Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 1. 2023,
8.25

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,00

3

Natisni članek

družina kmetija stanovanje oddaja vloga datum FURS

Petek, 27. 1. 2023, 8.25

1 leto, 3 mesece

Davčni zavezanci, ne pozabite na te pomembne datume

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,00

3

furs | Bližajo se nekateri ključni datumi, opozarjajo pri Finančni upravi Republike Slovenije. Bodite pozorni pri oddaji obrazcev, še svetujejo.  | Foto STA

Bližajo se nekateri ključni datumi, opozarjajo pri Finančni upravi Republike Slovenije. Bodite pozorni pri oddaji obrazcev, še svetujejo.

Foto: STA

Bliža se rok za oddajo vloge za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane pri informativnem izračunu, opozarjajo pri Finančni upravi RS (Furs). Tudi za uveljavljanje olajšave za investiranje v osnovno kmetijsko in gozdarsko dejavnost je le še  dober teden časa. Do 28. februarja pa na Fursu pričakujejo tudi napoved za odmero dohodnine od dohodka iz najemnin.

Posebna olajšava za vzdrževane družinske člane 

Rok za oddajo vloge za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane pri informativnem izračunu dohodnine je 6. februar 2023 za zavezance, ki med letom niso uveljavljali te olajšave, in tiste, ki želijo medletno uveljavljeno olajšavo spremeniti.

"Če jo boste oddali prek eDavkov, lahko to storite do 20. februarja 2023, saj bo elektronski portal ostal odprt v času vnosa podatkov iz papirnatih vlog. Na mobilni aplikaciji eDavki in na spletnem portalu eDavki je na voljo predizpolnjena vloga," prebivalcem sporočajo s Fursa. 

Predizpolnjeni obrazec bodo uporabniki eDavkov lahko uporabili z lanskimi podatki. S tem bo oddaja vloge preprostejša, hkrati pa bo večja verjetnost, da bo vloga oddana pravilno, saj so v elektronskem obrazcu že vgrajene določene kontrole, ki preprečijo vnos napačnih podatkov.

Robert Golob
Novice Golob: Plačni sistem danes ne deluje, in sicer zaradi parcialnih dogovorov različnih vlad

Olajšava za investiranje v osnovno kmetijsko in gozdarsko dejavnost 

Zavezanci, ki davčno osnovo od dohodka iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti ugotavljajo na podlagi katastrskega dohodka kmetijskih in gozdnih zemljišč ter pavšalne ocene dohodka na panj, lahko pri davčnem organu uveljavljajo olajšavo za investiranja v osnovno kmetijsko in osnovno gozdarsko dejavnost.

Vlogo vložijo fizične osebe, zavezanci za dohodnino od dohodka iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti, ki želijo uveljavljati olajšavo za investiranje v osnovna sredstva in opremo v povezavi z osnovno kmetijsko in osnovno gozdarsko dejavnostjo v okviru kmečkega gospodinjstva ali agrarne skupnosti.

Rok za oddajo je najpozneje do 5. februarja tekočega leta za vlaganja v preteklem letu, saj vlog, ki bodo oddane pozneje, davčni organ pri sestavi informativnega izračuna dohodnine za preteklo leto ne bo mogel upoštevati.

Zavezanec, ki bo želel uveljavljati olajšavo za investiranje v osnovno kmetijsko in osnovno gozdarsko dejavnost po 5. februarju tekočega leta za vlaganja v preteklem letu, bo moral to storiti v ugovoru zoper informativni izračun dohodnine oziroma v napovedi za odmero dohodnine (če ne bo prejel informativnega izračuna dohodnine). Ugovoru oziroma napovedi bo v tem primeru priložil tudi vlogo za uveljavljanje olajšave za investiranje v osnovno kmetijsko in osnovno gozdarsko dejavnost. | Foto: Ana Kovač Zavezanec, ki bo želel uveljavljati olajšavo za investiranje v osnovno kmetijsko in osnovno gozdarsko dejavnost po 5. februarju tekočega leta za vlaganja v preteklem letu, bo moral to storiti v ugovoru zoper informativni izračun dohodnine oziroma v napovedi za odmero dohodnine (če ne bo prejel informativnega izračuna dohodnine). Ugovoru oziroma napovedi bo v tem primeru priložil tudi vlogo za uveljavljanje olajšave za investiranje v osnovno kmetijsko in osnovno gozdarsko dejavnost. Foto: Ana Kovač

Uveljavljanje dejanskih stroškov prevoza in prenočitve iz drugega pogodbenega razmerja

Davčnemu zavezancu rezidentu, ki dosega dohodek iz drugega pogodbenega razmerja, se lahko že pri sestavitvi informativnega izračuna dohodnine upoštevajo dejanski stroški prevoza in prenočitve iz drugega pogodbenega razmerja.

"Vlogo je treba oddati najpozneje do 5. februarja tekočega leta, saj vlog, ki bodo oddane pozneje, davčni organ pri sestavi informativnega izračuna dohodnine ne bo mogel upoštevati," zavezance opozarja Furs. 

Napoved za odmero dohodnine od dohodka iz najemnin 

Napoved vloži zavezanec, ki oddaja premično ali nepremično premoženje v najem fizičnim osebam (oziroma osebam, ki se ne štejejo za plačnike davka), to pa mora napovedati do 28. februarja tekočega leta za preteklo leto.

Furs
Novice Furs potrdil: Te posle podjetnikov bomo preverili
Državni zbor
Novice Za ponovno podporo noveli zakona o finančni upravi zmanjkal en glas
Finančna uprava Republike Slovenije
Novice Cariniki napovedali stavko
Ne spreglejte