Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 5. 2017,
7.28

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

73

Natisni članek

ustavno sodišče Franci Matoz Bojan Požar Magna Steyr

Torek, 30. 5. 2017, 7.28

6 let, 7 mesecev

Cerarjev zakon o Magnini investiciji na ustavnem sodišču

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

73

Magna | Foto Reuters

Foto: Reuters

"Nesprejemljivo je, da takšna industija prihaja pod Pohorje. Lakirnica je najbolj strupen del avtomobilske industrije. To je na pol kemična tovarna," o Magnini investiciji v Hočah pravi novinar Bojan Požar.

Odvetnik Franci Matoz in Požar sta na ustavno sodišče vložila pobudo za oceno ustavnosti zakona o zagotavljanju pogojev za izvedbo strateške investicije na razvojnem območju občine Hoče - Slivnica s predlogom za zadržanje zakona. Gre za naložbo graške Magne Steyr, ki naj bi na tem območju sprva zgradila lakirnico.

Kabinet predsednika vlade Mira Cerarja smo prosili za odziv na vložitev pobude za oceno ustavnosti. Odgovor še čakamo. 

Minister za gospodarski razvoj Zdravko Počivalšek je po vložitvi pobude za oceno ustavnosti izrazil upanje, da ta zakon v smislu razlastitev sploh ne bo potreben. Dogovore z lastniki zemljišč končujejo, prisluhnili so tudi civilni iniciativi, je dejal po poročanju STA. "Imamo posluh za vse, ki so dobronamerni, na koncu smo pristali na to, da se z nadomeščanjem kmetijskih zemljišč izognemo poseku gozda, nimamo pa posluha za tiste, ki po naročilu drugih z ljubljanskimi močvirniki rušijo ta projekt in želijo sesuti delovna mesta v Mariboru," je poudaril.

Kaj pravi župan?

Župan občne Hoče-Slivnica Marko Soršak je napovedal, da bodo v občini še enkrat preverili mnenje ljudi. "Naredili bomo širšo akcijo, da dobimo mnenje ljudi, kar bo tudi dober signal, kako naprej," je napovedal. Izrazil je upanje, da se postopki ne bodo vlekli predolgo in da Magna ne bo odšla drugam, na Madžarsko ali Hrvaško, kot se je to zgodilo v primeru IBM.

Na Počivalškove in Soršakove besede se je Požar odzval na Twitterju.

Požar: To je nesprejemljivo

"Če se je zgodila nesreča na Vrhniki, lahko vidmo, kaj se lahko zgodi tudi na tej lokaciji. Zdi se mi čudno, da se niso odločili za druge industrijske lokacije, Metalno, Tam ali pa Kidričevo. Ne vem, zakaj so se odločii za Hoče," je izpostavil Požar.

Kot je dejal, je nesprejemljivo, da vlada multinacionalko vabi s posebnim zakonom in s tem eno multinacioinalko postavlja v priviligiran položaj.

Oglejte si izjavo Požarja in Matoza o vložitvi zahteve za ustavno presojo.

Pobudo sta z Matozom vložila v imenu treh kmetov z območja Hoč, ki so neposredne tarče razlastitve po tem zakonu, in v imenu Požarja, ki je lastnik nepremičnine v občini Hoče - Slivnica.

"Gre za grob poseg v lastninsko pravico lastnikov nepremičnin. Država je z zakonom določila, da gre za javni interes. Temu nasprotujemo. Menimo, da ta interes, vsaj v smislu ustave, ni izkazan. Vlada je uvedla postopek razlastitve, zato napadamo tiste člene zakona, ki govorijo o tem. Država je lastnikom nepremičnin odvzela tudi pravico do pritožbe, če do te razlastitve pride," poudarja Matoz.

 

Ključne so določbe o pridobivanju zemljišč

DZ je zakon o zagotavljanju pogojev za izvedbo strateške naložbe na razvojnem območju v občini Hoče - Slivnica, t. i. lex Magna, potrdil sredi decembra lani. Zakon tistim lastnikom, ki so prodali zemljišča občini Hoče - Slivnica ali pa bi bili na podlagi zakona razlaščeni, v petih letih od uveljavitve omogoča nakup ali zakup kmetijskih zemljišč na območju mariborske upravne enote največ do površine, ki so jo prodali.

Vlada že sklenila dodeliti 18,6 milijona evrov finančne spodbude

Za investicijo Magne Steyr, ki je del kanadske multinacionalke Magna International, je vlada že sklenila dodeliti 18,6 milijona evrov finančne spodbude investitorju. Ta naj bi v prvi fazi zgradil lakirnico za avtomobilske karoserije in na podlagi skoraj 147 milijonov evrov vredne investicije sprva zaposlil 404 ljudi.

V naslednjih fazah, v katerih naj bi v tej občini blizu Maribora nastala prava avtomobilska tovarna z zmogljivostjo od 100 tisoč do 200 tisoč vozil na leto, naj bi delo dobilo še več tisoč ljudi. STA

 

"Hoški kmetje so edini, ki še vztrajajo v boju za slovensko podeželje. Pozdravljam vložitev pobude za ustavno presojo tega izjemno spornega zakona in upam, da bo ustavno sodišče dalo interesom Slovenije prednost pred interesi tujega podjetja," se je na vložitev pobude odzval predsednik Slovenske kmečke zveze pri SLS Rok Sedminek.

 

Ne spreglejte