Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 9. 2023,
14.50

Osveženo pred

8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,63

Natisni članek

izjava nasilje socialnovarstveni zavod Simon Maljevac Ministrstvo za solidarno prihodnost

Torek, 5. 9. 2023, 14.50

8 mesecev

Minister Maljevac:"Najostreje obsojamo nasilno dejanje!"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,63

Na ministrstvu za solidarno prihodnost, ki je pristojno za socialnovarstvene zavode, tudi domove starejših, so prejeli video posnetek iz socialnovarstvenega zavoda, iz katerega je razvidno, da je dijakinja na študentskem delu fizično obračunavala s starejšo stanovalko.

Z ministrstva za solidarno prihodnost, ki je pristojno za socialnovarstvene zavode, tudi domove starejših, so poslali sporočilo o prejemu videoposnetka iz socialnovarstvenega zavoda, v katerem dijakinja na študentskem delu fizično obračunava s starejšo stanovalko. 

Po poročanju medijev je do fizičnega nasilja prišlo v enem od domov starejših občanov na Dolenjskem. Dijakinja je med opravljanjem počitniškega dela fizično obračunavala s starejšo stanovalko, jo vlekla za nos in lase, pred stanovalcem v invalidskem vozičku pa posmehljivo plesala. Svoje početje je snemala in objavljala na družbenih omrežjih. Po prejemu anonimnega sporočila o posnetku nasilja so v domu starejših občanov to sporočilo posredovali policiji, še poročajo mediji.

Odziv predsednika vlade Goloba na incident v domu starejših

Starejši, zlasti tisti, ki ne zmorejo več skrbeti zase, so ena najranljivejših družbenih skupin, zato je vsakršno nasilje nad njimi nedopustno in zavržno, je na družbenem omrežju X zapisal premier Robert Golob, v odzivu na fizično nasilje dijakinje v enem od domov starejših na Dolenjskem. 

Predsednik vlade je poudaril, da moramo kot družba starejše zaščititi in jim nameniti posebno pozornost, saj si zaslužijo dostojno starost. "Skupaj se moramo zoperstaviti vsakršni obliki nasilja in sovražnega govora. Bodimo skupnost, ki temelji na solidarnosti in medgeneracijski povezanosti," je še pozval premier.

Nemudoma so ukrepali

"Najostreje obsojamo dejanje," je v izjavi, ki je sledila dobro uro po prejetju posnetka, dejal minister Simon Maljevac. "Takoj ko smo bili z dogodkom seznanjeni, smo ukrepali," je nadaljeval.

Poudaril je, da ga veseli, da imajo tudi v zavodu, kjer se je nasilje zgodilo, ničelno toleranco do nasilja, tako kot na ministrstvu.

"Zavod je takoj ukrepal tako glede zaščite žrtve kot prijave storilke ustreznim organom. Prav tako so žrtvi v zavodu nemudoma nudili psihosocialno podporo," je povedal minister.

Pojasnil je še, da bo zavod, kjer je do obračunavanja prišlo, nemudoma izvedel interni nadzor, glede ostalega - naznanitve storilca ustreznim organom - pa bo ravnal v skladu s svojimi pooblastili.

Še vedno premalo usposobljenih kadrov

Minister je še povedal, da gredo vsi zaposleni skozi izobraževanja glede dela s starejšimi, a da raziskave kažejo, da je nasilje nad starejšimi tema, o kateri bo treba več govoriti. "Tudi kadrovska situacija v socialnovarstvenih domovih kaže na posledice zanemarjanja tega področja v zadnjih desetletjih," je dejal.

Kadrovske težave ministrstvo trenutno rešuje z različnimi ukrepi, tudi s pomočjo zakona o dolgotrajni oskrbi, zvišanje plač, ki so eden od glavnih razlogov za pomanjkanje kadrov na teh področjih, pa je tudi del pogajanj v okviru plačne reforme, je pojasnil Maljevac.

Zaradi občutljivosti dogodka in preiskave, ki je v teku, minister ni želel razkriti lokacije zavoda, ter imen žrtve in dijakinje, ki je fizično obračunavala z žrtvijo.

slovenska policija
Novice Predrzni 21-letnik skoraj zbil kolesarja in fizično obračunal z drugim voznikom
Novice Finski poslanec pred volitvami tarča fizičnega napada
Simon Maljevac
Novice Maljevac zavrača očitke: Zakon je dober
Ne spreglejte