Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 12. 2020,
7.02

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

95

Natisni članek

Slovenija ukrepi Koronavirus odlok o prehajanju regij

Ponedeljek, 14. 12. 2020, 7.02

3 leta, 4 mesece

Tu so dodatna pojasnila: kateri ukrepi se sproščajo jutri #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

95

Vlada je za torek napovedala začasno delno omilitev nekaterih protikoronskih ukrepov. Do 23. decembra bo med drugim v omejenem obsegu sproščen javni potniški promet, odpirajo se frizerski saloni, cvetličarne, avtopralnice in čistilnice. V štirih regijah se odpirajo tudi trgovine z oblačili in obutvijo. V teh regijah pa bo z naloženo in aktivirano aplikacijo prav tako mogoče prestopati občinske meje. Toda, če vas v drugi občini ustavijo policisti, vi pa nimate aplikacije, boste prejeli kazen. 

V Sloveniji se od torka do vključno 23. 12. 2020 v omejenem obsegu:
- vzpostavlja nazaj javni potniški promet,
- odpirajo frizerski saloni,
- odpirajo cvetličarne,
- odpirajo avtopralnice,
- odpirajo kemične čistilnice,
- higienska nega (razen dejavnosti salonov za nego telesa in dejavnosti piercinga, tetoviranja in podobnih postopkov), 
- bančne storitve,
- zavarovalniške storitve in
- druge finančne storitve.

V osrednjeslovenski, goriški, obalno-kraški in gorenjski statistični regiji poleg zgoraj navedenih dejavnosti v omejenem obsegu odpirajo še:
- trgovine z obleko,
- trgovine z obutvijo,
- trgovine s športno opremo in
- avtosaloni.

Pomerjanje oblačil in obutve v teh trgovinah ni dovoljeno.

Kot je povedal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, se je vlada odločila, da ob zelo strogih pogojih dovoli izvajanje nekaterih dejavnosti ter zaostri inšpekcijski nadzor. "To je pomemben korak v smeri zagona gospodarstva in delovnih mest. Pozitivno je tudi to, da industrije ne bomo ustavljali, saj do zdaj ni predstavljala perečega vira okužb," je dodal. Odgovornost industrije pa je, da z doslednim upoštevanjem ukrepov še naprej zagotavlja varne pogoje dela. 

Jutri se odpirajo cvetličarne, avtopralnice in kemične čistilnice

Počivalšek je še dodal, da se od jutri v vseh statističnih regijah odpirajo cvetličarne, avtopralnice in kemične čistilnice. Dovoljuje se izvajanje higienske nege, razen dejavnosti salonov za nego telesa, piercinga, tetoviranja. Dovoljeno je opravljanje vseh finančnih storitev. 

V štirih regijah se odpirajo tudi trgovine z oblačili in obutvijo

V osrednjeslovenski, goriški, obalno-kraški in gorenjski regiji pa se dovoljuje odprtje prodajaln, ki v pretežni meri prodajajo oblačila in obutev, ter prodajo oblačil in obutve v prodajalnah, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje. Pomerjanje oblačil in obutve ni dovoljeno. Odprte so lahko tudi prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo športno opremo, ter prodajalne z motornimi vozili, je povedal minister.

Minister pozval k strogemu spoštovanju ukrepov

Počivalšek je dodal, da naj bo sproščanje ukrepov spodbuda vsem izvajalcem in uporabnikom teh dejavnosti, da strogo spoštujejo pravila in usmeritve tako Nacionalnega inštituta za javno zdravje ( NIJZ) kot ministrstva za zdravje. "Epidemiološka slika je namreč še vedno skrb vzbujajoča. Vse državljane pozivam k zmanjšanju števila in intenzivnosti stikov; delodajalce k zagotovitvi varnih pogojev dela in upoštevanju vseh higienskih priporočil; delavce pa k njihovemu spoštovanju in upoštevanju," je dodal. 

LPP
Novice Vzpostavlja se potniški promet, odpirajo se frizerski saloni, cvetličarne ... #video

Javni promet bo vozil po počitniškem voznem redu

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je povedal, da se od jutri naprej ponovno sprošča javni potniški promet, in sicer po počitniškem voznem redu. Ob tem je treba upoštevati navodila NIJZ (razkuževanje rok, maska, vstopanje in izstopanje iz vozila). Vlaki in avtobusi bodo lahko polovično zasedeni. Vlada je tudi odločila, da bodo začele obratovati krožne kabinske žičnice, vlečnice in sedežnice, in sicer za največ eno osebo oziroma več za člane istega gospodinjstva.

Ob sprostitvi javnega potniškega prometa bo s torkom na vseh zunanjih javnih parkiriščih in parkirnih mestih v Ljubljani znova obvezno plačevanje parkirnine. Še naprej pa bo občina omogočala brezplačno parkiranje zaposlenih v UKC Ljubljana. Za podoben korak so se odločili tudi v Mariboru, prav tako bo parkirnina spet plačljiva v Kranju.

Uporabniki aplikacije se bodo lahko gibali znotraj svoje regije

V štirih statističnih regijah se za uporabnike aplikacije #Ostanizdrav do vključno 23. 12. 2020 (in če vmes v njih ne bo poslabšanja epidemioloških razmer) odpravlja omejitev gibanja na občino.

Tisti, ki uporabljajo aplikacijo, se bodo torej lahko gibali na območju celotne regije, kjer imajo prebivališče, in ne več samo po posameznih občinah. V drugo regijo, tudi če ima ta dobro epidemiološko sliko, pa še vedno ne bodo smeli. Še vedno pa tudi v teh regijah veljajo druge omejitve, torej omejitev gibanja med 21. in 6. uro ter popolna prepoved zbiranja.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je ob tem danes pojasnil, da izjeme za tiste, ki pametnega telefona nimajo, niso predvideli. Minister je dodal, da se bodo morali tisti, ki naložene in aktivirane aplikacije ne bodo imeli, obrniti na občinski meji. V odloku je predvidena tudi kazen za občana, ki ga bo policist ustavil v občini, ki ni občina njegovega prebivališča, in ne bo imel nameščene aplikacije.

"Ne gre za pregledovanje elektronskih naprav," je po navedbah STA poudaril minister. Dodal je, da če so prebivalci lahko poleti, v času omejitve prehajanja meje s Hrvaško, pokazali policistu na meji med Hrvaško in Slovenijo sms sporočilo kot dokaz, kdaj so mejo prestopili, to tudi zdaj ni sporno.

Kontrole prehajanja meja občin in uporabe aplikacije bodo po njegovih besedah potekale naključno. "V Sloveniji ne razpolagamo s tako velikim številom policistov, da bi lahko na vsaki občinski meji postavili patruljo," je dejal.

Na primeru zaposlenega, ki prihaja na delo v eno od omenjenih štirih regij iz preostalih regij, kjer sproščanje ukrepov še ne velja, pa je Hojs pojasnil, da lahko ta oseba v regiji le dela, ne more pa na primer nakupovati.

V četrtek bo vlada določila režim v času praznikov

Kot je na Twitterju zapisal predsednik vlade Janez Janša, lahko v skladu z načrtom sproščanja oziroma zaostrovanja ukrepov v naslednjih dneh po posamičnih regijah prihaja do sprememb, saj se dnevno spremlja obremenjenost zdravstvenega sistema ter sedemdnevno povprečje okužb po statističnih regijah.

Vlada bo na seji v četrtek obravnavala najnovejše epidemiološke podatke ter v skladu s splošnimi smernicami EU določila režim omejitev v času božiča in novoletnih praznikov. Minister Počivalšek pa je danes še pojasnil, da bo vsak do takrat za svoj resor pripravil predlog ukrepov oziroma način, kako bomo preživeli praznike. Dodal je, da so jim vzor severne države.

Sicer je Hojs pojasnil, da so na nedeljski seji obravnavali predvsem ukrepe, sprejete v Nemčiji. "Kot veste se v Nemčiji zadeve relativno strogo zapirajo. Omejitve v času božičnih in novoletnih praznikov bodo precej večje, kot so bile do sedaj. Pogledali bomo, kaj počnejo Nemci, in verjetno po njihovem vzoru podobne omejitve ali sprostitve pripravili tudi za naše praznike," je napovedal po pisanju STA in dodal, da bodo pripravili tudi osnutke odlokov, ki bodo veljali od 24. decembra do konca novoletnih praznikov.

Kako so na odpiranje pripravljeni trgovci in ostali ponudniki?

Janša: Naše gibanje z aplikacijo bo postalo bolj varno

"Vlada poziva vse delodajalske in sindikalne centrale, da aktivno komunicirajo s članstvom in javnostmi v smislu upoštevanja ukrepov. Samo tako se lahko izognemo zaostritvam v času praznikov," je medtem še zapisal Janša. Vlada se po njegovih besedah zahvaljuje zdravstvenim delavcem in vsem, ki upoštevajo omejitvene ukrepe ter varujejo zdravje in življenja. "Z vami nam je epidemijo uspelo zaustaviti prej, preden bi presegla zmogljivosti našega zdravstva," je dejal. Ob tem je pozval k namestitvi aplikacije #Ostanizdrav in izpolnitvi prijave za cepljenje proti koronavirusu. "Naše gibanje z aplikacijo bo postalo bolj varno, s cepljenjem pa sčasoma spet normalno," je poudaril.

Tonin: Samo skupaj nam lahko uspe premagati covid-19

Pozivu k spoštovanju ukrepov se je pridružil tudi minister za obrambo Matej Tonin. "Samo skupaj nam lahko uspe premagati covid-19. Upoštevajmo preproste ukrepe: nosimo maske, skrbimo za higieno rok, držimo razdaljo, redno zračimo prostore, naložimo si aplikacijo #Ostanizdrav in izpolnimo prijavo za cepljenje proti koronavirusu," je tvitnil.

Minister za zdravje Tomaž Gantar se je prav tako zahvalil zdravstvenim delavcem in vsem, ki upoštevajo omejitvene ukrepe ter varujejo zdravje in življenja. Delodajalske in sindikalne centrale je pozval, da naj aktivno nagovorijo člane in vse zaposlene o namenu in smislu upoštevanja ukrepov. "Samo tako se lahko izognemo zaostritvam v času praznikov ter jih preživimo čim bolj mirno in varno," je poudaril. Pridružil se je tudi pozivu k namestitvi aplikacije in izpolnitvi prijave za cepljenje. Pozivom se je pridružil tudi minister za notranje zadeve Aleš Hojs, piše STA.

Ne spreglejte