vogrin je vodenje Lentherma prevzel na željo nekdanjih večinskih lastnikov Jožeta Grivca in Antona Jančiča. Ta sta nato svoj 77-odstotni delež prodala Damirju Jelenku, medtem ko je Vogrin obdržal svojih 23,24 odstotka deleža podjetja, še piše murskosoboški spletni portal. Dodajajo, da naj bi na skupščini, ki je napovedana za 16. avgust, Jelenko razrešil Vogrina ter sam prevzel vodenje podjetja.

Kdo je Ivan Vogrin

Ivan Vogrin je bil na državnozborskih volitvah leta 2011 izvoljen za poslanca Državljanske liste Gregorja Viranta. Leta 2012 je izstopil iz poslanske skupine DLGV in mandat končal kot samostojni poslanec. Leta 1993 je ustanovil podjetje Interles, ki se je ukvarjalo s trgovino in proizvodnjo stavbnega pohištva, leta 2013 pa je pristalo v stečaju. Leta 1998 je bil izvoljen za župana občine Lenart. Županoval je do leta 2006.  

Ne spreglejte