Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 11. 2016,
13.29

Osveženo pred

7 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,45

20

Natisni članek

SMC

Torek, 29. 11. 2016, 13.29

7 let, 4 mesece

Poslanci obljubljajo: 2. januarja 2017 boste prosti

Cerarjevi poslanci 2. januarja nočejo več delati

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,45

20

SMC, Miro Cerar, programska konferenca | Foto STA

Foto: STA

Poslanska skupina SMC je danes povabila vse parlamentarne stranke, da podprejo predlog sprememb zakona o praznikih in dela prostih dnevih v Sloveniji, s katerim bi 2. januar znova postal dela prost dan, tako kot je to veljalo pred letom 2012.

"Slovenkam in Slovencem želimo veliko optimizma in zagona, predvsem pa dodaten čas za družino, prijatelje in sprostitev," pravi vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer.

"2. januar je bil kot dela prost dan ljudem odvzet v sklopu varčevalnih ukrepov pred štirimi leti. V PS SMC ocenjujemo, da je javnofinančna situacija toliko stabilizirana, da vrnemo ta dela prosti dan. Predlagamo, da spremembo zakona izpeljemo po skrajšanem postopku, tako da bi zakon, če bo sprejet, začel veljati že z 2. januarjem 2017," so zapisali v stranki.

Erjavec bo predlog podprl, če bodo upokojenci dobili 40 milijonov evrov

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je pojasnil, da bodo v DeSUS podprli 2. januar za dela prost dan le pod pogojem, da se v prihodnjem letu za regres upokojencev v skladu s koalicijsko pogodbo nameni 40 milijonov evrov. Trenutno je namreč zaradi varčevanja temu namenjenih 19 milijonov evrov.

Spomnil je, da je bil namreč 2. januar kot dela prost dan pred leti ukinjen zaradi varčevalnih ukrepov. Če pa varčevanje ni več potrebno in lahko spet postane dela prost dan, lahko po Erjavčevih besedah tudi vsem upokojencem zagotovijo regres.

Če se v SMC s tem ne strinjajo, je njihov predlog po njegovem mnenju "gola populistična poteza". Ta predlog namreč v koalicijski pogodbi ni naveden, medtem ko regres upokojencev je, je partnerje opozoril Erjavec.

Obetajo si pozitivne učinke na turizem

"Predlog podpirata tudi ministrstvi za finance in gospodarstvo. Zlasti zadnje ocenjuje, da prost dan prinaša pozitivne učinke na turizem, ki je lani dosegel rekordne rezultate, in spodbuja dodatno potrošnjo, kar vpliva na gospodarsko rast," so sklenili v poslanski skupini SMC.

Branimir Štrukelj: Gre za skrajni cinizem oblasti

Glavni vodja ene od dveh sindikalnih pogajalskih skupin v javnem sektorju Branimir Štrukelj je za TV Slovenija dejal, da gre pri tem za "skrajni cinizem oblasti". Ta se skuša po njegovih besedah s podarjanjem enega dodatnega dneva ob novem letu odkupiti za svoje neetično ravnanje, ko je eni skupini dejala, da ima denar za višje plače, drugo pa prepričuje, da je treba še vedno varčevati. "To je za javne uslužbence skrajno žaljivo in podcenjujoče," je poudaril glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije.

Izpostavil je, da se mora vlada med sabo dogovoriti, kaj želi, in povedati, ali je dovolj denarja ali je treba še varčevati. "Enim govori eno, drugim spet drugo, kar je popolnoma nekredibilno," je pojasnil. "Resna vlada si v tako napetem ozračju ne bi smela privoščiti tako pritlehne, krošnjarske geste, ki naj bi na nek način za drobiž kupila javne uslužbence," je še dejal.

Samo Hribar Milič: Nekorektno do gospodarstva

"Predlog je zelo nestrokoven," pa je za TV Slovenija dejal generalni direktor GZS Samo Hribar Milič. Primerjave namreč po njegovih besedah kažejo, da v konkurenčnih državah Srednje in Severne Evrope na leto delajo od 70 do 250 ur več kot v Sloveniji.

"Predlog je zelo nekorekten tudi do gospodarstva, saj prihaja v letu, ko koalicija ni mogla zmanjšati obremenitev gospodarstva. Hkrati pa se dokaj neuspešno pogaja tudi s sindikati javnega sektorja, kar bo še dodatno povečalo obremenitev gospodarstva," je še poudaril.

Kaj pravijo preostale poslanske skupine?

"Poglejte si magnetograme SMC-jevih poslancev, kako so glasovali o tem zakonu, in magnetograme naših poslancev. Mi bomo zakon seveda podprli, a ta trenutek ima država tudi druge probleme," pravi Matjaž Han, vodja poslancev SD.

"Podpiramo predlog, vendar to še ni uradni odgovor, ker se mora poslanska skupina sestati in sprejeti končni odgovor," so nam sporočili iz službe za odnose z javnostjo poslanske skupine DeSUS.

"Seveda bomo podprli predlog. Veselim se, da so si premislili. Pred enim letom so prav glasovi SMC manjkali, da bi že takrat sprejeli ta predlog" je dejal Luka Mesec, predsednik ZL.

"Ne vidimo potrebe po spreminjanju zakona o praznikih in dela prostih dnevih," sporočajo iz poslanske skupine NSi.

V največji opozicijski stranki SDS predloga ne želijo komentirati, odzive poslanske skupine nepovezanih poslancev pa še čakamo.

Ne spreglejte