Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 10. 2018,
16.17

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

2

Natisni članek

Miro Cerar človekove pravice

Sreda, 10. 10. 2018, 16.17

5 let, 6 mesecev

Cerar z visoko komisarko ZN o stanju človekovih pravic v svetu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

2

Miro Cerar | Foto STA

Foto: STA

Zunanji minister Miro Cerar se je danes na Bledu sešel z novo visoko komisarko ZN za človekove pravice Michelle Bachelet. Kot so sporočili z zunanjega ministrstva, sta govorila predvsem o stanju človekovih pravic po svetu in vlogi Sveta ZN za človekove pravice v globalnih prizadevanjih za spoštovanje in promocijo človekovih pravic.

V pogovorih sta omenila tudi dobro sodelovanje med uradom visoke komisarke za človekove pravice in Slovenijo. Minister je visoki komisarki zagotovil nadaljnjo podporo Slovenije njenemu delu ter jo povabil na Blejski strateški forum, ki bo septembra prihodnje leto.

Nadia Murad
Novice Nobelova nagrajenka poziva svetovne voditelje k boju proti spolnemu nasilju

Z visoko komisarko se je na delovnem kosilu sestala tudi državna sekretarka na zunanjem ministrstvu Simona Leskovar. Predstavila je zunanjepolitične prioritete in aktivnosti Slovenije na področju človekovih pravic ter nacionalni napredek na področju spoštovanja in varovanja človekovih pravic v zadnjem letu. Pogovori so vključevali tudi vprašanja migracij, romske problematike in ratifikacije mednarodnih pogodb, so še sporočili z ministrstva.

Bacheletova mandat začela septembra

Bacheletova, ki je bila predsednica Čila od leta 2014 do letošnjega marca, se je srečala tudi z notranjim ministrom Boštjanom Poklukarjem, ki je v pogovoru dejal, da so človekove pravice temeljni postulat vsake demokratične države. Tega se po njegovih besedah na notranjem ministrstvu zelo dobro zavedajo, zato področju človekovih pravic pri svojem delu posvečajo posebno skrb in pozornost.

Novice Nobelova nagrada za mir borcema proti spolnemu nasilju v vojnah #video

Visoka komisarka je dejala, da je Slovenija pomemben partner ZN na področju človekovih pravic, in izrazila željo po nadaljevanju dobrega sodelovanja, so sporočili z notranjega ministrstva.

Bacheletova je mandat začela septembra, danes pa je v Ljubljani odprla posvet o delovanju Sveta ZN za človekove pravice, ki ga Slovenija gosti kot trenutno predsedujoča temu organu ZN.

Slovenija zaključuje aktualno članstvo v Svetu ZN

Posvet je namenjen krepitvi dialoga in izgradnji zaupanja med sodelujočimi državami. Udeleženci so bodo med drugim dotaknili vprašanja večje učinkovitosti delovanja sveta, pričakovanj pred formalnim pregledom delovanja sveta v letu 2021 ter povezovanja različnih aktivnosti na področju človekovih pravic v okviru sistema ZN, so sporočili z zunanjega ministrstva.

Udeležence je ob odprtju dogodka nagovorila državna sekretarka Simona Leskovar, ki je izpostavila slovensko zavezanost človekovim pravicam. Slovenija s koncem leta zaključuje aktualno članstvo v Svetu ZN za človekove pravice, a bo tudi v prihodnje kot država opazovalka ostala polno vpeta v njegovo delovanje.

Novice Nasilje v vrtcih: tokratni primer žal ni osamljen #video

Pohvalila je delo in prizadevanja veleposlanika Šuca v vlogi predsednika sveta, ki je s svojo neomajno vnemo in zagnanostjo pripomogel k boljšemu delovanju sveta v letošnjem letu. Izrazila je pričakovanje, da bo posvet v Ljubljani spodbudil konstruktivne rešitve za krepitev delovanja sveta v prihodnje, so sporočili z zunanjega ministrstva.

Z visoko komisarko sta se srečala tudi varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer in njen namestnik Tone Dolčič. Posebno pozornost so v pogovorih namenili problematiki starejših in s tem povezanim vprašanjem nasilja med njimi, institucionalnega varstva, bolnišničnih okužb in skrbništva. Dotaknili so se tudi romske problematike in pravice žensk. 
Ne spreglejte