Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
9. 3. 2013,
13.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 9. 3. 2013, 13.41

8 let

Četrta vstaja proti politiki in tajkunom (FOTO in VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na četrti vseslovenski ljudski vstaji se je zbralo 5000 ljudi, ki so zahtevali odstop celotne politične elite in upor proti tajkunom. Shod je potekal mirno. Policisti so pridržali štiri protestnike.

21.47 Ekipa Planet Siol.net se vam zahvaljuje za pozornost. Spremljajte nas še naprej. 21.35 Policija je izpustila vse pridržane protestnike. Protestnik, ki je na protest prišel z vilami, in dva od trojice, ki so jo pridržali zaradi kaljenja javnega reda in miru, bodo dobili položnice z globo. 21:20 Policisti specialci so odšli s Trdinove. 20.40 Program na Kongresnem trgu se je končal. 20.26 Nekaj deset protestnikov je še vedno pred policijsko postajo na Trdinovi. Razmišljali naj bi o premiku pred moščansko policijsko postajo. 20.23 Na Kongresnem trgu se še naprej vrstijo nastopi glasbenih skupin. Na prizorišču ostajajo le najbolj vztrajni. 20.17 Po nekaterih informacijah naj bi policisti pridržane protestnike s postaje na Trdinovi prepeljali na postajo v Moste. 20.00 Protestniki na Trdinovi vztrajajo, občasno skandirajo in zahtevajo izpustitev pridržanih. Kulturni program na Kongresnem trgu se nadaljuje. Vzdušje je mirno, na trgu vztraja še nekaj sto protestnikov.

19.40 "Pridržali so jih, ker so me branili," pravi precej šokirana Sandra Bašić Hrvatin. "Menda so prijeli tiste, ki so metali barvo v izložbe," pa meni eden od vstajnikov.

19.35 "Povejte policiji, da ne gremo nikamor!" vpijejo (in tvitajo) protestniki.

19.25 Kombinatke prišle na Trdinovo in pojejo pred policijo, kar je močno razbremenilo napetost. Protestniki pojejo z njimi in se umirjajo.

19.21 "Trije protestniki ostajajo v skladu z Zakonom o policiji v pridržanju vse do prenehanja razlogov za ukrep," je pravkar sporočila policija na Twitterju.

19.20 "Spustite jih in gremo!" in "Spustite jih ven!" odmeva na Trdinovi.

19.07 Zbranim pred policijsko postajo je policija na Twitterju sporočila: "Pozivamo protestnike na Trdinovi, naj ne kršijo javnega reda in miru ter naj upoštevajo navodila policistov."

19.06 "Hočemo poveljnika, hočemo poveljnika!" se sliši pred policijsko postajo na Trdinovi. Policisti ostajajo mirni, zahteva je brez odziva.

19.03 Pred policijo je močno počila petarda. Policisti ostajajo mirni. Pred poslopjem na Trdinovi je od 200 do 300 ljudi.

19.01 "Mi smo narod, kdo ste vi?" Poslopje je močno zastraženo, policisti delujejo živčno. "Policija povsod, pravice nikjer!" in "Čuvate lopove, zapirate nedolžne!" skandirajo protestniki.

18.58 Ogromna množica se je ustavila pred poslopjem policije na Trdinovi. Glasno vzklikajo: "Spustite jih ven!" in "Čuvate lopove!"

18.50 Policija je na Twitterju objavila podrobnosti o treh prijetih. Kot so zapisali, je ena oseba metala barvo v objekte, drugi dve pa sta poskusili policistom preprečiti prijetje osebe.

18.41 Nastopajo ŽPZ Kombinat in Buldogi. Pesem upora. Bučen aplavz. Velika skupina protestnikov odhaja proti policiji.

18.36 V znak protesta proti trem prijetim mladeničem so nekateri protestniki istočasno poklicali 113. Policija jih poziva, naj prenehajo, saj "zasedajo linijo za nujne klice".

18.30 Policija je na Twitterju potrdila, da je "zaradi kršitev javnega reda in miru na današnjem shodu prijela tri izgrednike".

18.25 Na odru Sandra Bašić Hrvatin: "Pravkar so me hoteli aretirati kot pobudnico protestov. Niso me, so pa v marico namesto mene stlačili tri nedolžne fante. Edina rešitev je državljanska nepokorščina. Ne plačujmo več davkov!"

18.17 Zimzeleno pesem Ne čakaj na maj so Fake Orchestra izvedli v rahlo distorzirani različici. Glasbeni program teče naprej.

18.16 Naš skupni sovražnik so varčevalne politike. Evropejci smo v boju proti njim bratje in sestre. Zanje imamo skupno sporočilo: "Gotovi so!" je z govorom vstajnike navdušil kolega iz Grčije.

18.10 Dobrih sto ljudi smo našteli tudi na ploščadi na Trgu republike, kjer protestnike od državnega zbora, tako kot na preteklih protestih, ločuje zaščitna ograja. Nekdanji "pojoči major" Ladislav Troha je prepričan, da je pravo mesto protesta Trg republike.

18.10 Na odru sprejemajo predloge vstajnikov, ki jih bo ilustriral Ciril Horjak. Za vodo. Za modre volitve. Za medije, ki bodo združevali. Del zemlje za vse, ki si to želijo. To so nekateri izmed predlogov. Sledi govor podpore vstajnika iz Grčije.

18.03 Govori vstajnikov na Kongresnem trgu so končani, začenja se kulturni program. Prva je nastopila Brina, prišli so tudi vstajniki, ki so bili pred Magistratom.

17.58 Pozivi k pravični in socialni državi. Zahtevajo dostojne dohodke in pokojnine za vse, ureditev statusa izbrisanih, sojenje tistim, ki so zanje odgovorni, manj denarja za vojsko, ki naj se umakne iz tujih misij. "Ivanu Štuhecu sporočamo, naj nikoli več ne žali revnih in obubožanih. Zahtevamo razvoj samooskrbe, da Slovenija ne bo dobivala sadja in zelenjave iz uvoza. Ustanovitev Slabe stranke. In da ameriški veleposlanik Mussomeli takoj zapusti Slovenijo!"

17.54 Z odra na Kongresnem trgu se sliši: "Zahtevamo, da Zoran Janković in njemu podobni takoj zapustijo svoje položaje. Zahtevamo, da vsi, ki jih je Janez Janša imenoval na položaje s kadrovskim cunamijem, odstopijo."

17.53 Na Kongresnem trgu berejo vstajniško deklaracijo. Glasni aplavzi.

17.51 Protest na različnih lokacijah po mestu poteka mirno, le nekaj protestnikov je med sprevodom v izložbe trgovin metalo barvo.

17.49 Manjša skupina protestnikov je pred parlamentom, čeprav to za danes ni bilo predvideno. Približno tisoč jih vztraja pred Magistratom, drugi so se vrnili na Kongresni trg, kjer bo program trajal do 22. ure.

17.47 Protestni sprevod zapušča Mestni trg in se pomika proti Kongresnemu.

17.43 "Svinje odšle, prasci ostali," piše na enem od transparentov. Drugi transparent se osredotoča na bivanjsko problematiko: "Ko bom na cesti, rabim homologacijo."

17.40 Med žvižge protestnikov so se pomešali vzkliki "Lopovi!" z dodatki, kot sta "Zoki, pejd ven!" in štajerska različica "Idi vun!"

17.36 Ob vhodu v mestno hišo smo našteli približno dvajset policistov in dve policijski vozili. Še nekaj vozil je videti v okolici.

17.33 Iz množice štrli transparent "Do končne zmage".

17.29 Vsake toliko časa se iz množice prikažejo maske. Mimo nas je šla ravno skupina deklet, našemljenih v pujse.

17.27 "Menjamo stare ksihte za nove rešitve," piše na enem od transparentov pred Magistratom.

17.26 Protestniki so zavzeli prostor pred Magistratom. Žvižgi ne pojenjajo. Tu in tam se oglašajo raglje, pred vhodom v mestno hišo ves čas odmeva koračnica.

17.17 "Ne rabimo nove vlade, ampak revolucionarne spremembe. Moč ljudem, ne strankam." Večja skupina protestnikov je z omenjenim transparentom odšla pred Magistrat.

17.01 Policija ocenjuje, da je na protestih okoli 5.000 ljudi.

17.00 Slovenci so kremeniti. Vse močneje dežuje. Protestniki se bodo razdelili, nekaj jih gre pred Magistrat, drugi pred sedež Evropske komisije. Potem se bodo spet združili na Kongresnem trgu, kjer se bo nadaljeval kulturni program.

16.55 Sodijo: Borisu Popoviču, Urški Čepin, Binetu Kordežu, Nadškofiji Maribor, Ivanu Zidarju, Mateji Duhovnik, slovenskim bankam in bankirjem, Hildi Tovšak, Zoranu Jankoviću in Janezu Janši. Samo za Urško Čepin je ljudska porota ugotovila, da ni kriva, zato je edina, ki ni "poletela skozi okno".

16.49 Sojenje Gregorju Golobiču. Ljudstvo pravi: "Kriv je! Kot golob naj poleti skozi okno!"

16.46 Začenja se simbolno sojenje. Ljudstvo je za kriva spoznalo Boška Šrota in Igorja Bavčarja. Simbolno so ju "vrgli skozi okno".

16.45 Krokarji pred sodiščem plešejo ob borbenih pesmih. Kot na vseh protestih do zdaj je na čelu velika bela lutka smrti.

16.43 Sprevod se je ustavil pred poslopjem sodišča. Internacionala v popolni tišini. Večtisočglava množica stoji mirno.

16.41 "Pet nas je, vsak od nas jih je prodal kakih tristo, štiristo," nam je napol sramežljivo odgovoril mladenič, ki protestnikom za evro ponuja piščalke, ko smo ga vprašali, kako mu gre posel.

16.40 Sprevod v parku med ljubljansko sodno palačo in sedežem sindikatov, ki so prav tako tarča ostrih kritik.

16.38 Spredaj raglje in v uho rezajoči žvižgi, za nami v sprevodu pa glas iz megafona: "Rabimo prave delavske sindikate. Takšne, ki bodo branili delavce!"

16.35 Ob cesti dogajanje opazujejo policisti v skupinah po tri ali štiri.

16.34 Protestniki gredo v glasnem sprevodu po Slovenski cesti, ustavili so se pred vhodom v Banko Slovenije. Piščalke, žvižgi, na banki pa na desetine plakatov z napisom "Naša last".

16.31 V sprevodu naj bi bilo od štiri do pet tisoč ljudi. Na čelu je kamion s protestivalskimi maskami. Množica se ob petju Pesmi upora pomika proti Vrhovnemu sodišču. Simbolno bodo obsodili tajkune in skorumpirane politike.

16.26 Poslopje parlamenta so protestniki tokrat obšli; ta je zaščiten z ograjo bolj kot kadarkoli na preteklih protestih. Šli so mimo Name proti centru prestolnice.

16.23 Večtisočglava množica se ob glasnem žvižganju in bobnanju počasi pomika po za promet zaprti Slovenski cesti.

16.20 "Samo službe nimam več, vse drugo pa delam kot prej," je eden od protestnikov razlagal znancu.

16.18 Janševa vlada odhaja, stranke sestavljajo novo, nekateri transparenti pa ostajajo: "Skupaj odločno ZA odstop vlade," piše na enem.

16.12 Protestniki se s Kongresnega trga počasi odpravljajo na pohod po ulicah prestolnice, medtem iz zvočnikov odmevajo Kombinatke in njihova Pesem upora.

16.11 "Cerkev zamenjat za kamen modrosti" in "Bodimo ljudje, ne volkovi", je na dežnik kar s flomastrom napisal eden od vstajnikov.

16.08 140 znakov je nekdo posvetil tajkunom: "Treba je raziskati tajkunske posle, tajkunom je treba soditi za vse kraje!"

16.06 Nekdo je z odra pozval k neposredni ljudovladi, drugi k neodvisnemu novinarstvu, ki bo predstavljalo teme, ki jih mediji ne želijo.

16.06 "Preden nastane reka, so posamezni potočki. Naj bomo sto strank, potem se bo pa videlo, kdo bo šel naprej. S 'ketne' smo se strgali tako levim kot desnim," smo slišali z odra.

16.04 Sadovi Protestivalove lutkovne delavnice: za glavnim odrom je nekaj krasnih papirnatih krokarjev z ogromnimi kremplji.

16.01 "Policija je priprla protestnika. Izvedeli smo, da gre za Vojka Kogeja. Pri sebi je imel vile, zato so se ga policisti ustrašili." S tem sporočilom je moderator razpravljavcem za hip izmaknil oder, nato pa jim ga takoj odstopil nazaj. Enako je na Twitterju zapisala tudi policija, ki opozarja, da prinašanje nevarnih predmetov na javni shod ni dovoljeno.

16.00 "Sem Marjan Poljšak, 'Wajdoušna'. Naša taktika ni nasilje, naša taktika je duhovna moč. Narediti moramo vse, da pridemo na oblast in stvari spremenimo!" je z odra zagrmel dolgoletni župan Ajdovščine, ki smo ga opazili tudi na vseh prejšnjih vseslovenskih ljudskih vstajah.

15.57 "Z Grki in Španci, ki so na ulicah, ter Venezuelci, ki žalujejo za Chavezom, nam je skupno, da nam je vsem 'dost'!" odločno sporoča dama s Kozjanskega.

15.56 Glasovno "čivkanje" s 140 vokalnimi znaki se na odru nadaljuje. Moderator opominja, naj se govorniki držijo odmerjenega prostora.

15.53 Upokojenka na odru: "Pahor je lani rekel, da s tri tisoč evri mesečno ne bi mogel preživeti. A mi pa moramo s štiristo evri skozi mesec?"

15.52 "Parlament je navadno lutkovno gledališče, ki ga upravljajo marionete. Ena od prvih stvari, ki jih moramo narediti, je izenačiti lobiranje s korupcijo," je bila misel mladeniča na odru.

15.51 Nagovoru "Prišli smo vstajniki s Primorske. Iz Tolmina, Ajdovščine, Gorice in Postojne!" je sledil bučen aplavz, nato pa nadaljevanje: "Vztrajali bomo, dokler bo treba, da očistimo državo. Zato smo danes s seboj prinesli metle!"

15.50 "S tem, ko je padla vlada Janeza Janše, se je delo komaj začelo," je zagotovil eden od vstajnikov.

15.49 "Levi in desni, vsi ste isto sranje - samo drugo pakovanje," piše na transparentu.

15.48 Zelo učinkoviti kratki govori vstajnikov pred potujočim mikrofonom. Protestnikov je že nekaj tisoč. Predvidoma čez nekaj minut se začne sprevod po Ljubljani.

15.47 "Prišel je čas, da si vzamemo državo nazaj. Za to sem pripravljen žrtvovati tudi življenje. Narod, zbudi se. Smrt fašizmu, svoboda narodu!" je zadonelo z govornice.

15.46 Policija je na družbenem omrežju Twitter zapisala, da protestniki na Kongresnem trgu mirno izražajo svojo voljo. Zapisali so še, da so informacije, da so pridržali tri osebe, neresnične.

15.45 "Največja kraja tega stoletja je v Tešu, s pomočjo Evropske investicijske banke in gospoda Ropa," sporoča gospod, ki pravi, da mu besedila o omenjenem poslu ne uspe objaviti v nobenem časopisu.

15.44 "Vode ne damo. Voda je naša od nekdaj. In nam je ne bodo prodale korporacije in na naših žuljih ustvarjale dobičke," piše na velikem transparentu enega od primorskih vstajnikov.

15.43 "Najbrž smo odstranili Janšo. Pazimo, tudi na drugi strani so veliki mafijaši, tajkuni. Pazimo se leve mafije," je z odra pozval Ludvik Čanžek.

15.42 "Primorska je prišla na četrto vstajo!" je dejal vodja skupine s Primorske. "Ne bomo dovolili, da nam ukradejo vstajo. Ne prosimo, zahtevamo, da se vsi politiki odstranijo!"

15.40 "S kupljeno diplomo je lahko 'jebat' študente. S polno ritjo je lahko 'srat'. Dol s to našo gnilo politiko," je bila neposredna mlada študentka.

15.38 Pobudnik Protestivala Matija Solce je sporočil, da je policija brez posebnega razloga na pločniku pridržala tri udeležence protestov. Tako vstajnike kot policiste je pozval k mirnemu odzivanju.

15.36 Na odru so se začeli govori na tako imenovanem odprtem mikrofonu. Vsak, ki želi podati sporočilo, ima na voljo 140 znakov.

15.30 "A so zombiji sploh še aktualni?" se je vprašal eden od vstajnikov. "Zombijev na protestih danes ni videti," je dodal. Kaže, da so odšli z Janševo vlado.

15.28 "Na Trgu republike sta dve hiši. Ena se je včasih imenovala banka, druga parlament. Danes se obe hiši imenujeta kupleraj. Že včasih so rekli, da če gre kupleraju slabo, je treba zamenjati kurbe." S temi besedami je glasbenik s kitaro začel svoj nastop na Kongresnem trgu.

15.26 Kljub dežju je na Kongresnem trgu že vsaj 400 ljudi, ves čas pa prihajajo še novi.

15.23 Če zapojemo veselo. Desni, levi in srednji, prodajate naše žulje in bogatite, si je ena od vstajnic obesila na dežnik.

15.21 Protestniki so dvignili prve transparente. Zahtevajo predčasne volitve, odstop Jankovića in socialno državo. Iz zvočnikov donijo uporniške pesmi z zgoščenke ŽPZ-ja Kombinat.

15.18 Prve minute vstaje spominjajo na sejem. Vstajniške tajnice za prostovoljni prispevek najmanj pet evrov prodajajo majice z napisom "Vseslovenska ljudska vstaja".

15.09 Vstajniki se zbirajo, na Kongresnem trgu je že čez sto ljudi. Žvižgi. Piščalke prodajajo po en evro.

Kljub odstopu Janeza Janše s položaja predsednika vlade in poskusu sestave nove levosredinske vlade protestno gibanje ne bo zamrlo, zagotavljajo organizatorji.

Tako se je ob 15.00 na Kongresnem trgu začela četrta vseslovenska ljudska vstaja. Razlog zanjo sta nesposobnost in skorumpiranost politikov na oblasti – tako desnih kot levih, ki se poskušajo za vsako ceno obdržati na oblasti, pravijo protestniki.

Pobudniki so na spletnih omrežjih strnili zahteve današnjega protesta. Zahtevajo "odstop nesposobnih in s korupcijo prepredenih političnih elit" ter predčasne volitve, od nove vlade v nastajanju pa zahtevajo, da takoj določi datum volitev. Kot zagotavljajo, se bodo protesti nadaljevali, dokler omenjene zahteve ne bodo izpolnjene.

Potek vstaje Današnja vstaja ne bo potekala pred državnim zborom, kot so dozdajšnje, temveč se bo začela in končala na Kongresnem trgu. Vmes napovedujejo pohod po ulicah Ljubljane. Med drugim se bodo ustavili pred RTV-jem, kjer bo gibanje izrazilo podpro avtonomiji novinark in novinarjev ter nasprotovanje temu, da "politična elita cenzurira in nadzira avtonomno poročanje". Pred magistratom bodo vstajniki zahtevali odstop Zorana Jankovića "zaradi njegovega nespoštovanja načel pravne države in poročila Komisije za preprečevanje korupcije ter sumov koruptivnih dejanj, ki so opisani v tem poročilu". Ustavili se bodo tudi pred sedežem Evropske komisije, kjer bodo zahtevali "takojšnjo spremembo neoliberalističnih politik političnih in finančnih elit v Bruslju in Berlinu".

Med pohodom po Ljubljani bo, kot napovedujejo vstajniki, "prišlo do ljudske pravnomočne obsodbe tajkunov in politikantov, ki so okradli Slovenijo v zadnjih dvajsetih letih". Pohod se bo končal na Kongresnem trgu, kjer bodo prebrali zahteve vseslovenske ljudske vstaje in pomladno deklaracijo. Pripravili so tudi potujoči mikrofon, s pomočjo katerega bodo udeleženci namesto govorov povedali jasno in jedrnato zahtevo, rešitev ali osvetlili problem, ki tare slovensko družbo. Pripravili bodo tudi posebno novinarsko konferenco in na oder povabili novinarke in novinarje, ki bodo lahko udeležencem protestov zastavljali vprašanja.

Obeta se razgiban Protestival Vzporedno z vstajo pa kot kulturni program protestov tudi danes poteka Protestival. V lutkovnem gledališču so se pod vodstvom lutkarja Matije Solcetana današnji Protestival več dni pripravljali na delavnicah, kjer so izdelovali lutke in maske. Med drugim bodo uprizorili Politične igre brez meja, žoganje z lutkami napihnjenih politikov, ki so jih v preteklem tednu izdelovali v okviru Protestivala.

Med drugim bodo v okviru Protestivala na današnji 4. vstaji nastopili Dan D, Mi2, Brina, Murat & Jose, Buldogi in Kombinat, Jani Kovačič, Srečna mladina, Zaklonišče in številni drugi.

Ne spreglejte