Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Četrtek,
28. 4. 2016,
8.41

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

1

Natisni članek

gasilci Slovenija snegolom sneg

Četrtek, 28. 4. 2016, 8.41

6 let, 6 mesecev

Pozeba bo Arboretum stala pol milijona, kmete večino pridelka

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

1

Arboretum v snegu | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

"Snega v tem času v 28 letih v Arboretumu nisem doživel," po včerajšnji, sicer napovedani, a nepričakovano obilni snežni pošiljki, ki jo spremljajo za ta čas zelo nizke temperature, pravi direktor Arboretuma Volčji potok Aleš Ocepek. Škodo ocenjuje na pol milijona evrov. Sneg jo je zagodel tudi kmetom in gozdarjem, a prave razsežnosti ujme bodo lahko ocenili šele čez teden ali dva. 

"Dva dneva nazaj je tudi pri nas na Nizozemskem padlo okrog pet centimetrov snega. V naših krajih je to redkost, novinarji pa so bili veseli, da so lahko posneli malo drugačne fotografije," se pošali trgovec s tulipani Robert van der Tang, ki ga srečamo sredi zasneženega Arboretuma. 

Van der Tang je eden od štirih nizozemskih dobaviteljev, ki so letos Arboretumu skupaj dobavili več kot dva milijona čebulic. Te dni pa je v Sloveniji, ker naj bi prav zdaj ob razstavi cvetja v Arboretumu potekal tradicionalni vrtnarski sejem, na katerem je nameraval postaviti stojnico.

A razstava in sejem, ki naj bi potekala ves teden, sta vsaj danes in jutri, ko je park zaprt, prekinjena. "Za nas so te vremenske razmere seveda neugodne, a tako je. To je druga dimenzija narave," pravi Nizozemec.  Delavci Arboretuma s šotorov v parku odstranjujejo sneg, režejo in pospravljajo polomljeno vejevje ter pripravljajo park na ponovno odprtje.  | Foto: Matej Leskovšek Delavci Arboretuma s šotorov v parku odstranjujejo sneg, režejo in pospravljajo polomljeno vejevje ter pripravljajo park na ponovno odprtje. Foto: Matej Leskovšek

Obrnili štiri avtobuse turistov

Da mu je žal, ker so morali sejem prekiniti in s tem povzročili nezadovoljstvo sejmarjev, pove tudi direktor javnega zavoda Arboretum Aleš Ocepek. A snežna pošiljka je prišla nepričakovano. "V dveh urah je zapadlo 20 centimetrov snega, tako da nismo mogli dovolj hitro ukrepati," pravi sogovornik, ki v 28-letni karieri v Arboretumu snega okrog prvega maja še ni doživel. Kot pravi, pa nekateri pomnijo, da se je nekaj podobnega zgodilo v 60. letih prejšnjega stoletja.

Ekipa 14 zaposlenih je včeraj do polnoči odstranjevala sneg, a so morali park za nekaj dni zapreti. "Podrlo se je okrog sto manjših dreves, ogromno je poškodovanega vejevja, cvetje je potlačeno. Paziti moramo na varnost obiskovalcev, zato smo park zaprli. Delavci režejo veje, s šotorov odstranjujejo sneg in pripravljajo vse za ponovno odprtje," nam je med sprehodom po zasneženih nasadih razložil sogovornik.

Ocepek škodo v parku ocenjuje na pol milijona evrov, v kar všteva izpad prihodka – danes zjutraj so morali na primer odsloviti štiri avtobuse tujih turistov, ki jih niso mogli pravočasno obvestiti o zaprtju –, uničeno rastlinje, dodatna arboretumska dela, ki jih bodo morali izvesti v prihodnjih mesecih.

Pri tem omenimo, da je javni zavod škodo po žledolomu v začetku leta 2014 ocenjeval na le malo več, in sicer 600 tisoč evrov.  Spomladanska pozeba je osmodila cvetove mogočnih magnolij v Arboretumu. | Foto: Matej Leskovšek Spomladanska pozeba je osmodila cvetove mogočnih magnolij v Arboretumu. Foto: Matej Leskovšek

Pozeble magnolije, polomljeni javorji

Cvetje in tudi drevje se upogiba pod težo južnega snega. "Od drevja je seveda najbolj na udaru tisto, ki že ima listje in cvetove. In tu je težava, saj so letos rastline zelo zgodaj ozelenele. Pri nas bodo gotovo pozeble magnolije, ki v tem času že cvetijo, nekatere so že odcvetele," pravi Ocepek.

Med listavci so trenutno najbolj občutljivi javorji, ki imajo bogato maso listov, na katerih se je nakopičil sneg ter upognil ali polomil veje. Z nižjih dreves, visokih do štiri metre, so delavci otresali sneg, pri višjih pa je to nemogoče, pravi sogovornik, po izobrazbi agronom. 

V parkih tulipani za eno leto, sicer lahko preživijo tri

Tulipan, sicer zaščitni znak Nizozemske, izvira iz Turčije in Irana in je odporen tudi na nižje temperature. Čeprav jih v parkih vsako leto sadijo na novo – predvsem iz estetskih razlogov –, ima tulipan življenjsko dobo tri leta, razlaga trgovec van der Tang.

Če pride do ujme, kakršni smo te dni priča v Sloveniji, je treba čim prej potrgati cvetove, saj je zeleni del rastline bolj odporen. "Potem se tulipan poškropi s pripravki proti boleznim in škodljivcem. In prihodnje leto znova cveti," pravi.

Mlada drevesa potlačena, a se bodo pobrala

Čeprav trenutni snežni zameti verjetno nimajo dolgega roka trajanja, je aprilska pošiljka velik šok za naravo. Nekaj škode bo tudi v gozdovih, je za Siol.net povedal Živan Veselič z Zavoda za gozdove Slovenije.

"Predvsem so prizadeti listavci do nadmorske višine 700 metrov, saj so višje njihovi listi še manjši, nad tisoč metri pa listavci še niso ozeleneli. V osrednji in severni Sloveniji so poškodbe na drevju tudi v nižinah, drugod predvsem v razmeroma ozkem višinskem pasu med 500 in 700 metri," pravi.

Dodaja, da je najbolj poškodovano drevje ob gozdnem robu in ob prometnicah, kjer ima asimetrične krošnje, zaradi česar bo precej dela z odpiranjem gozdnih cest. "Sneg je potlačil tudi mlado drevje, ki se bo večinoma pozneje vzravnalo," pravi. Oceno škode pričakuje v prihodnjih dneh.

Škoda v gozdovih je po besedah sogovornikov velika, a nikakor ne dosega tiste, ki je posledica predlanskega žledoloma, saj ni pričakovati, da bi se sneg tako dolgo zadržal na drevju (na sliki gozd na relaciji med Sevnico in Ljubljano). | Foto: Klemen Korenjak Škoda v gozdovih je po besedah sogovornikov velika, a nikakor ne dosega tiste, ki je posledica predlanskega žledoloma, saj ni pričakovati, da bi se sneg tako dolgo zadržal na drevju (na sliki gozd na relaciji med Sevnico in Ljubljano). Foto: Klemen Korenjak

Na Colu pozni sneg ne preseneča

"Iz gozda je ves čas slišati pokanje in lomljenje," pa nam je povedal gozdar Franc Urdih s Cola nad Ajdovščino. V kraju, ki leži na nekaj več kot 600 metrov nadomrske višine, je zapadlo 20 centimetrov snega. "To je težek južni sneg, ki obremenjuje drevje. A zdaj se drevje počasi otresa, tako da upamo, da večje škode ne bo," pravi Urdih.

Spomladanske pošiljke v teh krajih sicer niso neznanka. Kot se spominja, je pred petimi ali šestimi leti pod Križno goro (gre za okrog 950 metrov visok hrib nad Colom) snežilo celo v maju. 

Potem ko je kmet krave že spustil na pašo v Orlah nad Ljubljano, je narava presenetila z novo pošiljko snega. | Foto: Klemen Korenjak Potem ko je kmet krave že spustil na pašo v Orlah nad Ljubljano, je narava presenetila z novo pošiljko snega. Foto: Klemen Korenjak Šok za čebele

Kmetje se ob snežni pošuiljki držijo za glavo. Nekateri - najbolj so na udaru sadjarji in vinogradniki - bodo ostali brez večine pridelka, ocenjujejo na kmetijski zbornici. A, kot pravijo, bo natančna škoda znana šele čez nekaj dni, ko bo sneg skopnel in se bodo temperature dvignile.

"Nič kaj prijetnega," pa na vprašanje, kaj aprilski sneg pomeni za čebele, odgovarja čebelar Filip Jelen, predsednik mislinjskega čebelarskega društva. "Sadje je bilo v polnem razcvetu, čebele so nabirale medičino in cvetni prah. Podobno kot bo škoda v sadjarstvu, bo tudi v čebelarstvu," pravi.

Prav na območju Mislinje je vreme najbolj pokazalo zobe. Takole so včeraj gasilci iz Dovž odstranjevali drevje z lokalnih cest:

  

Jelen pravi, da svojih čebel od včeraj še ni uspel iti pogledat, tudi od članov društva še ni dobil informacij, kakšno je stanje na terenu. Kot pravi, pa čebelar v takem trenutku težko kaj stori. "Če bi tako stanje trajalo dlje, je edina rešitev, da čebelar krmi čebele s pogačami ali sladkorno raztopino," svetuje Jelen, ki pa vendarle meni, da je sneg prehodni pojav in se bo v nekaj dneh stanje umirilo.

Ne spreglejte