Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 2. 2012,
6.52

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 3. 2. 2012, 6.52

7 let, 12 mesecev

Civilna iniciativa vložila več kot 42.000 podpisov za referendum

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Civilna iniciativa za družino in pravice otrok je v državni zbor vložila 42.089 podpisov za razpis referenduma o družinskem zakoniku.

Njihova kampanja bo argumentirana, strpna in spoštljiva, je ob tem dejal Aleš Primc. Predlagajo, da bi referendum izvedli 11. ali 25. marca, ko bodo potekale nadomestne županske volitve, da bodo stroški čim nižji.

Vodja iniciative Primc je v izjavi pred oddajo podpisov pojasnil, da so jih zbrali več kot 43.000, vendar je bilo nekaj podpisov neveljavnih, nekaj ukradenih, nekaj pa izgubljenih. Vložitev podpisov so predstavniki omenjene civilne iniciative pospremili s pesmijo Starši Toneta Pavčka in izpustom desetih belih golobov. Ob tem so dejali, naj "golobi poneso sporočilo miru, prijateljstva, ljubezni, svobode, spoštovanja in veselja po vsej ljubi Sloveniji".

Člani civilne iniciative upajo, da bo celotna kampanja argumentirana in strpna Člani civilne iniciative upajo, da bo celotna kampanja argumentirana in strpna. Po Primčevih besedah civilna iniciativa po dveh letih in štirih mesecih počasi zaključuje delo v zakonodajnem postopku glede družinskega zakonika. Ponovno je tudi izrazil obžalovanje, da v zadnjih dneh ni bilo pripravljenosti za dosego kompromisa.

Sedaj je družinski zakonik v rokah ljudstva, je poudaril in dodal, da pomen materinstva in očetovstva v slovenski zakonodaji polagajo v roke državljanov.

"Mame in očetje se zavedamo, da nas otroci potrebujejo, želimo pa si, da bi to spoštovala tudi slovenska družinska zakonodaja," je menil Primc. Hkrati je poudaril, da družinski zakonik mater in očetov ne spoštuje, zato ga je treba zavrniti.

Saša Pavček ostro nasprotuje zlorabi očetovega imena Na citiranje pesmi Toneta Pavčka se je zvečer odzvala njegova hčer, igralka Saša Pavček, kot nosilka avtorskih pravic po pokojnem očetu. Kot je zapisala, ostro nasprotuje "zlorabi očetovega imena in njegovega literarnega dela za ideološke in politične namene".

"Tone Pavček nikoli ne bi privolil, da se njegove pesmi recitirajo ob vložitvi podpisov za razpis referenduma o družinskem zakoniku. Kot pesnik, intelektualec in predvsem do otrok čuteč človek, saj se je vse življenje boril za blagor, ljubezen in enakost vseh otrok tega sveta. Poleg tega je bil zagovornik družinskega zakonika," je zapisala Pavčkova.

Številne stranke obžalujejo vložitev podpisov za referendum Nekatere politične stranke, tako parlamentarne kot zunajparlamentarne, obžalujejo, da je prišlo do vložitve podpisov za družinski referendum. Poudarjajo, da gre za dober zakonik, ki prinaša številne potrebne rešitve v središče pa postavlja otroka. V NSi pa menijo, da je referendum potreben, saj lahko le tako zaščitimo tradicionalno obliko družine.

V največji parlamentarni stranki Pozitivni Sloveniji menijo, da vsebina družinskega zakonika sledi družbenim spremembam in ustrezno ščiti tako z ustavo zagotovljene človekove pravice kot pravice otrok. Besedilo družinskega zakonika tudi nikogar ne diskriminira in nikomur ničesar ne jemlje, še poudarjajo. Nestrinjanje z besedilom je zanje težko razumljivo.

Ob tem so dodali, da je za pobudnike referenduma problematično vprašanje ureditve odnosov v življenjskih skupnostih istospolnih oseb. "Pobudnikom referenduma gre torej zgolj za omejevanje pravic manjšine, pa čeprav na škodo otrok," so zapisali v sporočilu za javnost. Hkrati v Pozitivni Sloveniji pričakujejo, da bo predreferendumska kampanja temeljila na argumentih in minila brez sovražnega govora.

V Listi Virant so razočarani, da je danes prišlo do vložitve podpisov za referendum o družinskem zakoniku. Družinski zakonik je dober, pripravljen z vso skrbnostjo, poudarjajo in tudi oni pojasnjujejo, da vsem veliko prinaša, nikomur ničesar ne jemlje.

Tudi poslanka SD Andreja Črnak Meglič je v sporočilu za javnost izpostavila, da je družinski zakonik nastal zaradi nujnosti po celovitem noveliranju zakonskih določil izpred 35 let. Tudi ona je spomnila, da je sedaj sprejet družinski zakonik kompromisna različica, "ki je zadnja postaja pred že močno erozijo pravic določenim skupinam". Po njenem mnenju je že sprejeti družinski zakonik nujnost, "pred katero si ne gre zatiskati oči". "Samo slepec ne vidi, da družinski zakonik prinaša večjo varnost, zaščito in več družine za vse otroke," je nadaljevala Črnak Megličeva.

NSi: Družino je potrebno zaščititi Nasprotno pa v NSi izpostavljajo, da tradicionalna oblika družine predstavlja osnovno družbeno celico, kar je treba zaščiti. Hkrati obžalujejo, da ni prišlo do kompromisne rešitve, s katero bi se izognili referendumu in s tem tudi ideološkim polemikam, ki jih Slovenija danes zagotovo ne potrebuje. NSi bo v predreferendumski kampanji aktivno sodelovala, napovedujejo.

V podmladku LDS so medtem opozorili, da družinski zakonik vsebuje 309 členov, pobudniki referenduma pa so vso tematiko "uspeli uspešno skrčiti na samo tri člene", glede katerih je že bil v zakonodajnem postopku sprejet kompromis. Tudi po njihovem mnenju je glavno vodilo dokumenta korist in zaščita otrok. Kot so zapisali, zakonik ne ustvarja ničesar novega, ampak samo ureja že obstoječe družbeno stanje.

Da se družinski zakonik le prilagajo novi družbeni realnosti, menijo tudi v Zares. Podpisnikom zahteve za referendum priznavajo njihovo ustavno pravico, da k ponovnem odločanju na volišča pozovejo vse državljane, a hkrati dvomijo, da so odločitve podpisnikov temeljile na dejstvih. V Zares želijo, da bi si volivci vzeli čas za seznanitev z vsebino zakonika, na referendumu pa pričakujejo večinsko podporo temu dokumentu.

Tudi v TRS so opozorili na način zbiranja podpisov za referendum, saj da so se zbiralci podpisov "posluževali tako rekoč vseh sredstev". Zato se tudi sprašujejo o legitimnosti zbranih podpisov. Sami menijo, da mora družinski zakonik v veljavo stopiti čim prej, "kajti konkretni ljudje potrebujejo njegove rešitve in varstvo že danes".

Ne spreglejte