Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 1. 2021,
6.38

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,29

13

Natisni članek

cepivo cepljenje

Ponedeljek, 25. 1. 2021, 6.38

3 leta, 3 mesece

Inštitut za mikrobiologijo potrdil angleški sev virusa pri treh vzorcih #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,29

13

Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani je pri treh od 291 vzorcev iz osrednjeslovenske regije, ki so jih vključili v gensko sekvenciranje in so bili odvzeti med 1. in 14. januarjem letos, dokazal vse specifične mutacije, značilne za angleški sev, piše na njihovi spletni strani. Iz ameriškega podjetja Moderna pa so danes sporočili, da je njihovo cepivo proti bolezni covid-19 učinkovito tudi proti novima, bolj nalezljivima sevoma novega koronavirusa, ki so ju prvič odkrili v Veliki Britaniji in Južni Afriki.

AstraZeneca cepivo koronavirus covid-19
Novice Hud udarec: AstraZeneca bo dobavila manj cepiva od dogovorjenega

Z inštituta za mikrobiologijo in imunologijo so sporočili, da vsi trije vzorci pripadajo osebam, ki so imele pozitivno epidemiološko anamnezo za morebitni vnos angleškega seva v Slovenijo. V presejalno testiranje, ki ga opravljajo s sekvenciranjem oziroma z analizo sekvenc gena virusa, ne pa s posebnimi PCR-testi, so izbrali 291 vzorcev s potrjeno okužbo na novi koronavirus oziroma 3,4 odstotka vseh pozitivnih vzorcev iz osrednjeslovenske regije v tem časovnem obdobju.

Mutacij za južnoafriški ali brazilski sev niso odkrili

V treh vzorcih popolnih virusnih genomov so dokazali vse specifične mutacije, značilne za angleški sev, medtem ko dodatnih mutacij, značilnih za južnoafriški ali brazilski sev, niso odkrili. Ob tem so navedli, da raziskovalna skupina inštituta za mikrobiologijo in imunologijo nadaljuje redno dvotedensko sistematično genomsko opredeljevanje in spremljanje epidemije bolezni covid-19 v Sloveniji.

Da bi redno in sistematično spremljali pojav in razvoj novih sevov, so v začetku oktobra lanskega leta razvili originalni algoritem presejanja virusnih različic z metodo določanja nukleotidnih zaporedij (sekvenciranje), predvsem na delu genoma, ki kodira najpomembnejšo virusno beljakovino, to je beljakovino virusne bodice S.

Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo je pri treh vzorcih dokazal vse specifične mutacije, značilne za angleški sev. | Foto: Ana Kovač Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo je pri treh vzorcih dokazal vse specifične mutacije, značilne za angleški sev. Foto: Ana Kovač

Navedeni algoritem presejanja, ki temelji na sekvenciranju, omogoča hkratno zaznavo vseh znanih pomembnih mutacij, prisotnih v vseh znanih svetovnih različicah virusa z mogočim večjim pandemijskim potencialom, kot tudi takojšnjo prilagoditev za presejanje novih klinično pomembnih mutacij, so še navedli.

Med marcem in majem so na inštitutu določili nukleotidno zaporedje skupno 106 celotnih genomov novega koronavirusa oz. 7,2 odstotka od vseh pozitivnih vzorcev v Sloveniji. Slovenski virusni genomi iz spomladanskega vala so se uvrstili v osem različnih sevov. V drugem epidemičnem valu so analizirali odstotek vseh s PCR testi potrjenih vzorcev v oktobru in novembru ter dva odstotka pozitivnih vzorcev v decembru. To skupno znaša 590 preiskovanih genomov, pri čemer pa v nobenem niso našli vseh mutacij, značilnih za tri trenutno najpomembnejše različice virusa, ki so bolj kužne, poroča STA.

Cepljenje covid-19
Novice Novi sevi v Evropi: opozorilo državam, naj bodo pripravljene

Modernino cepivo učinkovito tudi proti britanskemu in južnoafriškemu sevu

Cepivo proti bolezni covid-19 ameriškega podjetja Moderna je učinkovito tudi proti novima, bolj nalezljivima sevoma novega koronavirusa, ki so ju prvič odkrili v Veliki Britaniji in Južni Afriki, so danes potrdili v podjetju. Učinkovitost svojega cepiva proti novim različicam koronavirusa so v podjetju ugotavljali v študiji na vzorcih krvi osmih posameznikov, ki so v prvi fazi kliničnega testiranja prejeli dva odmerka cepiva, in vzorcih krvi dveh primatov, ki so ju prav tako cepili z dvema odmerkoma, so zapisali v sporočilu za javnost na spletni strani Moderne.

Ugotovili so, da cepljenje sproži nastanek protiteles proti vsem testiranim novim ključnim različicam. Med njimi sta tudi različica B.1.1.7, ki so jo najprej odkrili v Združenem kraljestvu, in različica B.1.351, ki so jo najprej odkrili v Južni Afriki. Pri britanski različici je bila raven protiteles visoka, in sicer na podobni ravni kot pri različicah, znanih pred tem. "Bistvenega vpliva na nevtralizacijo ni bilo mogoče opaziti niti pri vseh mutacijah, najdenih na različici B.1.1.7, niti pri nekaterih skrb vzbujajočih ključnih mutacijah," so pojasnili v podjetju.

Cepivo proti bolezni covid-19 ameriškega podjetja Moderna je učinkovito tudi proti novima, bolj nalezljivima sevoma novega koronavirusa, so danes potrdili v podjetju. | Foto: Reuters Cepivo proti bolezni covid-19 ameriškega podjetja Moderna je učinkovito tudi proti novima, bolj nalezljivima sevoma novega koronavirusa, so danes potrdili v podjetju. Foto: Reuters

Pri južnoafriškem sevu pa je bila raven protiteles proti virusu šestkrat nižja kot pri različicah, znanih pred tem. Vendar pa je vseeno dovolj visoka, da zagotavlja zaščito. Posvarili so, da bi lahko nižja raven pomenila morebitno tveganje za to, da bi prej izgubili odpornost na to različico. "Ti novi podatki, ki krepijo naše prepričanje, da Modernino cepivo proti bolezni covid-19 ščiti tudi pred novimi različicami, so spodbudni," je ob tem dejal izvršni direktor podjetja Stephane Bancel.

Ob tem so napovedali preizkušanje še drugega poživitvenega odmerka, tako da bi bili cepljeni s tremi. Začeli so tudi predklinično testiranje poživitvenega odmerka, namenjenega posebej zaščiti pred južnoafriškim sevom. Modernino cepivo je poleg cepiva Pfizerja in BioNTecha edino cepivo proti bolezni covid-19, doslej odobreno v EU. Obe cepivi temeljita na inovativni tehnologiji informacijskega RNK. Sestavljeni sta iz genetske informacije RNK, zaradi česar celice v telesu začnejo ustvarjati protein S, na kar se bo odzval posameznikov imunski sistem in začel ustvarjati protitelesa in celice T, katerih glavni namen je prepoznavanje in uničevanje invazivnih patogenov ali okuženih celic, poroča STA.

Na NIJZ prejeli nekoliko manjšo pošiljko cepiva proti novemu koronavirusu od pričakovane

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so pojasnili, da so danes prejeli 19.890 odmerkov oziroma 3.315 stekleničk cepiva podjetja Pfeizer. To je sicer nekoliko manj, kot so jih pričakovali, saj so na NIJZ v soboto za STA pojasnili, da danes pričakujejo pošiljko z okoli 21.060 odmerki.

V EU sta do zdaj dobili pogojno dovoljenje za promet dve cepivi, najprej cepivo podjetij Pfizer in BioNTech, nato pa še podjetja Moderna. Zaradi skromne dobave Moderninega cepiva – do zdaj je v Slovenijo prišlo 1.200 odmerkov tega cepiva, v nedeljo pa pričakujejo še dodatnih 2.400 odmerkov – prebivalstvo cepijo zlasti s cepivom Pfizerja.

Današnjo pošiljko Pfizerjevega cepiva bodo uporabili za drugi odmerek cepljenja v domovih za starejše in v zdravstvu, te skupine so bile glede na strategijo cepljenja med prvimi, ki so prejele cepivo. Po protokolu cepljenja s Pfizerjevim cepivom drugi odmerek sledi po treh tednih, pri cepljenju z Moderninim cepivom pa po štirih tednih. Po podatkih NIJZ je bilo do nedelje z enim odmerkom proti bolezni covid-19 cepljenih 48.857 ljudi, z dvema pa 7.121 ljudi, piše STA.

Preberite še:

Milan Krek
Novice Cepljenje v širšem obsegu že v drugi polovici februarja #video
Ne spreglejte