Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
15. 8. 2021,
10.53

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,39

58

Natisni članek

Brezje praznik veliki šmaren

Nedelja, 15. 8. 2021, 10.53

2 leti, 8 mesecev

Zore na Brezjah za odprtost, sprejemanje in medsebojno spoštovanje #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,39

58

Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore se je v praznični pridigi ob velikem šmarnu zavzel za odprtost, sprejemanje in medsebojno spoštovanje. Mariborski nadškof in metropolit Alojzij Cvikl je v luči epidemije poudaril, da se bomo morali naučiti, kaj pomeni znati stopiti skupaj. Koprski škof Jurij Bizjak pa je izpostavil veličino ponižnosti.

Stanislav Zore je pri maši, ki jo je vodil na Brezjah, med drugim poudaril, da je današnji praznik smiseln in izpolnjen samo v veri v večno življenje. "Brez te vere bi bil ta praznik prazen. Bil bi privid, iluzija. Prazen obet, goljufiva obljuba, ki se nazadnje razblini v razočaranje," je povedal.

Vendar pa Bog ni goljufiv, je poudaril Zore. Naše življenje po njegovih besedah namreč ni zamejeno s spočetjem in smrtjo, ampak "je obdarovano s čudovito prihodnostjo, ki jo Bog podarja vsem, ki ga ljubijo".

Ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore | Foto: STA , Ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore Foto: STA ,

Obenem je ljubljanski nadškof opozoril, da Cerkvi v današnjem času "ni prizaneseno z nasprotovanjem in s poskusi, da bi ji iztrgali vse, čemur po svojem delovanju daje življenje na tem svetu". Zato se je zavzel za odprtost, sprejemanje in medsebojno spoštovanje.

Kot je poudaril, so vsak posameznik, vsaka skupina in vsaka skupnost ob srečanju z drugačnostjo postavljeni pred izbiro: ali bodo drugačnost videli kot grožnjo zase in jo skušali uničiti, ali pa bodo drugačnost videli kot "povabilo k dialogu in kot priložnost za dopolnjevanje, iz katerega lahko nastane nekaj dobrega, nekaj boljšega, kar omogoči srečanje".

Zore na Brezjah pozval ljudi k cepljenju

Danes na Brezjah od 8. do 14. ure poteka tudi cepljenje proti covidu-19, za katerega skrbi mobilna cepilna enota Kočevje, ki ga je angažiral Nacionalni inštitut za javno zdravje. Do 12. ure so cepili nekaj več kot 20 ljudi. K cepljenju pa je po osrednji maši povabil in spodbudil tudi Zore. Kot je poudaril, je pomembno, da poskrbimo ne le za našo dušo, temveč tudi za zdravje naših teles in hkrati tudi za zdravje naših bližnjih.

Mobilna cepilna točka na Brezjah | Foto: STA , Mobilna cepilna točka na Brezjah Foto: STA ,

Življenje nas vedno znova postavlja pred izbiro, ali izbrati pot, ki vodi v srečanje, pot k drugim, ali pa pot, kjer v ospredje postavljamo sebe in svoje interese, kar pa rojeva tekmovalnost, izključevanje in oddaljevanje med nami, pa je v pridigi na Ptujski Gori dejal mariborski nadškof in metropolit Alojzij Cvikl.

Kot je spomnil, papež Frančišek zelo poudarja vlogo kulture srečevanja in prizadevanja za skupno dobro. "Kultura srečevanja lahko prispeva h graditvi sveta, ki bo bolj pravičen in spravljen sam v sebi, kjer bo vsak sprejet in spoštovan," je dejal nadškof.

Dotaknil se je tudi aktualnih razmer v luči epidemije covid-19 in poudaril, da se bomo "morali naučiti, kaj pomeni znati stopiti skupaj". Prisluhniti je treba strokovnjakom in "ne tistim, ki sejejo nezaupanje ter ob vsem iščejo le politične točke".

Mariborski nadškof in metropolit Alojzij Cvikl | Foto: STA , Mariborski nadškof in metropolit Alojzij Cvikl Foto: STA ,

Priznal je, da je tudi sam imel na začetku pomisleke glede cepljenja. "A na koncu človek ugotovi, da je varovanje javnega zdravja najodličnejši način izkazovanja ljubezni do bližnjega," je povedal Cvikl.

Kot je pojasnil, smo vsak dan postavljeni pred izbiro, potrebno je odločanje in izbiranje. "Osnova za prave odločitve je notranja svoboda, kar pomeni notranjo nenavezanost in ne ujetost v naprej oblikovana mnenja," je še dejal.

Koprski škof Jurij Bizjak pa je na praznik Marijinega vnebovzetja v pridigi na Sveti Gori izpostavil veličino ponižnosti.

"Slavimo vnebovzetje Device Marije in se veselimo njenega poveličanja, zahvaljujemo se Devici Mariji Vnebovzeti za številne milosti, ki jih prejemamo po njeni materinski priprošnji. Posnemamo zgled njenega življenja in se zaupno zatekamo pod njeno trajno varstvo, občudujemo njene presežne kreposti in hrepenimo po uresničenju njenih božanskih vrlin ter po pridobivanju njenega duhovnega bogastva, v katerem je na prvem mestu seveda njena predanost in njena ponižnost," je svojo pridigo na Sveti Gori začel koprski škof.

Koprski škof Jurij Bizjak | Foto: STA , Koprski škof Jurij Bizjak Foto: STA ,

Brez ponižnosti namreč po njegovih besedah ni mogoče ugajati Gospodu. Ponižni priznava, "da je vse, kar ima, prejel od Gospoda, in se ne ponaša, kakor da bi ne bil prejel", je dejal škof in posvaril pred napuhom, ki je začetek greha.

Kot je dejal, je potrebna vaja. Priložnosti ne manjka nikomur, vsak dan se ponujajo. Po njegovih besedah je potreben pogum, ki ga oznanja apostol Pavel in se ujema z vsebino današnjega slavja. "O Gospod, razsvetli nam razum, da bomo spoznali lepoto in veličino ponižnosti. Ponižnosti, ki je vredna kraljevskega dostojanstva," je svojo pridigo sklenil škof Bizjak.

V vladi pa so današnji praznik zaznamovali z voščilom, "naj bo današnji dan prežet z mirom". "To je eden izmed največjih krščanskih praznikov, ki so ga slavili že v apostolskih časih. Gre za praznik upanja in vere v polnost življenja, so navedli na Twitterju.

Ne spreglejte