Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 6. 2017,
7.06

Osveženo pred

6 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

Natisni članek

vročina sonce vreme

Sreda, 21. 6. 2017, 7.06

6 let, 10 mesecev

Slovenijo zajela neurja s točo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93
Poletje, vročina | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Popoldne so predvsem na severovzhodu mogoča neurja z nalivi, točo, sunki vetra. Ob tem je možnost porasta zalednih voda s hudourniškim odtokom. Od jutri bo sredi dneva in popoldne v večjem delu Slovenije velika toplotna obremenitev.

Malo po 15. uri je močno neurje s točo zajelo naselje v občini Kuzma. Najhuje je toča prizadela naselja Matjaševci, Dolič, Kuzma in G. Slaveči. Ogled poškodb so opravile pristojne občinske službe.

Pristojne občinske službe so po pregledu poškodb ugotovile, da je toča najhuje prizadela naselja Matjaševci, Dolič, Kuzma in Gornji Slaveči. Gasilci so očistili obcestne prepuste, ki so bili zamašeni zaradi naliva in nanosa raznih odpadkov.

Toča je zajela tudi naselje Dolnji Slaveči v občini Grad. O odkritih strehah, podrtih drevesih in zalitih kleteh med drugim poročajo tudi z območja Ptuja, Brežic, Krškega, Brezovice, Kranjske Gore, Ormoža, Cirkulan in Trebnjega. Močno neurje z vetrom je podrlo več električnih drogov v naseljih Arnovo selo, Šentlenart in Zdole v občini Brežice. V Kranjski Gori je cesto Mojstrana-Vrata zasul plaz, cesta je zaprta.

V občini Cerknica je imela ena oseba moten ritem srca zaradi udara strele. Oskrbela jo je ekipa nujne medicinske pomoči in jo prepeljala na zdravljenje v Univerzitetni klinični center Ljubljana. V kraju Lukovek v občini Trebnje je strela udarila v dimnik stanovanjske hiše, do požara ni prišlo. Zaradi strele pa je zagorel drog električnega daljnovoda v Celju. Gasilci so požar pogasili.

Kaj nas čaka v prihodnjih dneh?

Ponoči se bo razjasnilo. Jutri bo sončno. Popoldne bo nastalo nekaj vročinskih neviht, ki bodo na Primorskem manj verjetne. Čez dan bo ponekod pihal južni do zahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 19, najvišje dnevne od 29 do 34 stopinj Celzija.

V petek se bo nadaljevalo sončno in vroče vreme, popoldne bodo krajevne vročinske nevihte. Manj verjetne bodo na Primorskem. Pihal bo zahodni veter. Tudi v soboto in nedeljo bo sončno in vroče, popoldanske nevihte bodo malo verjetne.

Nasveti za lažje prenašanje vročine: 

  • umaknemo se v senco ali v hladnejše prostore,
  • fizično aktivnost na prostem omejimo na jutranje in večerne ure,
  • uživamo lahko hrano v manjših obrokih,
  • telesu omogočimo odvajanje toplote s pravilno izbiro oblačil in zadostnim uživanjem tekočin. 
Ne spreglejte