Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 9. 2017,
10.37

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

Natisni članek

vreme ARSO

Ponedeljek, 18. 9. 2017, 10.37

6 let, 6 mesecev

Slovenijo zajele padavine, v torek bo snežilo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80
Arso | Foto Arso

Foto: Arso

Zaradi nastanka novega ciklona nad severnim Sredozemljem se bodo padavine po Sloveniji ponoči okrepile in vztrajale še ves jutrišnji dan. Zaradi obilice dežja lahko nekatere reke prestopijo bregove in poplavijo.

Od zahoda se je postopno pooblačilo. Dopoldne je ponekod na Gorenjskem in Primorskem že rahlo deževalo, sredi dneva in popoldne pa se padavine širijo nad vso Slovenijo in se bodo ponoči še okrepile. Najvišje dnevne temperature so od 10 do 15, na Primorskem do 19 stopinj Celzija.

V Preddvoru podrto drevo v potoku ovira pretok vode, obstaja možnost poplavljenja okoliških hiš. V Gornjem Doliču v občini Mislinja pa je zaradi dviga podtalnice zalilo klet stanovanjske hiše. Vodo so izčrpali gasilci in očistili odtočne jaške. Višina škode ni znana, poroča Uprava za zaščito in reševanje.

Od zvečer do noči na sredo bo v večjem delu države padlo od 40 do 80 litrov dežja na kvadratni meter, krajevno pa lahko tudi več kot sto litrov na kvadratni meter, opozarjajo na spletnih straneh agencije za okolje (Arso).

Kot so zapisali, reka Krka in Ljubljanica poplavljata na območjih pogostejših poplav. Pretok Ljubljanice upada, prav tako pretok Krke v zgornjem toku, v spodnjem toku je ustaljen. Upadajo tudi njuni pritoki.

Danes se bodo poplavljene površine ob Ljubljanici in Krki ter njunih pritokih prehodno nekoliko zmanjšale, vendar se bodo v torek čez dan ponovno začele povečevati.

V torek so pričakovana ponovna razlivanja rek na območjih vzhodne, severovzhodne, južne in osrednje Slovenije. Močneje bodo narasle tudi Savinja, Sava v spodnjem toku, Mura in Drava. V noči na sredo lahko reke ponekod poplavijo tudi v večjem obsegu. Povečale se bodo tudi površine ojezerjenih kraških polj, dodajajo na Arsu.

Meja sneženja se bo spustila do nadmorske višine okoli 1.500 metrov, na območju Julijskih Alp in zahodnih Karavank pa še nekoliko niže. Na Primorskem bo zapihala šibka do zmerna burja. Temperature bodo večinoma od 7 do 12, na Primorskem okoli 15 stopinj Celzija.

Bolj suho od srede

V noči na sredo bodo padavine oslabele in do jutra večinoma ponehale. Tudi burja na Primorskem bo oslabela. V sredo bo na Primorskem delno jasno, burja bo dopoldne ponehala. Drugod bo zmerno do pretežno oblačno, na vzhodu bo predvsem dopoldne še mogoč rahel dež. Tam bo pihal tudi zmeren severni do severozahodni veter.

V četrtek kaže na suho vreme. Več jasnine bo na zahodu, več oblakov pa na vzhodu države. Po kotlinah osrednje Slovenije bo zjutraj in dopoldne nekaj megle.

Ne spreglejte